SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS 2019

ROLAND GARROS 2019 // Nadal și Djokovic, cea mai crâncenă rivalitate pe zgura de la Paris! Sau vine surpriza din NextGen?

FOTO: Guliver/GettyImages +5   FOTO
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat marti, 21 mai 2019 14:33

Rafael Nadal (32 de ani, 2 ATP), învingător la Roma, și Novak Djokovic (31 de ani, 1 ATP), campionul de la Madrid, dictează ritmul zgurii. Dar ce va fi începând de duminică la Roland Garros?

„Ce s-a întâmplat la Monte Carlo s-a întâmplat. Ce s-a întâmplat la Barcelona s-a întâmplat. Ce s-a întâmplat la Madrid s-a întâmplat. Și iată-ne acum. Suntem la Roma”.

Scurta și amuzanta tiradă a spaniolului, înaintea turneului Masters 1000 din capitala Italiei, a conținut un avertisment subtil.

Cel conținut în ultima propoziție. Pentru că Roma, cu tot ceea ce s-a petrecut pe parcursul săptămânii, l-a dus pe spaniol la un alt nivel, mult superior față de cel arătat la precedentele concursuri.

Semifinale la Monte Carlo, Barcelona și Madrid nu reprezintă un bilanț rău. Doar că nu caracterizează standardele lui Rafa, care a obișnuit lumea cu imaginea sa ținând un trofeu în brațe, nu strângând mâna celui care l-a învins înainte de finală.

Tot el spunea însă că traseul din 2019 e ceva normal. „Ce a fost în ceilalți ani era anormal”, a proclamat el la Madrid, referindu-se la sezoanele când nu-i scăpa niciun trofeu important pe zgură.

Lumea nu s-a mulțumit însă cu atât, iar Nadal a livrat masiv la Roma. Începând cu seturile la zero administrate adversarilor din primele tururi, care au inclus și o zi de tăvălug: două meciuri în care a cedat doar câte un game.

Apoi, revanșa luată în fața lui Stefanos Tsitsipas, cel care îl învinsese la Caja Magica, în semifinale. Și, în fine, testul maxim din aceste zile, un ultim act cu Novak Djokovici. O înfruntare din care, scoțând setul de la mijloc, câștigat de sârb cu un echilibrat 6-4, rămâne un 6-0, 6-1 halucinant reușit în fața rivalului cu care s-a înfruntat de cele mai multe ori în circuit.

Nadal: „Să mă simt competitiv”

Dintr-o dată, imaginea șovăitoare a lui Rafa din această primăvară s-a șters, fiind înlocuită de un contur familiar. Nivelul s-a ridicat de la săptămână la săptămână, dar s-a rotunjit perfect la Roma.

„Pentru mine, cel mai important lucru este să mă simt competitiv, să mă simt sănătos”, a punctat ibericul. „Și cu acea senzație de creștere continuă”. Apoi a adăugat: „Mi-ați cerut titluri. În fine, am unul”. Într-adevăr, e primul trofeu pe 2019 al lui Nadal, dar într-un sezon apăsat din nou de diverse probleme fizice.

De partea cealaltă, Djokovic a avut meciuri mult mai grele, dar a luptat extraordinar pentru a trece de Juan Martin del Potro în sferturile de finală și de Diego Schwartzman în semifinale. A ajuns obosit în ultimul act, iar Rafa i-a oferit vreun bilet de favoare.

Are un topspin cu greutate, foarte dificil. Poate schimba direcțiile cu ușurință. Are o zvâcnire grozavă a încheieturii. Este atât de talentat pe orice suprafață, dar în special pe zgură. Acoperă atât de bine terenul”, l-a lăudat Nole pe rivalul său. „Loviturile cu care închizi punctul în fața a 99 la sută dintre jucători nu merg cu el. E nevoie de ceva în plus”.

Mats Wilander: „Djokovic e favoritul”

În ciuda finalei pierdute la Roma, sârbul Djokovic are depusă candidatura pentru un parcurs lung la Roland Garros, chiar pentru titlu.

Dosarul a fost completat odată cu triumful de la Madrid, iar cursa de anduranță din capitala Italiei îl completează. „E destul de clar că Novak Djokovici este favoritul. A arătat la Madrid că poate câștiga”, a spus Mats Wilander săptămâna trecută, în timpul unei scurte vizite în România.

Pentru Nole, Parisul a fost mult timp un ghimpe, o sursă de frustrare. Până când a reușit să și-l smulgă din carne și din creier odată cu triumful din 2016. E gata însă pentru al doilea succes? Nu este exclus.

Nadal joacă mai bine de la o săptămână la alta și va fi pregătit și el să câștige”, adăuga Wilander.

După Roma, această frază rostită cu o doză de rezervă capătă dintr-o dată relief. Pentru că tot ce s-a petrecut la Foro Italico a arătat că spaniolul e capabil să atingă niveluri nebănuite pe zgura sa dragă. Iar Parisul e locul potrivit pentru a arăta acest lucru încă o dată. Rămâne de văzut dacă va reuși. Sau dacă Djokovic va reuși.

Sau dacă unul dintre tinerii tot mai proeminenți, mai valoroși, va interveni în bătălia legendelor. Thiem, Zverev, Tsitsipas sau altcineva... sunteți gata? 

„Cred că jucătorilor tineri nu le mai este frică astăzi de cei experimentați, dar este dificil pentru cineva precum Stefanos Tsitsipas că cucerească Roland Garros-ul. Cu siguranță însă pot produce surprize”

" Roger Federer joacă la Paris, e un bun început. Mereu ne putem uita la el ca la cineva care îl poate învinge pe Nadal sau pe Novak într-un meci. Să câștige șapte partide însă – nu sunt sigur că e posibil"
Mats Wilander

"Mă bucur că am atins un asemenea nivel în ultimul turneu dinaintea unui Grand Slam. Dar nu vreau să vorbesc despre Grand Slamuri acum. N-am făcut-o nici în trecut"
Rafael Nadal

34 de titluri Masters 1000 a adunat Rafael Nadal odată cu cel de la Roma, devansându-l cu un succes pe Novak Djokovic

28-26pentru Djokovic este acum bilanțul în fața lui Nadal pentru cea mai bogată rivalitate a tenisului masculin

Televizare

  • Roland Garros, calificări
  • Eurosport 1, zilnic de la ora 11:00

Vezi și: 

O nouă bijuterie Roland Garros » Cum s-a construit de la zero „cea mai frumoasă arenă din lume!”: sculpturi de Rodin și plante de pe 5 continente!

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (1)
adi_stelistul
adi_stelistul  •  21 Mai 2019, 15:40

Singurul din generatia tanara pe care il vad capabil sa castige e Thiem. Deocamdata. Si, da, sper sa fie chiar el.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează