GSP SPECIAL  »  IDEILE GAZETEI  »  CÂT COSTĂ SĂ FACI SPORT?

SERIAL GSP Cât costă să faci sport în România? » Episodul 3: BASCHET. Părinții sponsorizează visuri de NBA: investiție financiară de minimum 10.000 lei pe an

Micuții baschetbaliști luptă cu ardoare sub panou
Micuții baschetbaliști luptă cu ardoare sub panou

Articol de - Publicat joi, 23 iunie 2022 11:16 / Actualizat joi, 23 iunie 2022 14:27

CÂT COSTĂ SĂ FACI SPORT? Gazeta Sporturilor publică astăzi episodul 3 din serialul care prezintă costurile practicării baschetului în România la nivel de copii și juniori. Primele două părți au fost dedicate fotbalului, respectiv înotului.

  • Noul serial GSP „Cât costă să faci sport” a pornit la drum cu fotbalul, cel mai practicat sport din țară, și a continuat cu înotul
  • Adunăm informații și povești din dialogurile sincere cu părinți, copii, antrenori, oameni din sistem pentru a aduce în prim-plan nu doar costurile financiare, ci și investițiile de timp, energie și emoție.
  • Ce provocări apar la început de carieră, de ce probleme se lovesc copiii, cum se descurcă părinții, cine și cât plătește, care e rata de succes?

Părinții micilor baschetbaliști trebuie să fie pregătiți să scoată din buzunar în jur de 10.000 de lei pe an pentru pasiunea copilului lor.

Baschetul este al doilea cel mai practicat sport din România după fotbal, cu peste 50.000 de practicanți. Dintre aceștia 15.560 sunt copii, conform datelor furnizate de federația noastră de specialitate. 

Jocul cu mingea la coș este atât de popular și pentru că el poate fi făcut în parc sau în curtea școlii, cu un echipament minim, doar pantofi de sport și o minge. Distracția se oprește însă aici.

Episodul 3: BASCHET » Ce salarii au baschetbaliștii în România + Cine este cel mai bine plătit jucător român
CÂT COSTĂ SĂ FACI SPORT?
Episodul 3: BASCHET » Ce salarii au baschetbaliștii în România + Cine este cel mai bine plătit jucător român

Cât costă să faci baschet? Concluzia Gazetei: peste 800 de lei pe lună

Pentru cei mai mulți dintre cei 1.764 de micuți baschetbaliști înscriși în sistemul competițional național nimic nu e gratis. Părinții trebuie să fie pregătiți să scoată bani frumoși din buzunare! 

Taxe lunare pentru antrenamente, echipament, baremuri de arbitraj, transport, cazare și masă la competiții, cantonamente, campusuri de pregătire, ședințe de individualizare și de pregătire fizică, nutriție, controale și tratamente medicale.

„De la inițiere, de când au 6-7 ani, și până ajung în pragul performanței, la 16-17 ani, suntem sponsorii copiilor noștri. La cluburile private plătim absolut totul” este concluzia generală a părinților consultați de Gazeta Sporturilor. 

Așadar, ca și la fotbal sau alte sporturi, baza de selecție a baschetului românesc este finanțată din buzunarele părinților. Cât costă să faci baschet în România, la nivel de copii și juniori? 

Un calcul aproximativ al Gazetei indică o investiție financiară de minimum 10.000 lei pe an. Adică o medie de peste 800 de lei pe lună.

Cotizația lunară: între 100 și 350 de lei

Școlile de baschet private atrag cei mai mulți copii, iar părinții devin adevărați sponsori. Cotizația lunară este între 100 și 350 de lei, dar în acești bani intră doar antrenamentele. Chiar și la unele cluburi de stat, precum Dinamo, copiii nu intră în sală fără să plătească 250 de lei/lună. 

„Aceste taxe diferă în funcție de club, de chiria sălilor, de câți antrenori licențiați sunt, mai buni, mai experimentați, de numărul antrenamentelor. Costurile sunt mai mari la cluburile care oferă copiilor anumite premise de performanță. Calitatea și performanța se plătesc, iar experiența clubului contează. 

Clubul meu, care are 6-7 juniori ce joacă în Liga Națională, plus doi-trei plecați la echipe din străinătate, nu este ca un club care își deschide acum porțile și începe să facă baschet. Este o diferență”, a explicat Dan Dacian, managerul unuia dintre cel mai bine cotate cluburi private de copii-juniori, care îi poartă numele. 

Uneori, talentele sunt ajutate: „Avem copii de perspectivă fără posibilități, pe care clubul îi susține 100%. Dar asta nu poți să faci cu prea mulți, doar pentru cei care prezintă, într-adevăr, o perspectivă pentru club și vedem în ei potențiali jucători de baschet”. 

În principiu, până la 13 ani copilul se formează, a concluzionat un antrenor de la un club privat din Pitești.

Costurile pentru practicarea baschetului

  • COTIZAȚIE LUNARĂ: 100 lei - 350 lei (2-5 antrenamente)
  • ECHIPAMENT: 720-1.100 lei
    350 lei - echipament oficial (maiou/șort/bluză prezentare) 
    120 lei - echipament antrenament (maiou/șort/ciorapi) 
    100-300 lei - trening 
    100 lei-260 lei - ghete de baschet 
    70 lei - prosop
  • CANTONAMENTE (intern): 3.200 lei/an (2 cantonamente x 1.600 lei)
  • COMPETIȚII: 1.450 lei/an
  • INDIVIDUALIZARE (intern): 100 lei-200 lei/săptămână
  • CAMPUS DE PREGĂTIRE SERBIA: 2.400 lei/an
  • INDIVIDUALIZARE CAMPUS SERBIA: 3.760 lei/an

Peste 1.000 de lei pentru echipament

Un părinte a acceptat să facă un calcul estimativ al cheltuielilor pentru echipamentul fiului său, de 15 ani, legitimat la un club privat din București. 

„Pe lângă cotizația lunară, 350 de lei, am mai cumpărat de la club un echipament oficial, 350 de lei, maiou, șort, bluză prezentare. Un set de trei tricouri de antrenament, 320 lei, trening, 300 de lei”. 

Ghetele de baschet și le achiziționează fiecare, în funcție de posibilități. Cele mai la îndemână costă între 80 lei și 260 lei, în magazinele de profil, dar unele de top ajung și la 1.000 de lei. 

„Când a crescut, băiatul meu n-a mai vrut orice ghete. Am făcut sacrificii și i-am luat din ce în ce mai bune și de calitate, de la 500 de lei până la 1.000 de lei. Cu 5 antrenamente pe săptămână și cu meciuri în weekend, ghetele se uzează însă mai repede. I-am cumpărat și două-trei perechi pe an, mai ales că îi crește piciorul”, a detaliat părintele. 

„Cheltuielile mele sunt duble, ambii copii fac baschet”, a intervenit o mămică aflată pe marginea terenului. 

Există și cheltuieli auxiliare: „Zilnic îi ducem cu mașina la sală, 36 de kilometri, 2 litri de benzină, care acum costă 16 lei. Asta înseamnă încă 350-400 de lei combustibilul pe lună. Plus două ore și jumătate pe drum și stat cu ei la antrenamente”. 

Acest sistem privat în care părinții cotizează este peste tot în lume. Nu e ceva diferit la noi față de Italia, Spania, Grecia sau Serbia, țări cu baschet mult mai dezvoltat. Chiar și la Real Madrid, sunt grupe unde se percep taxe. În Serbia, părinții plătesc chiar mai mult decât la noi.

- Dan Dacian, manager club privat de baschet

Competiții, cantonamente și campusuri: 7.000-8.000 de lei

Pentru a accelera progresul micuților baschetbaliști, cele mai multe cluburi îi înscriu pe aceștia în competiții municipale și naționale, îi duc în cantonamente și campusuri de pregătire în străinătate. 

„Pentru participarea la competiții a copilului plătim 1.450 lei/an. Plătim și baremurile de arbitraj, câte 15-20 de lei de copil la fiecare meci. De obicei, se fac două cantonamente în țară, iarna și vara, în total 3.200 de lei. 

Tot în vară, mai este și un campus de pregătire în Serbia, alți 2.400 lei sau 3.760 de lei dacă optezi pentru antrenamente de individualizare. Plus ce-i mai dai copilului de buzunar”, a dezvăluit un alt părinte efortul financiar pe care îl presupune formarea unui junior la un club privat. 

Talentele interne pot fi remarcate pe plan internațional la meciurile din European Youth Basketball League sau la reprezentativele de juniori. Vârfurile de generație sunt atrase de echipele finanțate de stat, care au infrastructură, iar părinții scapă de cheltuieli.

Cât costă să faci sport în România? » Episodul 3: BASCHET » Carmen Tocală, președintele Federației: „E un lux”
CÂT COSTĂ SĂ FACI SPORT?
Cât costă să faci sport în România? » Episodul 3: BASCHET » Carmen Tocală, președintele Federației: „E un lux”

Individualizare: 100 lei/antrenamentul

Pe lângă antrenamentele cu echipa, mulți juniori apelează și la ședințe de individualizare, în vederea îmbunătățirii și perfecționării procedeelor. 

„Astfel de antrenamente încep de la 90 de lei/oră și se fac în grupuri de 3-4 jucători maximum”, explică un părinte. Fostul mare baschetbalist Marcel Țenter (52 de ani) e managerul unei academii care oferă tinerilor baschetbaliști posibilitatea de a-și crește marja de progres, în paralel cu pregătirea de la cluburi. 

„Tarifele diferă de la caz la caz, în funcție necesitățile copilului și de discuțiile cu părinții. Noi acționăm în trei direcții: tehnico-tactic individual și în grupuri, fizic și mental. Cu cât vrei mai multe servicii, cu atât e mai scump. Avem și noi cheltuieli mari. Numai chiria unei săli pentru o oră e minimum 120 de lei. 

Nu e ușor să faci sport de performanță în România. E clar! Avem însă și burse sociale pentru tinerii talentați care nu au resurse”, a precizat Marcel Țenter, care își desfășuară activitatea în mai multe orașe, precum Cluj-Napoca, Târgu Mureș, București.

Sunt mulți copii talentați în România, înnebuniți după baschet. Mi-aș dori ca niciun copil care vine la mine, la academie, să nu plătească niciun leu. Din păcate, nu se poate, statul nu ne susține. 

Pur și simplu, trebuie să te descurci singur, iar costurile sunt mari. Doar pentru închirierea sălilor plătim lunar minimum 7.000 de lei.

- Marcel Țenter, manager Academie baschet

Fenomenul U-BT Cluj-Napoca: „Copiii vin năvală la selecții”

Acolo unde baschetul oferă modele, sălile sunt luate cu asalt de copii. Cazul Clujului, cuprins de „Fenomenul U-BT”. 

„Copiii vin năvală la selecții, datorită rezultatelor echipei de seniori și istoriei baschetbalistice a Clujului. Avem 300-400, de la 6-7 ani la 12 ani. Copiii plătesc doar o taxă lunară de antrenamente, între 100 și 250 de lei. În rest, clubul asigură tot. 

Pasiunea copiilor pentru baschet e mare la Cluj. Avem un junior, Alex Turdean, care a făcut naveta zilnic timp de 6-7 ani de la Turda, 62 de kilometri dus-întors”, a explicat fostul internațional Mircea Cristescu, managerul clubului U-BT Cluj-Napoca.

Mircea Cristescu: „10% ajung la seniori”

Cel mult 10 la sută dintre juniori ajung la echipe de seniori din Liga Națională, este concluzia fostului mare baschetbalist Mircea Cristescu. Marile provocări apar la 14-15 ani. 

„Atunci, relația școală-baschet devine dificilă și mulți părinți sunt nevoiți, din pacăte, să aleagă. Mulți se lasă de baschet când apar examenele. 

Dacă pe vremea noastră aveam scutire de la școală și dădeam lucrările și tezele când puteam, iar majoritatea profesorilor erau înțelegători, acum nu mai există așa ceva. Din acest motiv, pierdem foarte mulți copii la 14-15 ani”, a explicat Mircea Cristescu.

Nu mai există acei antrenori formatori, care ne-au creat pe noi în anii '80. În schimb, condițiile din baschet sunt mult mai bune acum. Și banii sunt mai mulți.

- Mircea Cristescu, manager U-BT Cluj-Napoca

Ce competiții are baschetul

Majoritatea competițiilor de baschet pentru copii și juniori sunt organizate de Federația Română de Baschet. Pentru cei mai mici se desfășoară anual Festivalul Național de BabyBaschet U10 și de MiniBaschet. Taxele de înscriere la aceste turnee sunt între 600 și 1.000 de lei. 

Campionatele Naționale de juniori (M/F) sunt structurate pe următoarele categorii de vârstă: U12, U13, U14, U15, U16, U18, U20. La seniori, baschetul românesc are Liga Națională (masculin - 16 echipe, feminin - 13 echipe), Cupa României, Supercupa României, Liga 1, masculin (12 echipe). 

Asociația Municipală de Baschet București, dar și alte câteva asociații județene organizează întreceri pentru juniori și amatori. În paralel, există și competiții de baschet 3×3.

Top 15 cele mai practicate sporturi în România

SportNumăr total practicanți
Fotbal148.399
Baschet32.973
Șah18.796
Karate18.691
Atletism8.38
Handbal7.879
Kempo5.495
Taekwondo5.202
Dans sportiv4.891
Lupte3.993
Volei3.651
Tenis3.158
Rugby3.123
Judo3.072
Natație2.647

* datele sunt aferente anului 2020

Concluziile ultimului termen al procesului în care Mario Iorgulescu este judecat pentru omor: judecătoarea insistă să-l vadă

Câți bani primește David Popovici din partea statului român pentru performanțele de la Budapesta

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (7)
hristo33
hristo33  •  23 Iunie 2022, 18:05

Jordan si multi basketbalisti au invatat sportul asta "pe maidan" adica pe miile de terenuri de basket care se gasesc peste tot in Sua. Si Maradona si-a invatat "glezna" not pe maidan. Cel putin aceste 2 sporturi nu iti trebuie super infrastructura sa le practici si apoi sa ajungi la un club,liceu...

rumunek
rumunek  •  23 Iunie 2022, 15:10

Domnul Dan Dacian spune că peste tot se plătește. Posibil, nu contest. Doar că l-as întreba dacă in alte țări, după ce plătești lunar taxa de antrenament, dacă vrei să mergi la alt club trebuie să plătești grilă de formare. Și dacă știe cine a introdus acea prevedere ambiguă in regulament, care lasă loc de interpretare și confundă pe acest subiect voit, cluburile care oferă antrenamente gratuit cu cele private, cu taxa lunară. Asta pentru că dânsul e de când s-a inventat baschetul in aceasta formulă în România și sunt convins că nu știe inclusiv cât a strâns din aceste grile încasate, de multe ori negociate și plătite în mână la jumătate.

rumunek
rumunek  •  23 Iunie 2022, 15:04
Postat de Danut pe 23 Iunie 2022, 12:25

In Voluntari e totul gratis. Toate sporturile. Se platesc doar cantonamentele. Care la baschet d eex au pret de 1200 lei 7 zile. Asa ca va rog sa aveti o informare corecta

Există și o limită a numărului de copii, sau putem veni din tot Bucureștiul la voi, la clubul sportiv orășenesc? Normal că e mai ieftin, la fel și m2 intr-un bloc nou e mai ieftin la Voluntari comparativ cu București. Motivele nu e cazul sa le povestim aici.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează
Close