INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  REMEMBER

VIDEO 25 de ani de la momentul care a zguduit fotbalul: Maradona, scos de pe teren în plin Mondial » Mărturia în lacrimi a lui Diego: „Jur pe fetele mele!”

Diego Maradona alături de Sue Ellen Carpenter, asistenta care l-a scos de pe teren pe argentinian și l-a dus la controlul antidoping
(foto: Guliver/Getty Images)
Diego Maradona alături de Sue Ellen Carpenter, asistenta care l-a scos de pe teren pe argentinian și l-a dus la controlul antidoping (foto: Guliver/Getty Images)

Articol de GSP - Publicat miercuri, 26 iunie 2019 12:23

Au trecut 25 de ani de la unul dintre cele mai mari scandaluri din lumea fotbalului. Diego Maradona era depistat pozitiv cu efedrină în plin Campionat Mondial (SUA 1994) și era scos de pe teren de o asistentă medicală imediat după fluierul final al partidei cu Nigeria, scor 2-1, fapt inedit în istoria CM. 

Diego Maradona fusese depistat pozitiv cu efedrină, la un control antidoping după al doilea meci din grupe, contra Nigeriei. Substanța era pe lista celor interzise, stimulând performanța sportivă.

Câțiva ani mai târziu, substanța cu care a fost depistat Maradona a ieșit de pe lista celor interzise de FIFA. 

Devastat de cele întâmplate, Diego Maradona a acordat un interviu la puțin timp după izbucnirea scandalului. El Pibe d'Oro s-a apărat, cu lacrimi în ochi, vizibil afectat, negând că s-ar fi dopat în mod voit.

 „Nu știu ce să fac pentru că m-am pregătit foarte bine pentru acest mondial, m-am pregătit ca niciodată. Se vorbește despre efedrină... doare foarte tare, mi-au tăiat picioarele, mi-au dat în cap într-un moment în care aveam ocazia să renasc.

Eu, în ziua în care m-am drogat, am mers la judecătoare și i-am spus că m-am drogat și am plătit pentru asta. Au fost doi ani foarte duri, mergeam la fiecare 2-3 luni, sau de câte ori mă chema judecătoarea pentru a fi examinat, pentru a face rinoscopie sau pentru a da probe de urină. Acum însă nu înțeleg pentru că nu au argumente. Eu credeam că justiția va fi dreaptă, dar nu, cu mine se pare că s-au înșelat.

Nu știu cum a apărut efedrina, poate din cauza neatenției noastre... dar nu e așa cum spun unii, că m-am drogat ca să joc. Nu, jur, jur pe fetele mele că nu m-am drogat! Nu am nevoie să mă droghez ca să joc, mă antrenez foarte bine. Ce nevoie aș avea să mă droghez ca să joc?

Nu vreau să dramatizez, dar credeți-mă: mi-au tăiat picioarele! Au făcut mult rău tuturor celor care-mi sunt alături, echipei mele, naționalei. Colegii au plâns alături de mine. Ne-au scos de la Mondial, ne-au luat speranța. M-au scos definitv din fotbal, nu cred că mai vreau o revanșă, am sufletul distrus. Vreau ca argentinienii să știe și să le fie clar că nu m-am drogat! Că nu am alergat așa datorită drogurilor, ci am alergat cu inima pentru tricoul ăsta al naționalei. Atât!”

Întrebat cine l-a dezamăgit, Diego a spus: „FIFA! Am crezut că-mi voi ispăși pedeapsa în Italia, știau ce am consumat acolo. Eram mort și m-au lovit când eram la pământ. Credeam că au depășit momentul, acea ranchiună contra lui Maradona. Apoi, am văzut că nu și mă doare sufletul. Dacă ei cred în Dumnezeu ar trebui să se mai gândească. Tot ce au făcut contra mea și a unui întreg popor.”

În 1991, Maradona mai fusese suspendat 15 luni, după ce a fost depistat pozitiv cu cocaină, în perioada în care juca la Napoli, în Serie A.

A fost sabotată Argentina?

Colegii, antrenorii și alți apropiați ai lui Diego Maradona au vorbit despre o conspirație orchestrată de președintele de atunci al FIFA, Joao Havelange, și președintele Federației argentiniene de Fotbal, Julio Grondona.

„Eram convins că vom fi campioni mondiali în SUA. Când a intrat asistenta pe teren și l-a luat pe Diego la antidoping, am început să suspectez și suspectez până în ziua de azi că a fost ceva necurat. Cred că a fost Joao Havelange cel care ne-a sabotat. Și vă spun și de ce. Brazilia era în criză pentru că nu mai ieșise campioană din '70 și pentru el era ultimul Mondial”
Alfio Basile, antrenor Argentina

„Nu știu ce au plănuit, dar ne-au distrus! Aveam o echipă foarte bună, iar Diego era ca în '86, era imposibil să-i iei mingea. Mare păcat, au fost interese de ordin politic la mijloc. Grondona ne-a trădat!”
Oscar Ruggeri, coleg cu Maradona

„Cei care cunosc istoria fotbalului știu cine nu l-a apărat pe Maradona. Din momentul ăla, am știut că nu mai putem continua în acel turneu. Ne-am simțit trădați”
Abel Balbo, coleg cu Maradona

„Eu am fost prostul care i-a dat pastila. Îi făceam masaj și Cerrini, fizioterapeutul cu care s-a antrenat Diego, mi-a adus pastila să i-o dau. Nu l-am mai văzut niciodată pe Cerrini după momentul ăla. Am fost eliminați de la un Mondial și m-am simțit responsabil pentru că trebuia să arunc pastila aia cu efedrină când mi-au dat-o”
Galíndez, maseurul selecționatei Argentinei

„Când mi-au spus că Diego a fost depistat pozitiv, m-am dus în camera domnului Maradona să-i spun, iar el mi-a zis că luase cu o seară înainte de meci o pastilă care conținea efedrină, pentru că avea nasul înfundat. Noi, medicii naționalei, nu aveam cunoștință de faptul că Maradona luase vreun medicament. A făcut asta de capul lui”
Ernesto Ugalde, doctorul naționalei Argentinei

„Eram îngrijorat pentru că Argentina putea decide să plece acasă în acel moment. Atunci i-am sugerat lui Julio Grondona să-l trimită acasă pe Maradona. Și asta s-a întâmplat. Delegația argentiniană a rămas și și-a jucat restul meciurilor. Nu știu dacă Maradona s-a dopat sau nu, dar probele au arătat că da”
Joao Havelange, președinte FIFA între 1974–1998

„Când s-a tras la sorți și a fost ales Maradona să meargă la controlul antidoping, Julio (Grondona) și-a făcut cruce și a zis în șoaptă: «Dumnezeu să ne ajute...»”
Joseph Blatter, secretar general al FIFA la acea vreme

După suspendarea lui Maradona, Argentina s-a prăbușit la Mondialul din 1994, pierzând următoarele două partide: contra Bulgariei (ultimul meci din grupa D, 0-2) și contra României, în optimile de finală, scor 2-3. Brazilia a ieșit campioană la Mondialul din '94, după o finală câștigată la penalty-uri, în fața Italiei, scor 3-2.

Dependent de cocaină de la jumătatea anilor '80 până în 2004!

Argentinianul, ajuns acum la 58 de ani, i-a făcut regizorului britanic Asif Kapadia o mărturisire șocantă din perioada Napoli (1984-1991). Din clipa în care se încheia un meci, la sfârșit de week-end, o jumătate de săptămână era dependent de droguri!

„De duminică până miercuri, eram pe cocaină!”, i-a spus El Pibe de Oro. „De fiecare dată când mă întorceam acasă, pluteam de la droguri. O dată, m-am speriat când am văzut-o pe fata mea și m-am încuiat în baie”.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează