INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  AUSTRIA

SPECIAL GSP Tânăr de 16 ani din România, titular la o echipă de tradiție din Austria: „Vreau la loturile naționale!”

Andres Sfait, în albastru, impresionează deja în ligile inferioare din Austria
Andres Sfait, în albastru, impresionează deja în ligile inferioare din Austria

Articol de - Publicat joi, 21 octombrie 2021 13:23 / Actualizat joi, 21 octombrie 2021 13:24

Andres Sfait joacă la Grodig, fostă echipă de cupele europene în Austria, acum în liga a treia după ce a fost retrogradată aici în 2016 pe motive financiare. La 16 ani, are deja 10 partide și un gol în acest sezon. 

Născut pe 9 decembrie 2004 la Cluj-Napoca, Andres Sfait e titular la Grodig, în liga a treia austriacă, la 16 ani. E un nivel unde a făcut carieră golgeterul campionatului României, Jefte Betancor, care a ajuns, pe când avea 25 ani, la Stadl-Paura, o echipă modestă din ligile inferioare austriece

De-acolo și-a început ascensiunea austriacă și, după ce a mai schimbat 3 echipe și a fost golgeter în liga a doua, a venit în România. Întâi la Voluntari, acum la Farul. 

Nivelul e unul ok pentru Sfait, un tânăr dezvoltat fizic, 1,80m la vârsta sa. A jucat deja 10 meciuri și a dat un gol. Spune că îi place cel mai mult să joace extremă stângă și obiectivul său numărul unu acum, în perioada de rodaj, e să își îmbunătățească fizicul.

Andres Sfait are deja un gol 

Sfait a început să joace fotbal în România, la Ardealul Cluj, apoi și-a urmat familia în Austria. Nu e primul fotbalist din familie. Spune că tatăl său, Aurelian-Sorin Sfait, a cochetat cu CFR Cluj și a jucat la echipe mici din fotbalul clujean, precum Consaur și Electrometal. 

Adaugă, pentru GSP.ro, că-și dorește să crească și să ajungă fotbalist profesionist. „Fac mereu antrenamente extra pentru a putea trece la următorul nivel”, spune tânărul.

În septembrie a dat și primul său gol la seniori, într-un meci cu Anif.

Andres Sfait vrea să ajungă la lot 

Sfait spune că a intrat deja în contact cu reprezentanții Federației Române de Fotbal, cu care a vorbit ultima oară în luna iulie. „Mi-au spus că vom vorbi după ce trece perioada de pandemie”, afirmă Sfait. Care întărește că vrea să joace pentru loturile României. 

„Fotbalistul meu preferat e Cristiano Ronaldo. M-aș descrie ca tehnic și rapid. Nu îmi place să pierd și dau totul pentru echipă”, se descrie tânărul.

Cine este SV Grodig 

Echipa la care joacă Emil Andres Sfait este, în acest moment, în liga a treia din Austria, după ce a fost retrogradată aici, din motive financiare, în 2016. 

Fondat în 1948, an din care se joacă fotbal și la Dinamo ori la Universitatea Craiova, Grodig a valsat între ligile inferioare din Austria. Însă, în 2013, a câștigat liga a doua austriacă și a promovat în Bundesliga. Aici au urmat o serie de rezultate favorabile, astfel că Grodig a debutat, în sezonul 2014-2015, în cupele europene. 

A reușit s-o elimine pe Cukaricki din Serbia, 1-2 și 4-0, însă a pierdut, din cauza regulii golului în deplasare, cu Zimbru Chișinău (1-2 și 1-0). 

E antrenată de Heimo Pfeifenberger, fost jucător aici, fotbalistul anului în Austria (1994), participant la două campionate mondiale (1990 și 1998), 40 de selecții și 9 goluri. Alți foști internaționali care au jucat la Grodig sunt Yordy Reyna (Peru), Edi Glieder, Andreas Schranz (Austria), Issiaka Ouédraogo (Burkina Faso). La juniorii lui Grodig au crescut alți internaționali, cum ar fi Sanel Kuljic.

Citește și alte știri de actualitate: 

A eșuat! Planul Mondialului din doi în doi ani, blocat! Protestele masive ale europenilor au făcut FIFA să dea înapoi + Atenționarea lui Burleanu

S-a răzgândit Mirel Rădoi? Dezvăluiri din staff-ul naționalei: „Astea sunt șansele ca el să rămână”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
demolarii
demolarii  •  21 Octombrie 2021, 15:52

Un tânăr de 16 ani, varsta la care impresarul te poate vinde.......e tânăr și ar trebuii educat în spirit profesionist, nu sa puna accent pe imagine.....articolul e clar rezultatul dorintei impresarului de a-l face cunoscut.....

anatol_karagandici
anatol_karagandici  •  21 Octombrie 2021, 14:15

Progresul Spartac i-au scos pe Steaua din Cupa jucand cu cativa copii de 16-17 ani si nu-i intreaba nimeni de ei. Vorbim de o echipa buna de liga a treia de la noi. De portarul de la Corvinul (care a aparat cu fcsb) iar nu scrisese nimeni un cuvant pana la meciul ala. Pana pe Soseaua Giurgiului e lung drumul pentru reporterul de investigatii... De Hunedoara nu mai zic.

171875491077582
Costel Chelaru  •  21 Octombrie 2021, 13:41

Sunteti penibili...un copil care joaca in liga 3 ....

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close