FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

VIDEO Investitorii misterioși din spatele spaniolilor nu ar fi luat Dinamo dacă echipa juca în Anglia: „Liga verifică sursa banilor și garanțiile bancare” » Reacția relaxată a LPF

Articol de - Publicat marti, 22 septembrie 2020 12:53 / Actualizat marti, 22 septembrie 2020 14:02

GSP a contactat LPF în direct pentru a afla dacă Liga verifică sursa banilor și garanțiile bancare oferite de investitorii misterioși care au preluat Dinamo de la Ionuț Negoiță. 

Dinamo este în acest moment în posesia unor investitori necunoscuți, reprezentați în club de spaniolii Pablo Cortacero și Rufo Collado. Inițial, informația a fost că Pablo Cortacero - un om de afaceri cu un profil neclar - este proprietarul real al lui Dinamo, însă ulterior acesta a declarat că el doar reprezintă interestele unor investitori nenumiți. 

Spaniolii au scurs înspre presa din România informația că investitorii sunt elvețieni, dar recent Cortacero a declarat în Spania că adevărații finanțatori sunt din Luxemburg. Și această informație este doar parțial corectă. Firma care a intrat în negocieri cu Ionuț Negoiță este Benel International din Luxemburg, însă compania este la rândul ei deținută de o firmă din Panama: Global Necary IAM SA.  Două firme din două țări relaxate fiscal, care permit mascarea adevăraților proprietari ai firmelor. 

În Panama, transparența este inexistentă, iar noii directori de la Dinamo nu se grăbesc să dezvăluie cine este beneficiarul final din spatele preluării clubului.  

Dacă această tranzacție s-ar fi făcut în Anglia, reprezentanții noilor investitori s-ar fi lovit de punctul F.24.2 din manualul de reguli Premier League:  

“Consiliul Director al Premier League are puterea de a solicita Clubului și/sau Persoanei care își propune să preia Controlul clubului să apară în fața sa (n.r. - a Consiliului Director) și să ofere dovada sursei și suficienței oricăror fonduri pe care Persoana își propune să le investească în sau să le pună la dispoziția Clubului”.

În România, investitorii misterioși de la Dinamo nu sunt obligați de niciun regulament să divulge proveniența și garanția pentru fondurile promise.  În direct, la GSP Live, Justin Ștefan - secretarul general al LPF - consideră că această regulă nu este deocamdată o prioritate: 

“Cred că sărim niște etape. Cred că primul pas este să mergem în zona de evaluare financiară a cluburilor din Liga 1, am făcut acest pas. Domnul Duru, fostul director de Licențiere de la FRF, ne sprijină în acest sens. Avem un serviciu înființat la nivelul Ligii. Dar ce spuneți dumneavoastră este o chestiune de viitor. Este important să știm care e sursa banilor, integritatea competiției e o valoare importantă, dar nu pierdeți din vedere că există organe abilitate în România care fac astfel de investigații dacă există dubii. Dacă nu fac acele organisme, de ce am merge la momentul ăsta să arătăm cu degetul spre Ligă?”. 

Ce riscă un club neprotejat de reguli financiare 

Lipsa unor reguli financiare care să verifice sursa banilor promiși de finanțatori străini a dus în România la intrarea în criză, la prăbușirea unor cluburi și chiar la scandaluri privind trucarea de meciuri.  

InvestitorȚaraClubConsecința investiției
Angelo MassoneItaliaCeahlăulDezastru financiar
Valeri MoraruMoldovaRapidCriză financiară profundă
Eric MaoChinaClinceniCaz de trucare de meciuri
Giovani PisanoItaliaCaransebeșCaz de trucare de meciuri
Claudio ZambonItaliaPoli TimișoaraTrimis în judecată pt delapidare

Citește și alte știri despre Dinamo: 

S-a făcut transferul! Ongenda a ales între Dinamo și FC Botoșani: „A semnat, e la București!”

Cornel Dinu a găsit două probleme la Dinamo, după victoria cu Gaz Metan: „Nu prezintă siguranță”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (76)
adrianna.
adrianna.  •  24 August 2021, 09:57

Poate revine Vasile Turcu?

navzar_t
navzar_t  •  23 Septembrie 2020, 10:59
Postat de Constantin Mosnegutu pe 22 Septembrie 2020, 23:50

Ce treaba are COVID-ul cu spalatul banilor? La COVID te speli pe maini si nu prin buzunare!!!

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

dinamo100
dinamo100  •  23 Septembrie 2020, 09:59

Oricat de mult imi place faptul ca Dinamo are bani si aduce jucatori buni, trebuie sa ne punem intrebarea de unde vin banii si in ce scop. Este ciudat ca cineva de afara, sub acoperire, sa trimita bani in Romania fara sa existe certitudine ca o sa-i mai recupereze in vreun fel! Nu are logica sau nu o stim noi. LPF ar trebuie sa prioritizeze aceasta chestiune, nu sa se ascunda dupa cuvintele "sunt organe abilitate in Romania" care sa faca aceste verificari.

Vezi toate comentariile (76)
Comentează
Close