INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CUPA UCRAINEI

Lucescu face diferența! Performanța atinsă de antrenorul român după câștigarea Cupei Ucrainei

Mircea Lucescu
Mircea Lucescu

Articol de - Publicat sambata, 15 mai 2021 11:16 / Actualizat sambata, 15 mai 2021 11:21

Mircea Lucescu (75 de ani) i-a oferit „tripla” campionat - Cupă - Supercupă lui Dinamo Kiev, care s-a distanțat în cursa trofeelor cu Șahtior în Ucraina independentă: 38-35. După ce triumfase cu echipa din Donețk de 22 de ori.

Vara trecută, când Mircea Lucescu s-a întors în Ucraina, după o absență de patru ani, Dinamo Kiev și Șahtior aveau același număr de trofee cucerite din 1991, după ruperea de URSS: 35.

Mircea Lucescu, depășit doar de Sir Alex Ferguson

Lucescu câștigase 22 la Donețk, iar următoarele opt (după 2016) sunt și meritul său, pentru că el a creat structura echipei și filosofia jocului, continuate apoi de portughezii Paulo Fonseca și Luis Castro. Și tocmai antrenorul în vârstă de 75 de ani face acum diferența în favoarea kievenilor. Într-un singur sezon, a adăugat o "triplă" campionat - Cupă - Supercupă (a doua din istoria lui Dinamo, la 14 ani de precedenta), alb-albaștrii distanțându-se în această cursă în doi: 38-35. 

Este primul tehnician care învinge în finala Cupei Ucrainei și cu Șahtior, și cu Dinamo, după ce fusese și primul campion cu ambele echipe. Într-o carieră de peste 40 de ani, începută în 1979, a triumfat de 35 de ori, întrecut doar de Sir Alex Ferguson (48) într-un clasament al celor mai titrați antrenori. Pep Guardiola e încă în spate (31).

Mircea Lucescu: „Astăzi, încep să simtă plăcerea victoriilor”

„Dacă ajungi în finală și pierzi, e mare durere. Finalele nu se joacă, se câștigă”, le-a spus Lucescu jurnaliștilor ucraineni. A învins, pentru că jucătorii săi s-au transformat într-un an: „I-am găsit în depresie, convinși că nu o pot bate pe Șahtior indiferent ce ar face. Au depășit acea stare psihică dificilă și au dovedit că sunt foarte buni. Astăzi, încep să simtă plăcerea victoriilor, a trofeelor”. ​ 

Secretul legăturii formate la Dinamo? „Jucătorii au crezut total în mine și au făcut ce le-am cerut. Le-am zis din prima zi că nu am nevoie de picioarele lor, ci de mintea lor. Cel mai important în fotbal este dorința jucătorilor de a se dedica sută la sută acestui sport și de a respecta principiile jocului. Iată ce generează trofeele și bucuria fotbalului”.

Tomasz Kedziora: „Nu știu care e secretul tinereții sale eterne”

Tomasz Kedziora, 26 de ani, l-a descris cel mai frumos pe antrenor. „Mister ne-a dăruit o viață nouă. Fără mari transferuri, fără să cumpere pe nimeni, a construit o echipă cu aceiași jucători. Din prima zi, ne-a inoculat entuziasmul său. Dincolo de orice, asta te surprinde cel mai mult. Să nu uităm că are 75 de ani!”, afirmă fundașul dreapta polonez, zâmbind. 

„Mărturisesc că nu știu ce face Lucescu după antrenamente, care e secretul tinereții sale eterne. Mi-ar plăcea să fiu la fel de energic, plin de viață și să inspir oamenii din jur la fel de mult când voi ajunge la vârsta lui”. A conchis: „Pot spune cu siguranță. Pentru mine, el este cel mai bun antrenor!”.

Lucescu are o abilitate extraordinară de a aduce oamenii împreună. Nu mă pot imagina spunându-i altfel decât Mister. Carismatic, magnetic. Am mare respect pentru el.

Nimic nu e întâmplător la Lucescu. Nu există nici măcar un exercițiu la antrenament fără un sens profund. Știe totul, analizează totul. Îi simți încrederea că ne îndreptăm în direcția bună.

La antrenament, el e figura centrală. Supervizează tot ce se întâmplă în timpul pregătirii. Dacă nu e mulțumit de cum faci un exercițiu, îți zice: «Îți arăt eu». Ia mingea și îți dă exemplul perfect
- Tomasz Kedziora, fundaș dreapta Dinamo Kiev

3"triple" campionat - Cupă - Supercupă a cucerit Mircea Lucescu în Ucraina: două cu Șahtior (2010-2011 și 2012-2013), una cu Dinamo Kiev (2020-2021)

25 de trofeea câștigat antrenorul în vârstă de 75 de ani în Ucraina: 22 în 12 ani la Șahtior (2004-2016), 3 într-un sezon la Dinamo Kiev (2020-2021)

616 meciuriare Lucescu în Ucraina: 573 la Șahtior (395 de victorii, 90 de egaluri, 88 de înfrângeri), 43 la Dinamo Kiev (28 de succese, 8 remize, 7 eșecuri)

Top 5 trofee antrenori all-time

NumeȚarăPerioadăSuccese
1. Sir Alex FergusonScoția1974-201348
2. Mircea LucescuRomâniaDin 197935
3. Pep GuardiolaSpaniaDin 200831
4. Valeri LobanovskiUcraina1969-200129
5. Jock SteinScoția1960-198526

Mircea Lucescu: „Voi fi fanul Ucrainei la Euro”

La conferința ce a urmat finalei a fost întrebat dacă va urmări Euro, mai ales că Ucraina va juca două partide din grupa C la București (pe 17 iunie, cu Macedonia de Nord, și pe 21 iunie, cu Austria). 

Lucescu a dezvăluit că "am discutat cu Andrei Șevcenko și cu președintele federației. Voi merge la meciuri și voi face totul pentru a ajuta naționala Ucrainei. Voi fi fanul său. În același timp, mulți suporteri ai lui Dinamo București sunt recunoscători pentru sprijinul primit de la Dinamo Kiev, după organizarea acelui joc caritabil, și vor încuraja și ei Ucraina".

VIDEO Imagini colosale de acum 26 de ani cu Lucescu, Andone și Ioanițoaia: „Ce tânăr era nea Mircea... Dumnezeule!”

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Revoluție la Barcelona! Laporta vrea să scape de 14 jucători + catalanii pregătesc 5 transferuri

Probleme mari la Real Madrid! Zidane pierde „motorul” echipei » 6 absențe importante pentru derby-ul cu Bilbao

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (1)
dexter
dexter  •  15 Mai 2021, 12:57

Imediat apar dem$#@!! de iosif si bota si ne spun ca performantele lui Lucescu sunt egale cu zero. :))

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close