INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  A MURIT MARADONA

Kusturica despre Maradona: „E ultimul personaj. Un film despre Cristiano Ronaldo? Nu, n-are nimic de povestit!”

Emir Kusturica, alături de Diego Maradona, ]n 2008, la Cannes
foto: Imago
Emir Kusturica, alături de Diego Maradona, ]n 2008, la Cannes foto: Imago

Articol de - Publicat sambata, 28 noiembrie 2020 15:51 / Actualizat sambata, 28 noiembrie 2020 16:05

„Maradona by Kusturica” e filmul ce l-a înfățișat cel mai bine lumii pe omul din spatele starului argentinian, revenind în actualitate în aceste zile triste, după 12 ani de la lansare. Regizorul a ținut să precizeze că nu mai face niciodată o peliculă similară. 

  • Maradona, considerat de mulți cel mai mare fotbalist din istorie, a murit, miercuri, 25 noiembrie 2020, la doar 60 de ani, din cauza unui stop cardiorespirator. Argentinianul se afla la locuința sa din Tigre, unde se recupera după operația pe creier suferită la începutul lui noiembrie.
  • Argentinianul a fost înmormântat noaptea trecută, la capătul unei ceremonii private la care au participat în jur de 25 de prieteni apropiați și rude.

„Forța lui Diego era apropierea noastră ce venea din copilăria petrecută la periferie. Maradona e ultimul meu personaj. Un film despre Cristiano Ronaldo? Nu, n-are nimic de povestit!”, a zis Kusturica în Corriere della Sera.

Kusturica, despre relația cu Maradona: „A fost chimie de la început între noi”

Sârbul de 66 de ani a dezvăluit și cum a primit teribila veste a morții lui D10S: „Scriam o carte despre Peter Handke, laureat al Premiului Nobel, când m-a sunat un prieten ziarist. Am simțit imediat o durere îngrozitoare, pentru că știam că a dispărut ultimul personaj”.

Puțini sunt cei ce l-au cunoscut atât de bine și de profund pe Diego Armando Maradona precum Emir Kusturica. „Nu-mi amintesc ca lumea să țină doliu din Argentina în Somalia și până în Serbia în ultimul secol. În timp ce omenirea e divizată de coronavirus, apare acest om, acest Zeu pe pământ, și reunește cu atâta forță din nou pe toți și ne face să plângem împreună. Ne asemănăm atât de mult, am crescut la marginea orașului Sarajevo, el în Buenos Aires și știm cât de greu e să trăiești așa. Între noi a explodat rapid o chimie. Dar n-a fost chiar ușor să am de-a face cu el”.

Kusturica, despre Maradona: „Se descompunea, era ca un cutremur”

„Era foarte greu de prins, la fel ca pe teren. Odată, am zburat până la Buenos Aires și nu l-am găsit, dispăruse! Așa era el. Dar forța lui era compasiunea, avea un zâmbet incredibil, Diego, precum unii babilonieni, ca Ghilgameș. Am fost împreună să vedem un meci al lui Boca Juniors, unul neimportant. Urla și se descompunea, era ca un cutremur, umplea întreg spațiul din jurul său”.

Kusturica, despre Maradona: „Nu era un simpatizant al stângii”

Regizorul a lămurit și problema legată de orientarea sa politică și predilecțua pentru dictatorii din America: „Diego nu era, structural, un simpatizant al stângii. Se lăsa condus de instinct și simțea că erau nedreptăți, aș spune neocolonialiste. În timp ce stânga murea, el a fost cel mai mare promotor. Și nu-și dorea deloc să aibă putere. Pe Bill Cinton l-a insultat când a venit în vizită în Buenos Aires și a refuzat categoric să-l vadă după ce președintele SUA îl interzisese”.

Nu cred că Diego ar fi fost altfel fără cocaină. Să poți dribla șapte jucători la un Mondial îți trebuie o energie superioară. Pentru a și-o consuma, Diego avea nevoie să rămână mereu pe teren, dar era imposibil. Și această abundență l-a distrus, prin dependență. La final, a plătit-o!Diego a trăit totul spontan, instinctiv, prea intens. Poate că îi lipsea o educație sentimentală, o bază pentru a nu pierde din vedere cele mai importante lucururi și persoane. De aceea a murit singur.
- Emir Kusturica, regizor sârb

+1 FOTO

A murit Diego Maradona. Cifrele unei legende:

  • Maradona a jucat la 6 cluburi: Argentinos (1976-1981), Boca (1981-1982 și 1995-1997), Barcelona (1982-1984), Napoli (1984-1991), Sevilla (1991-1992) și Newell's (1993-1994);
  • 312 goluri a marcat Diego Maradona în 588 de meciuri jucate de-a lungul carierei la echipele de club;
  • 91 de selecții a strâns „El Pibe de Oro” la naționala Argentinei în perioada 1977-1994;
  • 10 trofee a cucerit El Diez, cele mai importante fiind Cupa Mondială (1986), titlurile în Serie A (1987, 1990) și Cupa UEFA (1989).

Înregistrarea apelului la Urgențe! Medicul personal al lui Maradona nu a spus în nicio clipă că Diego e cel care are nevoie de ajutor!

Citește și alte știri despre Maradona:

A apărut înregistrarea apelului la Urgențe! Medicul personal al lui Maradona nu a spus în nicio clipă că Diego e cel care are nevoie de ajutor! În cât timp a ajuns Ambulanța

„Hoțul a început să plângă când a aflat că e în casa lui Maradona” » 3 povești haioase cu argentinianul: ce înseamnă numele lui în alba-neagra și avionul cu cocaină de la Napoli

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (22)
depeche
depeche  •  29 Noiembrie 2020, 08:17

Un fotbalist profesionist nu poate fi niciodata subiect de film, cariera lui este prea monotona pentru asa ceva. Un mascarici, da... poate aduce doua ore de film... droguri, mafie, refuzul in a-si recunoaste copiii, pupincurism fata de dictatori si lipsa de respect pentru cei ce ies in strada sa isi apere drepturile, alcool, etc.

traian_v
traian_v  •  28 Noiembrie 2020, 19:57

Despre morti numai de bine, ce sa mai spunem acum?

bazinga
bazinga  •  28 Noiembrie 2020, 19:43

Maradona pe teren a fost genial, in afata lui a fost o catastrofa umana ! Needucat, incult, profund imoral, betivan , amator de prafuri albe ,plus multe alte "'calitati "' ! Un drogat afemeiat, fan de dictatori , dar cand ii dadeai mingea, era un zeu ! Nimeni nu e perfect si a recunoscut si el ca a facut multe prostii in viata si ca nu este un exemplu de urmat pentru nimeni !Prin aceasta, prin ce a facut pe teren, este nemuritor ! Dumnezeu sa il odihneasca, a fost fenomenal pe teren !

Vezi toate comentariile (22)
Comentează