FOTBAL  »  Superliga  »  COMEMORARE

VIDEO + FOTO Ilie Balaci, comemorat, azi, la un an de la moarte » Oltenii l-au desenat în centrul Craiovei, folosind ca model o imagine din arhiva GSP

Articol de GSP - Publicat sambata, 19 octombrie 2019 14:29

Ilie Balaci a fost comemorat, astăzi, la locul de veci din Cimitirul Sineasca. Fostul mare fotbalist al Craiovei Maxima a decedat în urmă cu aproape un an, pe 21 octombrie 2018, la vârsta de 62 de ani. 

La slujba de comemorare a „Minunii Blonde” au participat rude, apropiați, suporteri și foști coechipieri din „Craiova Maxima”, printre care Sorin Cârțu, Aurel Țicleanu și Nicolae Ungureanu, alături de oficialități locale.

CS Universitatea Craiova a anunțat azi, pe facebook, că la meciul cu CFR Cluj va juca în memoria legendei alb-albastre. 

„Peste două zile se împlinește un an de când ne-a părăsit minunea din poveștile copilăriei noastre. Te vom iubi mereu, Iliuță!” 
mesaj al clubului craiovean

Considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști români, Ilie Balaci s-a născut pe 8 septembrie 1956, dar a fost declarat în certificat pe 13 septembrie. Acesta a murit pe 21 octombrie, la 62 de ani, din cauza unui infarct miocardic.

+10 FOTO

A jucat 347 de meciuri, pentru 3 echipe: Universitatea Craiova, FC Olt și Dinamo București. A marcat de 76 de ori pentru Știința, de 7 ori pentru FC Olt și o dată în tricoul alb-roșu. 

7 trofeea câștigat Ilie Balaci în carieră, 3 campionate ale României și 4 Cupe ale României

Omagiu inedit: l-au desenat în centrul Craiovei

De câteva zile, pe unul dintre pereții clădirilor din centrul Craiovei a fost pictat chipul lui Ilie Balaci. Inițiativa i-a aparținut unui tânăr suporter craiovean, iar desenul propriu-zis a fost realizat de un profesor de la Liceul de Arte „Marin Sorescu”. 

VIDEO + FOTO Ilie Balaci, comemorat, azi, la un an de la moarte » Oltenii l-au desenat în centrul Craiovei, folosind ca model o imagine din arhiva GSP

Desenul a fost inspirat de o fotografie din arhiva Gazetei Sporturilor, de la meciul România - Scoția 1-1, din 1975, în preliminariile EURO 1976 din Iugoslavia. Balaci avea 19 ani atunci și a fost rezervă. A intrat în minutul 38 în locul lui Dudu Georgescu. 

Autorii desenului din centrul Băniei au înlocuit sigla Replublicii Socialiste România cu cifra 8 de pe tricoul purtat de Balaci în perioada Craiovei Maxima. 

VIDEO + FOTO Ilie Balaci, comemorat, azi, la un an de la moarte » Oltenii l-au desenat în centrul Craiovei, folosind ca model o imagine din arhiva GSP

„My superhero, my super daddy”
 a fost mesajul Lorenei Balaci, fiica lui Ilie, la postarea pe facebook cu desenul de pe bulevardul Unirii

Ilie Balaci

  • născut pe 13 septembrie 1956, la Bistreț
  • decedat pe 21 octombrie 2018, la Craiova

Ca jucător

  • a debutat la 16 ani, 11 luni și 5 zile în Liga 1;
  • a evoluat de-a lungul carierei la Universitatea Craiova, FC Olt și Dinamo;
  • a marcat 84 de goluri în 347 de meciuri în Liga 1;
  • a câștigat trei titluri în Liga 1 și de patru ori Cupa României;
  • a debutat la 17 ani, 6 luni și 10 zile în tricoul naționalei României;
  • a marcat 8 goluri în 65 de partide jucate în ”tricolor”.

Ca antrenor

  • le-a antrenat pe Pandurii, Drobeta Turnu-Severin, Club Africain, Olympique Clasabanca, Al Shabab, Al Nassr, Al Hilal, U Craiova, Al Ain, Al Hilal, Al Sadd, Al Ahli, Al Arabi, Kazma, Raja Casablanca, Al Nahda, Al Hilal Omdurman și Al Suwaiq;
  • a câștigat 21 de trofee în Africa și Asia, cel mai important fiind Cupa Campionilor Africii;
  • în 2017 a stat ultima oară pe bancă, în Oman, la Al Suwaiq

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
1215993771788671
Patru Marin  •  20 Octombrie 2019, 17:20

De ce,a fost stearsa,sigla cu RSR?....ce a fost o rusine?....nu face parte din noi?...din istoria noastra?.....total neinspirat,gestul desenatorului respectiv....

lionforever
lionforever  •  19 Octombrie 2019, 16:12

Proștii proștilor alias gsp tot ei sa iasa in evidență. Multa sanatate la toată familia gesepistilor proști si prin fata si prin spate.

fairplayromania
fairplayromania  •  19 Octombrie 2019, 15:23

Mulţumim GSP pentru arhivă .

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close