FOTBAL  »  Superliga  »  GRIPA SPANIOLĂ / CORONAVIRUS

Cum a fost afectat și cum și-a revenit sportul după precedenta pandemie majoră, Gripa Spaniolă » Context pentru relansarea post-Coronavirus

Meci de baseball în perioada pandemiei de gripă spaniolă // Foto: sfchronicle.com +37   FOTO
Meci de baseball în perioada pandemiei de gripă spaniolă // Foto: sfchronicle.com

Articol de - Publicat vineri, 05 iunie 2020 20:47

Competițiile sportive de pe întreg mapamondul se pregătesc de reluare, iar unele au început deja, după ce întreaga lume a luat o pauză de peste două luni de la orice activitate din cauza pandemiei de Coronavirus.

Restricțiile și măsurile de distanțare socială au făcut imposibile orice activitate, iar sportul nu a făcut excepție. Încet, însă, competițiile revin la viață. În fotbal, Bundesliga a fost prima care a început, iar de săptămâna viitoare vor fi reluate și Liga 1 sau LaLiga.

Gripa spaniolă: număr uriaș de victime

Pandemia de Coronavirus nu a fost fără precedent. Chiar dacă în perioada contemporană virusurile care au apărut au afectat mai puțin omenirea, avem un exemplu mult mai elocvent din urmă cu 100 de ani: Gripa Spaniolă, un virus care a ucis între 50 și 100 de milioane de oameni în 1918 și 1919 și a infectat în total aproximativ 500 milioane de oameni. Abia în 1920 lumea a început să își revină.

Deși contextul, vremurile și circumstanțele sunt diferite, putem urmări modul în care a reacționat lumea sportului în acea perioadă și ce a urmat după.

Cum a repornit fotbalul din România după Gripa Spaniolă

În România, campionatul național de fotbal nu s-a reluat imediat după încetarea Primului Război Mondial, ci aproape la un an după. Pandemia de Gripă Spaniolă a fost prezentă și în România. La fel ca pe tot globul, ea a fost răspândită de soldații care se întorceau de pe fronturi.

Primul meci de fotbal din campionatul intern s-a disputat, așadar, pe 5 octombrie, la aproape 11 luni după război și spre sfârștitul pandemiei de gripă spaniolă. Competiția s-a numit „Cupa Harwester” și au participat doar patru echipe: 3 din București și una din Ploiești. A câștigat Venus București, care a fost declarată campioana sezonului 1919/1920.

Sezonul următor, 1920/1921, s-a disputat tot în circuit restrâns, cu șapte echipe: șase din București și una din Ploiești. A câștigat tot Venus. Abia din sezonul 1921/1922 competiția a fost extinsă din nou la nivel național, când pandemia era deja dispărută.

Decizii și consecințe

În alte țări, autoritățile s-au raportat diferit în privința sportului. În timp ce competiții erau deja suspendate din cauza războiului, unele au rămas suspendate și în perioada pandemiei sau au început imediat după încheierea conflagrației. Nu au lipsit, însă, consecințele!

Trebuie precizat, însă, că lumea sportului era mult mai restrânsă acum 100 de ani față de prezent. Nu existau așa mulți sportivi profesioniști și cluburi organizate, iar competițiile, cu unele excepții, aveau o amploare mai mică față de prezent.

Spre exemplu, în America, baschetul nu era încă organizat profesionist, sub umbrela NBA, iar fotbalul american era organizat de NFL de doar doi ani. În acea perioadă, cele mai populare competiții erau cele de baseball și fotbal între colegii.

În timp ce fotbalul între colegii a fost suspendat mai mult din cauza războiului, sezonul de baseball s-a disputat în 1918 și se spune că ar fi fost unul din motivele care au dus la răspândirea virusului. În SUA gripa spaniolă a ucis 670.000 de persoane.

Printre cei care au fost infectați cu acest virus se numără și legendarul Babe Ruth, alături de câțiva coechipieri de la Boston Red Sox. Echipa a fost un adevărat focar o perioadă de timp, mai ales că a susținut meciuri la care erau prezenți și peste 60.000 de suporteri.

Focar și la hochei

În 1919, gripa încă mai făcea ravagii în SUA și avea să afecteze o altă competiție majoră, de această dată la hochei pe gheață. Finala Stanley Cup din acel an s-a disputat între Montreal Canadiens și Seattle Metropolitans, însă din cauza virusului nu a mai avut un deznodământ.

Pentru a câștiga finala și trofeul, cele două echipe trebuiau să se impună în trei din cinci meciuri. S-au disputat cinci, însă fiecare echipă a avut două victorii, iar una din partide s-a terminat la egalitate, inclusiv după prelungiri. Ultimul meci, cel decisiv, a fost, însă, anulat deoarece în cadrul ambelor echipe izbucnise un focar de pandemie de gripă spaniolă. Montreal mai avea doar 3 jucători apți, toți ceilalți fiind infectați, iar jucătorul Joe Hall a decedat din cauza virusului. În acel an, trofeul nu s-a mai acordat.

Chelsea, campioană neoficială în pandemie

Chiar dacă campionatul britanic era oficial suspendat tot din cauza războiului, în Marea Britanie se disputau totuși competiții regionale. Cea din zona Londrei a fost câștigată de Chelsea, în urma unei finale disputate cu Fulham, scor 3-0, disputate în fața a 36.000 de suporteri pe Highbury.

Competițiile se jucau deși existau cazuri de infecții printre fotbaliști. Inclusiv în finala din zona Londrei au evoluat doi jucători „recuperați după gripa spaniolă”. Nu același noroc au avut jucători ca Angus Douglas, Jack Stanley Allan și Johnnie Pattinson, fotbaliști care au decedat după ce s-au infectat. În Marea Britanie s-au raportat aproximativ 250.000 de infecții cu gripa spaniolă în acea perioadă.

Campionatul național a fost reluat oficial în 1919/1920, primul sezon fiind câștigat de West Bromwich Albion.

Revolta lui Joan Gamper

Spania nu a fost lipsită de efectele gripei spaniole și a decis, la rândul ei, să mențină suspendate competițiile după încheierea Primului Război Mondial. Totuși, nu toată lumea era de acord cu această decizie. Cotidianul spaniol Marca a scris că legendarul Joan Gamper s-a opus deciziei Comisiei de Sănătate din Spania și a sfidat regulile, organizând meciuri cu Barcelona în campionatul catalan în toamna anului 1918.

Jocurile Olimpice din 1920 nu au avut de suferit și au rămas conform programării inițiale, la Antwerp. În acest an, însă, Coronavirusul a mutat Jocurile Olimpice din această vară de la Tokyo pe anul viitor.

Cifrele Covid-19, 5 iunie 2020:

  • 6.767.303 persoane infectate; 
  • 395.187 decese; 
  • 3.297.237 persoane vindecate; 
  • 20.103 persoane infectate în România, din care 1.316 au decedat. 
  • 1.933.527 persoane infectate în SUA, cea mai afectată țară. Are și cel mai mare număr de decese: 110.520.

Imagini cu efectele Coronavirus în lume:

+33 FOTO

Citește și alte știri despre Coronavirus:

EXCLUSIV Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a dialogat cu GSP despre reluarea Ligii 1: „Puteți controla o galerie și bucuria de la un gol?” + meciuri cu spectatori, abia din toamnă!

EXCLUSIV Ce se întâmplă dacă Liga 1 va fi oprită DEFINITIV, după reluare » GSP prezintă toate detaliile

EXCLUSIV Un jucător infectat = Adio, fotbal! De ce se va opri Liga 1 chiar și dacă doar un fotbalist are COVID-19

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
gago747
gago747  •  06 Iunie 2020, 02:12

Aha, deci se poate să scrieți și articole d-astea interesante și informative. Păi n-au dreptate ăia care vă bagă carne-n frigider pe motiv de Jiji Maximus? că uite, potențial este berechet, trebuie doar un șut în fund la jijisme și politicianisme tolontaniste.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează