INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ITALIA

Lilian Thuram se revoltă: „Stop rasismului şi ipocriziei! Dacă nu faceți nimic, sunteți la fel de ignoranți”

Articol de - Publicat duminica, 15 septembrie 2019 11:12

Lilian Thuram, fost mare fundaș francez, se revoltă contra manifestărilor rasiste din Serie A, după ultimul atac asupra lui Lukaku: "Dacă nu faceți nimic, sunteți la fel de ignoranți”.

Se înmulțesc atacurile cu tentă rasistă pe stadioanele din Serie A sau pe rețelele de socializare la adresa fotbaliștilor de culoare din Premier League. Și dacă francezii au luat măsuri și opresc meciurile la fiecare episod de manifestări homofobe, în Italia nu se întâmplă aproape nimic, iar nepăsarea l-a înfuriat din nou pe Lilian Thuram.

Cel mai recent incident, huiduielile ultrașilor lui Cagliari la adresa interistului Romelu Lukaku, ce se pregătea să bată un penalty, l-a revoltat pe fostul campion mondial din 1998, simbol marcant al luptei mondiale contra rasismului în fotbal. Atacantul belgian e numai ultima victimă dintr-o serie mai lungă, cu Matuidi, Koulibaly și Kean.

"Șefii legitimează totul"

"Ce pot învăța fanii dacă doar se vorbește și nu se face nimic de atâția ani? Ca să înveți trebuie să iei decizii pentru a rezolva problema. Altfel, le dai legitimitate să continue să se comporte la fel, dacă șefii consideră că acel «buuuuu» nu e ceva rasist. Când te deranjează, faci cumva să se schimbe situația. Oprești meciul, ca-n Franța, și trimiți echipele la vestiare, așa educi lumea. Dar în Italia nu-mi amintesc să fi reacționat cineva", a declarat Thuram în Corriere dello Sport.

Îl apără și pe Pogba

Thuram a dat ca exemplu și agresiunile suferite frecvent de Paul Pogba la Man. United, fanii lui Man. United insultându-l grav: "Dacă în atâția ani și episoade nu s-au luat măsuri înseamnă că există o incredibilă ipocrizie și lipsa dorinței de a rezolva problema. S-a ajuns ca un manager în Anglia să ceară boicotarea rețelelor sociale din cauza comentariilor intolerabile ale fanilor, însă chiar același antrenor susținea în trecut că meciurile nu ar trebui întrerupte la huiduieli rasiste".

"Albii au decis că le sunt superiori negrilor și cred că pot face orice la adresa lor. E o situație care se perpetuează de secole, din păcate. Nu este deloc ușor să schimbi cultura"

"Cluburile trebuie să se simtă responsabile, întrucât se întâmplă pe stadion ori în spații închise. Dacă spui responsabil nu înseamnă și vinovat. Ar fi un început bun ca să nu se mai repete"

Lilian Thuram, fost fundaș francez

142de selecții, record pentru Les Bleus, are Lilian Thuram în naționala Franței, pentru care a marcat două goluri, cucerind titlul mondial în 1998 ţi european în 2000

9trofee a câştigat Thuram în 17 sezoane cu echipele de club, Monaco, Parma, Juventus şi Barcelona, între care două titluri în Italia şi Cupa UEFA

  • Lilian Thuram, 47 de ani, a creat o fundație ce educă împotriva rasismului și a scos două cărți, "My Black Stars" și "For Equality"

Demba Ba le cere jucătorilor de culoare să plece din Serie A!

Mai radical în poziția luată se arată senegalezul Demba Ba. Fostul atacant al lui Chelsea, 34 de ani, acum la Bașakșehir, trimite un mesaj agresiv din Turcia, după ce a polemizat pe net cu ultrașii Interului, care au susținut că fanii sarzi nu l-au atacat rasist pe Lukaku, ci doar voiau să-l intimideze, ca pe orice adversar: "Iată care a fost motivul pentru care am refuzat să joc în Italia, când am primit o ofertă. Le recomand tuturor jucătorilor de culoare să plece urgent din Serie A. Sigur nu vor opri prostia și ura fanilor, dar măcar nu vor mai putea afecta și alte rase".

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (2)
kamouniyak
kamouniyak  •  15 Septembrie 2019, 14:05

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

godot
godot  •  15 Septembrie 2019, 12:43

Dacă se exagerează cu victimizarea, efectul va fi dezvoltarea reală a rasismului. Acum nu e rasism, e proasta-creștere.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează