INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  PROTEST

NEWS ALERT A eșuat! Planul Mondialului din doi în doi ani, blocat! Protestele masive ale europenilor au făcut FIFA să dea înapoi + Atenționarea lui Burleanu

Planul FIFA, de a avea un Mondial o dată la doi ani,  pare zdrobit de forța cu care se opun contestatarii / foto: Guliver/Getty Images
Planul FIFA, de a avea un Mondial o dată la doi ani, pare zdrobit de forța cu care se opun contestatarii / foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat joi, 21 octombrie 2021 12:19 / Actualizat joi, 21 octombrie 2021 21:30

FIFA renunță la proiectul unui turneu final la doi ani. Pe 20 decembrie, membrii săi nu vor mai vota într-o ședință extraordinară dacă va acceptă un Mondial accelerat, ci doar un „summit global” în care se va discuta viitorul fotbalului. Criticile acerbe ale președinților federațiilor europene l-au convins pe Infantino să renunțe momentan la planul său

Planul FIFA, de a avea un Mondial o dată la doi ani, și nu la patru, cum a fost de la începutul competiției, un proiect promovat insistent în ultima lună de președintele Gianni Infantino și de Arsène Wenger, directorul de dezvoltare al organizației de la Zürich, pare zdrobit de forța cu care se opun contestatarii.

Au amenințat cu boicotul. Voiau să se retragă de la FIFA!

Criticat dur, mai ales de europeni, dar și de sud-americani și asiatici (și Comitetul Internațional Olimpic a fost împotrivă), Infantino a dat înapoi, anunțând că pe 20 decembrie nu va mai fi reuniunea în care FIFA voia ca membrii săi (211) să voteze dacă acceptă ideea acestui turneu final accelerat, ci doar un "summit global", pentru a se discuta viitorul fotbalului.

Fierbe Europa! 8 derby-uri de foc duminică » Programul, televizările + cele mai tari cote la pariuri
PROGRAM
Fierbe Europa! 8 derby-uri de foc duminică » Programul, televizările + cele mai tari cote la pariuri

Marți și miercuri, Infantino a intrat în dialog într-o ședință video cu șefii federațiilor europene. Aflase că peste 12 foruri continentale s-au revoltat, în frunte cu toți nordicii, amenințând că se vor retrage de la FIFA. După ce liderul UEFA, Aleksander Čeferin, spusese clar că ia în calcul boicotarea unui asemenea Mondial.

Răzvan Burleanu: „V-am dat încrederea noastră"

Agenția Associated Press a aflat ce s-a discutat în aceste două zile. Nimeni nu a susținut acest proiect. Italienii, portughezii, spaniolii, elvețienii, scoțienii i-au atras atenția despre pericolul pe care l-ar putea avea CM din doi în doi ani asupra jucătorilor, cluburilor, competițiilor naționale. Și i-au reamintit că Europa l-a sprijinit în ascensiunea spre postul numărul 1 de la FIFA.

Potrivit AP, Răzvan Burleanu l-a atenționat pe Infantino: "V-am dat încrederea noastră pentru crea o organizație care depășește dezbinarea și oferă unitate". Surse din FRF afirmaseră pentru Gazeta Sporturilor că "suntem pe aceeași poziție cu UEFA. Jucându-se atât de des, s-ar pierde substanța Mondialului. Și, mai mult decât atât, ar putea deveni o formă de sclavagism față de fotbaliști".

Și Čeferin s-a implicat în discuție: "Vă cer să nu faceți presiune pentru a se vota, pentru că vor fi consecințe teribile pentru fotbal. Nu ar fi înțelept să mergeți imediat la vot într-o asemenea problemă, mai ales că ligile și cluburile nu vor avea drept de vot, iar acest proiect le-ar putea afecta existența".

Gianni Infantino, ironizat: Mondiale cu echipe diferite!

Unii dintre participanți l-au ironizat pe președintele FIFA. Tiago Craveiro, secretarul general al federației lusitane, i-a propus lui Infantino, dacă tot vrea un Mondial bienal, să le interzică naționalelor care au jucat într-un turneu final să mai participe și la cel de peste doi ani. Răspunsul lui Infantino: "Poate vom avea două Cupe Mondiale, cu echipe diferite. Trebuie să discutăm".

În cele din urmă, Infantino a spus: "Nu vom merge înainte cu nicio propunere dacă există cineva care se simte lezat". 

CITAT "Înțeleg vocile critice. Vom face schimbări doar dacă suntem convinși că îi ajută pe toți. Vom merge înainte numai în cazul în care va fi mai bine pentru fiecare, financiar și sportiv" Gianni Infantino, președinte FIFA

STIRE Vrea să revigoreze Cupa Confederațiilor?

Dacă pare să eșueze cu planul unui Mondial bienal, FIFA ar dori să reformeze Cupa Confederațiilor, organizată ultima oară în 2017 și suspendată definitiv din 2019. Un turneu găzduit cu un an înaintea CM, la care participau toate campioanele continentale.

Vezi și alte știri de actualitate: 

Ruptură completă » O vedetă vrea să plece de la PSG! Juventus, gata să profite de situație

Imaginile care i-au aprins pe Beckham și Casemiro » Ce au făcut Neymar și Ronaldinho după meciul PSG-ului din Champions League

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
764468963651742
Ilie Golombioschi  •  21 Octombrie 2021, 13:07

Un campionat mondial anual structurat pe trei divizi si campionate nationale normale, ambele cu sisteme similare de 16 echipe si 4 la retrogradare directa e perfect sustenabil pentru jucatori dar total neconvenabil pentru UEFA care pur si simplu ar dispare din peisaj.

fronegigel2021
fronegigel2021  •  21 Octombrie 2021, 12:52

Bai neintregitule, planul unui campionat mondial bienal era din principiu falimentar din motive atat de evidente, incat nu trebuia adus in discutie, dar tu muncesti, nu gandesti, de aceea scrii aceste bazaconii pentru care esti premiat de conducerea sandramalei consoanelor. Articole platite la gramaj, asta conteaza.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close