SPORTURI  »  TENIS  »  FINALA ROLAND GARROS

IGA SWIATEK - SOFIA KENIN. 10 lucruri inedite despre cele două finaliste de la Roland Garros: cine plângea înainte de meciuri și cine călătorește mereu cu un psiholog

Sofia Kenin (21 de ani, 6 WTA), și Iga Swiatek (19 ani, 53 WTA) se luptă azi pentru trofeul de la Roland Garros // FOTO: Guliver/GettyImages
Sofia Kenin (21 de ani, 6 WTA), și Iga Swiatek (19 ani, 53 WTA) se luptă azi pentru trofeul de la Roland Garros // FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat sambata, 10 octombrie 2020 09:14 / Actualizat sambata, 10 octombrie 2020 14:26

Sofia Kenin (21 de ani, 6 WTA), și Iga Swiatek (19 ani, 53 WTA) se luptă azi pentru trofeul de la Roland Garros, o premieră în cariera amândurora. Meciul va fi în direct pe Eurosport și liveSCORE pe GSP.ro.

Circuitul feminin oferă în ultimii ani multe finale neprevăzute, iar cea de la Roland Garros 2020, ediția de toamnă, se încadrează în acest tipar. Chiar dacă s-a impus la Australian Open, nimeni nu o vedea pe Sofia Kenin, 6 WTA, ajungând până în ultimul act pe zgura pariziană, mai ales că rezultatele din trecut nu o recomandau. Ce să mai spunem despre Iga Swiatek, 54 WTA, adolescenta care nu a pierdut niciun set până acum și care a învins-o de o manieră categorică pe favorita principală, Simona Halep.

Cu stiluri diferite de joc, cele două tinere sunt pentru prima oară în finala de la Paris, însă singura lor întâlnire s-a petrecut chiar pe zgura din Franța, în turneul junioarelor, acum patru ani, iar poloneza s-a impus cu 6-4, 7-5 în turul al treilea. „Nu-mi aduc aminte prea multe, doar că am pierdut și că nu eram atât de confortabilă pe zgură, cum mă simt acum. Cu siguranță, amândouă suntem jucătoare diferite", a spus Sofia. Cine va pleca acasă cu o copie în miniatură a trofeului „Suzanne Lenglen", vom afla astăzi, dar înainte iată câteva detalii despre cele două finaliste.

5 lucruri despre Sofia Kenin

1. Trăind visul american. 

Triumful de la Australian Open a adus în atenția lumii povestea ei, cu părinți din Rusia, care au ajutat-o, chiar dacă nu le-a fost deloc ușor. „Mi-au povestit că le-a fost greu, nu aveau prea multe de aceea au vrut să plece de acolo. Și-au dorit o viață mai bună pentru mine. Am avut și momente grele în carieră, când nu prea credea lumea că voi ajunge sus. Mi-au zis că nu voi reuși, că sunt prea mică de statură. Nu am luat niciuna dintre aceste păreri în serios pentru că aveam un vis", a spus jucătoarea de 1,70 m.

2. Plângea înainte de meciuri.

Sofia Kenin a dezvăluit la Roland Garros cât de emoțională este înaintea unei partide. „Uneori mi se întâmplă să vărs câteva lacrimi înainte de a intra pe teren. Din fericire, nu a fost cazul la Paris. În timpul partidelor încerc să las toate emoțiile deoparte, nu am timp să mă gândesc la ele. Dacă pierd, plâng din nou pentru că urăsc înfrângerile".

IGA SWIATEK - SOFIA KENIN. 10 lucruri inedite despre cele două finaliste de la Roland Garros: cine plângea înainte de meciuri și cine călătorește mereu cu un psiholog
Sofia Kenin nu a întâlniti nicio jucătoare de Top 10 în parcursul său de la Paris // FOTO: Guliver/GettyImages

3. Partida care a schimbat totul. 

Americanca a indicat victoria de anul trecut de la Paris obținută în fața Serenei Williams, 6-2, 7-5, drept cea care i-a schimbat atitudinea față de zgură. „Nu-mi plăcea deloc această suprafață. Nici la juniori nu mă omoram după ea. Mă simțeam fără forță. Nu puteam controla punctele, nu aveam o deplasare prea bună, era o luptă pentru mine. Faptul că am trecut de Serena mi-a dat multă încredere. Am intrat în ritm aici, la Paris, și acum pot spune că iubesc zgura".

4. Cel mai lung parcurs pe zgură.

Până la Roland Garros 2020, Sofia Kenin nu atinsese sferturile de finală la vreun turneu WTA desfășurat pe această suprafață. Mai mult, în 2020, a evoluat pe zgură doar la Roma, unde a pierdut cu 0-6, 0-6 în fața Victoriei Azarenka la meciul de debut. "Ea a jucat foarte bine în acel meci, însă la Paris e altfel", a spus Sofia.

4 seturia cedat Sofia Kenin în parcursul său până în finală, în timp ce adversara sa nu a pierdut niciunul

5. Scurtele, specialitatea casei.

 Întrebată la una dintre conferințele de presă din aceste două săptămâni ce îi place cel mai mult la jocul său, Kenin a răspuns răspicat: scurtele. "Mai sunt și alte aspecte, dar drop-shot-urile sunt un element important, iar pe zgură au și mai mare greutate. Trebuie să-mi mai îmbunătățesc serviciul, dar scurtele mereu funcționează".

E incredibil să joc încă o finală de Mare Șlem în 2020. Sunt foarte mulțumită de felul în care joc, nu e deloc ușor să ajungi de două ori în penultimul act la o competiție de Gand Slam
- Sofia Kenin

5 lucruri despre Iga Swiatek

1. Călătorește în circuit alături de un psiholog. 

Poloneza lucrează de doi ani cu Daria Abramowicz, 33 de ani. „Ideea de a mă însoți la turnee a fost a ei, și pentru mine a fost ceva nou pentru că în trecut cei cu care am lucrat rămâneau acasă. Părinții mei nu au fost la fel de deschiși, dar ea m-a ajutat să fiu mai inteligentă. Știu mai multe despre sport, psihologie, îmi pot înțelege mai bine sentimentele și pot vorbi despre ele", a spus Iga.

2. Doar Rafa. 

Iga Swiatek a dezvăluit că este fan Rafael Nadal. „E jucătorul meu preferat, singurul la ale cărui meciuri mă uitam când eram mai mică. Îmi place mult de el", a spus ea la Roland Garros. Nu este prima oară când vorbește despre admirația pentru spaniol. „Rafa luptă până la ultima minge, dar cel mai mult îmi place stilul său de joc, cu acele topspin-uri înalte. Forehand-ul lui de stângaci e o lovitură incredibilă".

IGA SWIATEK - SOFIA KENIN. 10 lucruri inedite despre cele două finaliste de la Roland Garros: cine plângea înainte de meciuri și cine călătorește mereu cu un psiholog
Iga Swiatek a pierdut doar 23 de game-uri până în finală // FOTO Guliver/GettyImages

3. A doua finală a carierei. 

Iga Swiatek nu are în palmares niciun trofeu WTA ea jucând o singură finală în circuit, în 2019, pe zgura de la Lugano, când a fost învinsă de Polona Hercog. „Am crescut pe această suprafață, mă simt confortabil. Mereu am crezut că la Paris am cea mai mare șansă a mea la un trofeu de Mare Șlem. În plus a fost primul meu turneu de Grand Slam pe care l-am jucat când eram junioară și m-am îndrăgostit la prima vedere".

4. Se motivează pe muzică.

Adolescenta din Polonia intră de fiecare dată pe teren cu căștile pe urechi. Întrebată ce a ascultat înaintea fiecărui meci, ea a dezvăluit că melodia de la Paris este „Welcome to the Jungle" a celor de la Guns N' Roses. În trecut, ea a dezvăluit că asculta Pink Floyd sau AC/DC. „Nu știu cum am ajuns aici pentru că părinții mei nu sunt fani muzică, eu am făcut descoperirile de una singură cu ajutorul unor antrenori pe care i-am avut".

1 victoriedin trei meciuri are Iga Swiatek în fața jucătoarelor de Top 10, ea învingând-o în optimi de finală pe Simona Halep, 2 WTA

5. A dat BAC-ul în acest an. 

Pentru Iga, pandemia de coronavirus a venit cu examene. „A trebuit să studiez mult. Nu m-am antrenat deloc în primele luni de carantină și zilele mi le-am petrecut învățând pentru că aveam de dat examenul de final la liceu. Am luat note mari", a spus ea zâmbind, explicând că printre materiile obligatorii s-au regăsit matematică și engleză. 

Știu că pot juca un tenis extraordinar, dar e surprinzător că am ajuns până în finală. Nu-mi închipuiam că pot juca pentru trofeu. E un vis devenit realitate
- Iga Swiatek

Câștigătoarele din ultimii cinci ani de la Roland Garros  

  • 2015: Serena Williams (SUA)
  • 2016: Garbine Muguruza (Spania)
  • 2017: Jelena Ostapenko (Letonia)
  • 2018: Simona Halep (România)
  • 2019: Ashleigh Barty (Australia)

Citește mai multe știri de la Roland Garros: 

Novak Djokovic trece de Tsitsipas într-un meci antologic și joacă finala recordurilor cu Rafael Nadal! Victoria 100 la Paris sau anul 2020 fără eșec?

EXCLUSIV Chris Evert, câștigătoare a șapte trofee la Paris, despre Simona Halep: „Este cea mai bună jucătoare de zgură din tot tenisul feminin"

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează