FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

Motto-ul lui Valentin Costache, campion cu CFR Cluj: "Dacă dai greş, doar tu eşti vinovat!" » Discuția care a produs declicul în cariera sa

Costache și trofeul oferit de LPF clujenilor pentru câștigarea titlului FOTO Raed Krishan
Costache și trofeul oferit de LPF clujenilor pentru câștigarea titlului FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat duminica, 19 mai 2019 10:45

Valentin Costache, 20 de ani, se ghidează în viață și în carieră după motto-ul "Dacă dai greş, doar tu eşti vinovat!", acesta fiind şi motivul pentru care "de câte ori intru, vreau să fiu decisiv, să ajut echipa, să am realizări".

A început să devină o prezenţă constantă la CFR, chiar dacă încă nu şi-a câştigat postul de titular. Dar când intră în teren, se simte.

Musteşte de determinare, sare în ochi prin angajament. La doar 20 de ani, Valentin Costache, băiatul plecat din Videle, este deja dublu campion al României. "Sunt fericit și mândru, chiar dacă nu am jucat eu prea mult la CFR în sezonul trecut. Acum am început să prind mai des echipa, dar visul meu este ca în următorul sezon să fiu mai determinant, să am mai multe realizări, să devin un jucător de bază, să simt că contribui mai mult la un nou titlu", spune tânărul internațional, mezinul celor de la CFR.

Cel pe care Dan Petrescu îl vede capabil "să ajungă, într-un an-doi, la echipa națională mare". 

"Bine că mi-am dat seama acum, nu mai târziu"

Colegii povestesc că atunci când echipa pierde, "Costa", cum i se spune în vestiar, plânge. Recunoaște ușor stânjenit că "da, mi se mai întâmplă să îmi dea lacrimile. Mă oftic rău când pierd. De mic eram așa, nu mă împăcam deloc cu înfrângerile". 

Din toamna trecută, în cariera sa s-a produs un declic. Fotbalistul acceptă să dezvăluie că "am avut o discuție mai lungă cu cineva care mi-a explicat mai multe lucruri despre viață, despre fotbal. Și ce am înțeles e că dacă îți dorești cu adevărat ceva, dacă ești nebun după un anume țel, nu ai cum să nu reușești până la urmă dacă muncești, dacă ești dedicat și devotat. Și, cel mai important, dacă ai un eșec, niciodată să nu-ți cauți scuze, alibiuri sau să dai vina pe alții. Nu, tu ești singurul vinovat dacă nu reușești! Înseamnă că n-ai făcut destul! Bine că am înțeles, că mi-am dat seama de asta acum, la început de carieră, nu mai târziu sau prea târziu, cum li se întâmplă multora!". Valentin nu vrea sub nicio formă să dezvăluie numele mentorului său, dar recunoaște că "din acel moment, după acea discuţie, totul s-a schimbat pentru mine".

Modelele Deac și Culio 

De câteva lui, "Costa" s-a schimbat extrem de mult. Vine mai devreme la antrenament, să lucreze suplimentar la sală, alături de modelul său, Ciprian Deac.

"Nu trag de fiare, că nu sunt culturist, dar lucrez mult cu corpul meu. Am ajuns să fac 1.000 de abdomene zilnic, mi-am îmbunătățit mobilitatea, tonusul. Și se simte asta pe teren, și în joc, și în contactele cu adversarii. Da, am determinare când intru pe teren, dar numai asta nu ajunge. Trebuie să am şi realizări. Pentru asta muncesc, să fiu mai puternic ca să devin un jucător decisiv, să ajut echipa cu pase de gol, cu goluri. Modelele mele sunt Ciprian Deac şi Culio. Este incredibil să îl văd pe Culio cum se pregăteşte şi la 35 de ani! Este ca o fiară, nu renunţă niciodată. Şi nu e singurul, sunt mai mulţi colegi. Aceasta a fost arma noastră, avem în lot jucători cu experienţă care nu acceptă să cedeze. E o lecţie pentru noi, cei tineri ".

"Am sărbătorit titlul două zile, dar gata! Trebuie să arătăm bine cu FCSB şi chiar dacă o să fim relaxaţi, e un meci al orgoliilor şi nu vrem să pierdem"

"Mă gândesc în fiecare zi să prind lotul pentru Euro U19, dar cred că am cam pierdut trenul. Din păcate, şi la ultima convocare am fost accidentat şi n-am putut să merg în cantonamentul din Spania. Eu încă mai sper, dar e greu" 

"E important ca antrenorul să aibă încredere în tine. Eşti mai liniştit, te focusezi pe ce e important. Sezonul viitor vreau să am continuitate, constanţă în evoluţii. Şi sper, toţi vrem asta, să ajungem în grupele cupelor europene. Eu visez să fie în Champions League"

"Mi-am schimbat şi dieta, nu mai combin carbohidraţii cu proteinele. Îmi plac sarmalele, să ies la un grătar, dar gata, acum doar gust, nu mai mănânc ca înainte. Şi chiar dă rezultate, mă simt foarte bine"

"Avem un grup al tinerilor, eu, Păun, Ioniţă, Mailat, Bordeianu. Păun e şeful la poante. Mie mi-a făcut-o Mailat odată. M-a pândit când m-am trezit şi a sărit urlând de după un dulap, în timp ce mă stropea cu apă. M-a speriat rău. Dar îl pândesc să îmi iau revanşa, când s-o întoarce"

"Mama e asistentă medicală, tata lucrează la Petrom, iar sora mea e învăţătoare în Bucureşti. Toţi mă susţin, când au ocazia vin şi la meciuri" 

"Pasiunile mele extrafotbal sunt pescuitul şi să joc FIFA. Nu am tatuaje şi nici carnet de conducere, dar am început să fac şcoala de şoferi"

Valentin Costache

17prezenţe în Liga 1 şi 3 în Cupă a adunat în acest sezon Valentin Costache, având 4 goluri marcate şi o pasă decisivă

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (3)
433366400808613
Bodoni Andrei  •  19 Mai 2019, 22:48

Salut, am o amintire proaspătă în memorie cu acest tânăr.....intr un aeroport știți cum este aștepți îmbarcarea si Valentin se caută prin buzunare si nu găsea ceva si atunci vine un coleg si ii dă câțiva bănuți, frumos gestul....lui ...sper să si aducă aminte nu de mine Valentin ci de colegul acela...

luisharcsa
luisharcsa  •  19 Mai 2019, 17:38

Felicitari baiatule.Toat asa si mai departe. Sper ca in campionatul urmator ,sa areti de ce esti in stare.Talent ai,acum ai si exemple bune,sa-i urmez ,si vei reusi.

remarque
remarque  •  19 Mai 2019, 15:43

Deac e bun de luat exemplu. Chiar daca s-a trezit tarziu ca este importanta seriozitatea in pregatire. Daca se pregatea asa de serios cand s-a transferat la Schalke, ar fi prins echipe cu nume in cariera. E bine ca s-a trezit macar pe finalul ei si uite ca are adepti. Labor probus omnia vincit....

Vezi toate comentariile (3)
Comentează