INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  REAL MADRID

S-a stins Paco Gento, legenda lui Real Madrid » Singurul fotbalist cu 6 titluri de campion european + Amintiri cu Dobrin

Dobrin, încadrat de Eusebio și Gento, dreapta jos, la meciul de retragere al lui Paco
Dobrin, încadrat de Eusebio și Gento, dreapta jos, la meciul de retragere al lui Paco

Articol de - Publicat marti, 18 ianuarie 2022 14:39 / Actualizat marti, 18 ianuarie 2022 15:45

Paco Gento a murit astăzi, la 88 de ani. Cea mai bună extremă stângă a tuturor timpurilor și cel mai valoros jucător spaniol are în palmares cele mai multe trofee la Real Madrid (24). 

După Alfredo Di Stéfano, Real Madrid a mai pierdut ieri o uriașă legendă. Cel care-i preluase locul de președinte onorific s-a stins la 88 de ani. Francisco Paco Gento López, cea mai bună extremă stânga din toate timpurile, a murit la Madrid, la vârsta de 88 de ani.

Blat cu Dinamo, cu Gică Popescu căpitan, confirmat după 20 de ani » Reacția „Baciului”: „Doar dacă s-a făcut pe la spatele meu!”
FC ARGEȘ
Blat cu Dinamo, cu Gică Popescu căpitan, confirmat după 20 de ani » Reacția „Baciului”: „Doar dacă s-a făcut pe la spatele meu!”

Gento, singurul fotbalist din istorie care a câștigat 6 Cupe ale Campionilor Europeni

Supranumit „La Galerna del Cantábrico", Gento e singurul fotbalist din istorie care a câștigat 6 Cupe ale Campionilor Europeni (precursoarea Champions League). 

A jucat timp de 18 sezoane în blanco, între 1953 și 1971, și a mai cucerit 12 titluri (alt record de neegalat) și 2 Cupe ale Spaniei, o Cupă Intercontinentală, un Mundialito și 2 Cupe Latine. La Madrid, a bifat 600 de meciuri și a marcat 182 de goluri. A fost internațional cu „Furia Roja" în 43 de partide, reușind 5 goluri.

Gento s-a identificat cu Real, deși a debutat cu Santander în Primera Division. Era în februarie 1953, tocmai împotriva Barcelonei. Viteza lui fantastică, forța și calitatea formidabilă i-au atras atenția președintelui Santiago Bernabéu, fermecat de driblingul său sec. Hipnotizant pentru fundașii adverși, la fel ca stângul său nimicitor. 

Puskas, Kopa, Rial, Di Stéfano și Gento

Real Madrid l-a semnat în acea vară și a plătit un milion și jumătate de pesetas plus că a împrumutat doi jucători, Espina și Urcelay.

S-a stins Paco Gento, legenda lui Real Madrid » Singurul fotbalist cu 6 titluri de campion european + Amintiri cu Dobrin
foto: marca.com

Startul său pentru loc blancos n-a corespuns așteptărilor, astfel că Bernabéu s-a gândit serios să-l returneze la Racing în schimbul lui Espina și chiar să-l cedeze unei alte echipe după primul sezon. L-a salvat însă marele său prieten Di Stéfano: 

„Nu poți să scapi de el. Este un semn. Nu-l cunosc pe Espina, pentru că nu l-am văzut jucând, dar îl cunosc pe Gento și nu poți rata un băiat care are 19 sau 20 de ani", a venit să-i spună. 

La acea întâlnire i-a explicat președintelui oportunitatea semnării unui compatriot argentinian, Héctor Rial, cu care Gento s-a înțeles de minune. Un parteneriat grozav, pe teren și-n afara lui. Rial l-a convins să renunțe la băuturile răcoritoare în exces pentru apă.

S-a stins Paco Gento, legenda lui Real Madrid » Singurul fotbalist cu 6 titluri de campion european + Amintiri cu Dobrin

Serie nemaipomenită a celor cinci CCE avea să înceapă în sezonul 1955-'56, dar din 1957 a reprezentat cu adevărat o forță, gol în finala cu Fiorentina (2-0), chiar acasă. Apoi, la Bruxelles, ediția succesivă, a decis în prelungiri triumful cu Milan (3-2). În vara anului 1958, Madrid l-a adus și pe Puskas, făcându-și o linie cu Kopa, Rial, Di Stéfano și Gento. 

Sezonul următor se consemna cea mai bună campanie a lui Gento: 14 goluri în campionat (două cu Barca pe Camp Nou, la 5-3) și al cincilea titlu de campion al Europei. La ultimul, în 1966, avea să fie și căpitanul blanco, la 2-1 cu Partizan.

Nicolae Dobrin, invitat la meciul de retragere al lui Gento, a „furat” ochii spaniolilor

În noiembrie 1963, Paco Gento marca pe fostul 23 August, în primul tur al CCE, contra celor de la Dinamo (3-1, în retur a fost 5-3 pentru Real). Apoi, pe 14 decembrie 1972, la meciul de retragere al lui Gento, câștigat cu 2-1 în fața lui Belenenses, a fost invitat și Nicolae Dobrin, care a strălucit pe „Santiago Bernabeu". 

I-a încântat pe spectatori, care salutau cu „ole"-uri fiecare pasă, și pe ziariștii iberici. A doua zi, AS comenta: „Am venit să-i vedem pe Gento și pe Eusebio și l-am văzut pe Dobrin". După joc, președintele lui Real a mai încercat o dată să-l convingă pe „uluitorul roman" să se transfere la Madrid. Degeaba. 

Citește și: 

Arbitrul și Comisia și-au cerut scuze. Milan a rămas cu paguba

Cum s-a votat: Lewandowski, cel mai bun și pentru căpitani, și pentru selecționeri, și pentru jurnaliști! Doar fanii l-au ales pe Messi

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
iuliu
iuliu  •  19 Ianuarie 2022, 01:12

Nu stiu ce-a scris Vasileroaita , dar ultimul cuvant in originalul cantecului a fost "v-am inebunit" . Am chiulit de la scoala ( clasa a noua la Mihai Viteazul) si am fost la acel meci pe 23 August . Real era o echipa extraordinara , chiar daca Puskas n-a venit la Bucuresti din motive de ... Securitate . Real a condus cu 2-0 ( Ruiz si extraordinarul Di Stefano ) , Fratila a ratat un penalty , apoi Tarcovnicu a redus scorul 1-2 . Golul primit l-a enervat pe Gento care la reluare dupa gol a lluat mingea de la centru , a driblat tot si de la 16 m. a expediat o bomba sub bara transversala . In retur a fost 5-3 ( Nelu Nunweiller , Fratila , Parcalab ) . Gento a fost un jucator extraordinar . Odihneasca-se in pace

vasileroaita
vasileroaita  •  18 Ianuarie 2022, 18:15

La meciul cu Dinamo din 1963 circula o parodie: "Un orologiu suna/ Noaptea jumatate/ La Dinamo-n poarta/ Oare cine bate?. / Eu sunt, tata Datcu/ Gento cel vestit/ Eu si Di Stefano /V-am ***!!!" Mare fotbalist!!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

124864391762775
Doru Ungureanu  •  18 Ianuarie 2022, 17:43

Să-i fie țărâna ușoară...

Vezi toate comentariile (4)
Comentează