SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

ROLLAND GARROS // Simona Halep poate egala recordul lui Justine Henin, o performanță unică în ultimii 20 de ani

Simona Halep // FOTO: Raed Krishan
Simona Halep // FOTO: Raed Krishan

Articol de - Publicat luni, 20 mai 2019 16:29

SIMONA HALEP LA ROLAND GARROS. Duminică debutează Roland Garros-ul, turneu unde Simona Halep, locul 3 WTA, deține trofeul. În ultimii douăzeci de ani, doar Justine Henin a reușit să câștige în ani consecutivi la Paris.

Pe cât de mult e dorit, pe atât de greu este de păstrat trofeul de la Roland Garros. La feminin, pentru că la masculin lucrurile stau total diferit, cu Rafael Nadal stăpân consacrat al turneului parizian din 2005 încoace. Spaniolul a ratat titlul doar de trei ori în această perioadă și l-a apărat de 8 ori - ceea ce în partea feminină nu s-a mai întâmplat din 2007, când Justine Henin încheia o serie de trei triumfuri.

Belgianca a adunat în total patru succese pe zgura de la Port d'Auteuil, parafându-se drept una dintre figurile reliefate ale turneului. Înaintea ei, în anii '90, Steffi Graf și Monica Seles au reușit să câștige trofeul de mai multe ori la rând, dar circuitul feminin nu era atât de volatil cum este acum. Iar suprafețele aveau un aer mai distinct, diferențiat.

26 mai - 9 iuniee perioada în care se desfășoară Roland Garros 2019

Senzații diferite

De aceea, ștacheta este înaltă în fața campioanei en titre de la Roland Garros, Simona Halep. Pentru ea, visul rotunjit în 2018 i-a eliberat umerii de o greutate care în multe momente devenise sufocantă. Nu doar din cauza faptului că fusese aproape de titlul parizian în 2014 și 2017, dar și a celui de a fi petrecut 4 ani și jumătate consecutivi în Top 10 fără să cucerească un trofeu de Grand Slam. Ceasul ticăia, dar românca a reușit să oprească alarma și, în fine, să se destindă un pic. Să-și trateze cariera în continuare respirând cu mai multă libertate. Este și rațiunea pentru care motivația ei de anul acesta e diferită. 

Am o senzație mai bună pentru că sunt campioană la Roland Garros. Abia aștept să ajung acolo și să mă bucur de toate lucrurile pe care trebuie să le fac. Am spus da pentru toate, ca să fiu sigură că nu voi uita acel moment. Să mă întorc la Paris va fi cel mai frumos”, spunea ea la Stuttgart, turneu de la care s-a retras din cauza oboselii de după Fed Cup și a accidentării la șold.

„Nu am presiune, se poate întâmpla orice. E doar o secvență. Nu voi fi supărată, chiar dacă voi pierde repede sau dacă nu voi face nimic pe zgură. Pentru mine e cea mai bună perioadă din an”, a continuat. Iar această perioadă preferată a însemnat deocamdată finala jucată la Madrid și o eliminare rapidă, dar fără nervi și regrete, la Roma. 

Văzută drept favorită

După Madrid a fost puțin supărată din cauza finalei pierdute, pe care crede că a jucat-o greșit, dar și-a ajustat până la urmă părerea, punând deoparte lucrurile pozitive. „La început nu credeam că voi ajunge în finală, așa că mă voi calma, voi analiza mai mult și voi fi mai amabilă cu mine pentru că nu merit să fiu atât de dură”, a spus ea. 

„Trebuie să iau situația așa cum este și să privesc înainte pentru că pe durata săptămânii mi-am demonstrat că jocul e acolo și că sunt capabilă să fac lucruri bune”.

E ceea ce își dorește și pentru Roland Garros. Să-și apere titlul nu e un „must", ci ceva care ar putea să vină firesc, din consistența ei de jucătoare și din abilitatea de a se exprima pe această suprafață.

„Dacă există o favorită la Roland Garros, cred că aceasta este Simona. Știm că este diferită de alte jucătoare”, spunea zilele trecute Mats Wilander, aflat într-o scurtă vizită la București. „Naomi Osaka, poți crede că va juca bine, că va lupta, dar în ce le privește pe celelalte, e foarte dificil de pronosticat cine va câștiga turneul. Sunt atât de multe jucătoare periculoase, dar despre Simona știi că dacă va intra pe teren și va juca bine... poate câștiga? Bineînțeles că da”.

Doar Serena și Maria

Dacă o va face, are argumentul consistenței din ultimii ani. Trei finale jucate în cinci sezoane, ceva ce au mai reușit din 2012 încoace doar Serena Williams și Maria Șarapova. A doua nu va participa la ediția actuală, încă nerefăcută după accidentări, iar prima e într-o formă incertă, acompaniată de unele probleme la genunchi. Rămâne de văzut cât vor conta aceste lucruri. Sau dacă se va adăuga alt an de când Justine Henin și-a apărat titlul pe zgura pariziană. 

2.000de puncte are de apărat Simona Halep în acest an, după ce în 2018 a strâns în brațe trofeul 

„Îmi place mult să joc pe zgură, acesta este cel mai important lucru. Cred că am jocul potrivit pentru această suprafață. Abia aștept să ajung la Paris.

„Mă simt bine. Nu pot spune că presiunea mă doboară. La Roland Garros a fost un moment frumos. Cel mai bun din toată cariera mea, să câștig titlul acolo” Simona Halep

7-2este raportul dintre victorii și înfrângeri pe zgură în acest sezon pentru Simona Halep 

3seturi a pierdut Simona Halep în drumul său spre trofeu în 2018 în șapte meciuri disputate

Jucătoare care și-au apărat titlul la Roland Garros în ultimii 20 ani

jucatoare 

Citește și:

Kiki Bertens reacționează după declarația Simonei Halep: „Nu știu dacă are dreptate”

 

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (4)
267890
267890  •  22 Mai 2019, 19:14

In mod normal n-ar trebui sa treaca de turul 2. Chiar acum de exemplu, ma uit la Ferro cum joaca si ma intreb cum e posibil ca Halep sa stea cocotata pe locurile 1-3. Nu mai vorbesc de jucatoarele din top 20. Halep e o anomalie in tenis.

fanforzastiinta
fanforzastiinta  •  21 Mai 2019, 09:38

Daca ATI ajuns sa faceti comparatie intre o mare campioana HENIN JUSTINE si *** e mai grav decit credeam la voi in redactie

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

317270529078800
Danny Pedr  •  21 Mai 2019, 08:41

WTF CE CONTEAZA ,doar cu prosti va ocupați, pe ce loc e X ,Y ce loc incepe turneul pe ce loc terminat,WTF Rusine de articol cine tine minte prostiile care scrieti? In the end contează cate trofee a câștigat si până acum 1 !!!!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează