INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FRANȚA

Roxana Mărăcineanu, pusă la zid pentru că sportul și-a pierdut ministerul în guvernul francez: „E lamentabil. Semnul slăbiciunii ministrului?”

Roxana Mărăcineanu continuă în Guvernul Franței
Roxana Mărăcineanu continuă în Guvernul Franței

Articol de - Publicat marti, 07 iulie 2020 13:39 / Actualizat marti, 07 iulie 2020 13:41

Roxana Mărăcineanu, fosta înotătoare campioană mondială, continuă și în noul guvern al Franței, dar nu mai este ministru plin, ci ministru delegat, după ce sportul a fost integrat în Ministerul Educației Naționale.

După un an și zece luni ca ministru al sportului (din 4 septembrie 2018), Roxana Mărăcineanu rămâne în guvernul francez chiar și după schimbarea premierului (Édouard Philippe a fost înlocuit cu Jean Castez). Însă nu mai este ministru plin, ci ministru delegat, după ce Ministerul Sportului a fost integrat în Ministerul Educației Naționale (MEN). Și va avea doi șefi de acum. Nu doar pe noul prim-ministru, ci și pe Jean-Michel Blanquer, liderul MEN.

Chiar ea a cerut schimbarea?! 

Potrivit L'Équipe, surprinzător, chiar fosta înotătoare născută la București ar fi cerut această modificare, trecerea sportului sub tutela educației

„De mai multe luni, Mărăcineanu și-a exprimat dorința ca această colaborare întărită să se concretizeze în organizarea guvernamentală. Ea a fost cea care i-a propus ideea lui Blanquer, care a acceptat", a dezvăluit o sursă a cotidianului parizian. Și, foarte probabil, Castex va păstra formula la sfârșitul săptămânii, când se va definitiva noul cabinet.

 Unii cred că planul campioanei mondiale din 1998 e bun, inclusiv președintele Comitetului Olimpic Francez. „La ce ajută o funcție de ministru plin pentru a avea 0,1% din buget? Tinerii sunt moștenirea. Se va putea construi mai solid sub umbrela Ministerului Educației", a declarat Denis Masséglia pentru L'Équipe.

„A spus că sportul nu e o prioritate" 

Alții însă, mai mulți, o critică pe Mărăcineanu, considerând că este o retrogradare a sportului. „E continuarea dezmembrării acestui minister", a atacat Patrick Kanner, ex-ministru al sportului în perioada 2014-2017. „Mi se pare lamentabil când noi vom organiza Olimpiada din 2024. Și corespunde declarației sale, că sportul nu este o prioritate". 

În timp ce un alt oficial a întrebat sub scutul anonimatului: „Este această hotărâre un semn al slăbiciunii ministrului sau o poziționare care anticipează restrângerea ministerelor?". 

Reface relația cu fotbalul

 Pentru Mărăcineanu, una dintre țintele noului mandat este refacerea legăturilor cu fotbalul. A fost puternic contestată după ce Guvernul a decis suspendarea definitivă a Ligue 1, mai ales de Jean-Michel Aulas, patronul lui Ciprian Tătărușanu la Lyon. 

La sfârșitul anului trecut, a mai avut un conflict. După ce s-a implicat cu fermitate în scandalul homofobiei din fotbalul francez, cerând ca meciurile să fie oprite din cauza insultelor scandate în tribune, s-a certat cu președintele federației, Noël Le Graët, care s-a opus planului său de a bloca partidele pentru discriminare. Mai mult.

Înjurată și stropită cu apă 

Tot atunci, pe 13 decembrie, a trebuit să părăsească de urgență stadionul parizian Bauer. Risca să fie linșată de ultrași la un meciul de liga a treia, Red Star - Quevilly-Rouen (1-0). Fanii radicali au reperat-o în tribună, au început să o înjure și să urle „Toată lumea detestă ministrul" și "Aici, nimeni nu e de partea lui Macron, urcă-te în mașină și dispari!". Înainte să se urce în mașină, a încercat să discute cu ultrașii printre gratiile unei porți. I s-a strigat: "Cară-te!". Și au stropit-o cu apă. A scăpat refugiindu-se în mașina oficială

Citește mai multe știri din sportul internațional: 

Scandal în gimnastică! A fost arestat după acuze de pornografie infantilă și delicte contra minorilor

Calendarul de ciclism, după pandemia de coronavirus: Turul Franței fără spectatori, clasicele de primăvară în vară și toamnă!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează