OPINII  »  EDITORIAL

Rămas de căruță

Articol de - Publicat joi, 12 mai 2022 15:14 / Actualizat joi, 12 mai 2022 15:42

A căzut varianta, prima recomandată, cu Istvan Kovacs la derby-ul FCSB - CFR, cel ce probabil va decide noua campioană. Cum UEFA i-a încredințat "centralului" din Carei finala Conference League, programată la Tirana pe 25 mai, e lesne de dedus că IK nu va arbitra trei zile mai înainte în Liga 1. Ca să nu fie obosit la finala dintre Roma și Feyenoord și, mai ales, ca să evite o accidentare.

Sigur că delegarea lui Kovacs constituie un prilej de mândrie. Pentru el, ca și pentru arbitrajul românesc. Pentru întreg fotbalul nostru. În ciuda faptului că, sub aspectul performanței, e de discutat dacă semifinala de Champions League Man City - Real Madrid, oficiată de Istvan pe 26 aprilie, e sau nu mai importantă decât finala de Conference. Mai degrabă da, din moment ce CL constituie a treia competiție continentală ca anvergură.

De reținut însă că, primind o finală europeană, IK devine al patrulea arbitru român din istorie prezent la un nivel atât de înalt. L-au precedat Nicolae Rainea (cu două finale), Ioan Igna și, cel din urmă, Ion Crăciunescu, care a condus în 1995, la Viena, duelul Ajax - Milan. Socotind că Istvan a împlinit pe 16 septembrie 37 de ani, are înainte o lungă și frumoasă carieră. Se estimează că-l vom vedea arbitrând la Mondialele din Qatar.

Nu dezvolt subiectul că delegarea amintită le-a mai închis gura, s-ar cuveni să le-o închidă, celor care, căutând noduri în papură, l-au acuzat pe Kovacs de greșeli imaginare. De la un timp, chibiții se consideră mai pricepuți decât arbitrii, bănuiți la ce mă refer, dar o astfel de dezbatere nu-și are rostul acum. Cred că e și Dan Petrescu de acord. La fel, și Gigi Becali, nu?

Rămas de căruță

Deci, dacă IK nu va fi la "finala" Ligii 1, cine va fi? Asta în condițiile în care, absolut regretabil, FCSB n-a găsit înțelegere ca să închirieze un stadion în Capitală și meciul se va juca la Buzău! Ba și fără asistență VAR! De necrezut că fotbalul tricolor a rămas de căruță și la acest capitol, că nu beneficiază de videoarbitraj! Sistem ce funcționează de câteva sezoane nu doar în campionatele din Top 5, ci și în cele din Slovacia, Polonia, Serbia, Ungaria, Cehia, Bulgaria etc.

Grecul Vassaras și cei din CCA s-au bătut cu pumnii în piept că fac și că dreg. Nici n-au făcut, nici n-au dres, ne-au amăgit cu promisiuni, cu amânări și cu vorbe goale.

Revenind la întrebarea de mai sus, favorit să arbitreze FCSB - CFR pare să fie craioveanul Sebastian Colțescu. Grație constanței și valorii sale, dar și pentru că-i de presupus că FCSB nu va agrea un arbitru din Cluj (Horațiu Feșnic), iar CFR va refuza unul din București (Radu Petrescu).

Deși în pole-position la capătul unei stagiuni excelente, poate cea mai bună din cariera sa, Colțescu are și un dezavantaj: nu mai e FIFA după ce CCA a comis gafa de a-l scoate de pe listă, odată cu Marius Avram, la finele lui 2020! Spre a-i promova forțat, pe criterii de vârstă, pe Andrei Chivulete și pe Marian Barbu. Care n-au convins. Dimpotrivă.

Tocmai în această idee, ca să nu-și toarne cenușă în cap, e posibil ca Vassaras să manifeste rezerve față de Colțescu. A cărui delegare chiar s-ar putea interpreta ca o bilă neagră dată celor care l-au retrogradat. Ca un vot de blam.

Dacă grecului nu-i place critica, autocritica îi place și mai puțin. 


Comentarii (22)
395169085516796
György Pauli  •  13 Mai 2022, 10:20

D-le Ioanițoaia, la experiența și vârsta dvs. nu vă stă bine să abreviați numele celui mai bun arbitru român al momentului. E vorba totuși de un om cu renume, nu e un club precum Olympique Marseille căruia i se spune de preferință ”OM”. De ce nu scrieți și despre cel mai mediatizat personaj de pe site-urile de sport ”GB”, spre exemplu? Ce-ați zice ca dvs. să vi se zică ”OI”?

jean_gabin
jean_gabin  •  12 Mai 2022, 23:51

Bine pusa problema de birdibel. Vassaras este om de onoare care se conduce dupa cui ii cere interesul. Cred ca acesta este in prezent sa mai castige si alta echipa campionatul nu doar CFR Cluj.

mzm1
mzm1  •  12 Mai 2022, 19:08

După părerea mea, dezavantajul lui Colțescu (pentru jocul FCSB-CFR) nu este că nu mai are ecuson FIFA, ci acela că poartă in cârcă prestația aceea infernală, unică pe plan mondial, la jocul Astra-STEAUA, când a anulat echipei lui Becali trei goluri perfect valabile și a acordat gazdelor un penalty inexistent. Și, in loc de victorie la scor a oaspeților, Colțescu a „scos” 2-0 pentru gazde!! Și,după ce suporterii FCSB l-au jignit și i-au reproșat timp de 7 ani această „ispravă”, e de presupus că, fiind om ca toți oamenii, Colțescu și-a șoptit în barbă, de multe ori: „Nu pagadi, zaeț!”(Ei, așteaptă, tu, iepure!). Oricum, cu Colțescu sau Kovacs la centru, FCSB trebuie să fie zdrobitor mai bună decât adversara sa! Cum s-a întâmplat recent, la Cluj (cu Kovacs la centru), când fecesebiștii au avut 13-1 la suturi pe poartă și abia au invins cu 1-0! În concluzie, repet ce am mai spus, arbitrul străin este soluția care ar închide gura tuturor clevetitorilor!

Vezi toate comentariile (22)
Comentează