SPORTURI  »  FORMULA 1  »  PILOȚI

La un pas să se retragă » Unul dintre cei mai îndrăgiți piloți din Formula 1, pus la pământ de concurența cu Lewis Hamilton: „Nu mai suportam, cursele erau chinuitoare!”

Bottas, stropit cu șampanie de Hamilton după o cursă în Arabia Saudită // foto: Imago Images
Bottas, stropit cu șampanie de Hamilton după o cursă în Arabia Saudită // foto: Imago Images

Articol de - Publicat vineri, 24 iunie 2022 12:30 / Actualizat vineri, 24 iunie 2022 12:40

La 32 de ani, după 5 sezoane la volanul monopostului Mercedes, Valtteri Bottas conduce pentru Alfa Romeo. Finlandezul dezvăluie că primii doi ani în care a fost coechipierul septuplului campion mondial Lewis Hamilton l-au pus la pământ din punct de vedere psihic. Atât de mult încât a fost la un pas să se retragă din Formula 1. 

În 2017, după ce petrecuse primii săi 4 ani în Formula 1 la Williams, Valtteri Bottas a făcut pasul către Mercedes, cea mai în vogă echipă la acel moment, pentru a fi coleg cu Lewis Hamilton.

Venit după un sezon excelent, cu 85 de puncte adunate în 2016 ca pilot Williams, Bottas spera că va putea lupta pentru titlul mondial în monopostul Mercedes.

Lovitură! Sepsi a bătut palma cu fostul atacant al lui CFR Cluj: „Ne-am înțeles în 5 minute”
TRANSFER
Lovitură! Sepsi a bătut palma cu fostul atacant al lui CFR Cluj: „Ne-am înțeles în 5 minute”

Întrecut de Lewis Hamilton, Bottas a cochetat cu ideea retragerii din Formula 1

Numai că lucrurile nu s-au desfășurat așa cum și-a dorit. În 2017 a fost al treilea în clasamentul general al piloților, cu 305 puncte, 12 sub Sebastian Vettel și 58 sub coechipierul și campionul Lewis Hamilton.

Anul următor, rezultatele lui Bottas au fost mai slabe. Dacă Lewis Hamilton a câștigat încă un titlu, cu un avans chiar mai mare față de locul 2 (88 de puncte), Bottas a fost abia al cincilea, cu 247 de puncte, 161 sub Hamilton.

A fost un an extrem de dificil pentru Valtteri, care - dezvăluie el la 4 ani distanță - nu mai simțea plăcerea de a concura în Formula 1. Presiunea de pe umerii săi fusese atât de mare încât la finele sezonului era convins că va pune capăt subit carierei de pilot în F1. La doar 29 de ani.

Valtteri Bottas: „Nu puteam accepta că nu l-am învins pe Lewis Hamilton”

„Să concurez cu Lewis a reprezentat o provocare, dar eram pregătit pentru ea. Când am mers la Mercedes, mă gândeam doar că vreau să devin campion mondial. Cred că am fost dur cu mine la finalul anului, m-am gândit: «oh, nu s-a întâmplat. Voi încerca și mai mult la anul».

Nu mi-a fost ușor să accept că nu e simplu să-l bați pe Lewis. Acum, când privesc în urmă, realizez că am învățat foarte multe lucruri, inclusiv să nu mai fiu atât de dur cu mine.

Lewis făcea parte din acea echipă de mult timp. El este pilotul dominant, așa că e dificil să treci la nivelul următor în cadrul echipei. Nu am putut să o fac niciodată așa cum mi-am dorit.

La finalul lui 2018, aproape m-am oprit. Am fost ATÂT de aproape. Doar pentru că nu puteam înțelege, nu puteam accepta că nu l-am putut bate pe Lewis în acei doi ani. Am pus foarte multă presiune pe umerii mei.

Spre finalul lui 2018, în special când începusem să devin pilot de sprijin pentru Lewis, nu mai suportam. Chiar m-am chinuit. Nu a fost deloc distractiv, ultimele 4-5 curse au fost dureroase. În mod normal ar trebui să te bucuri de Formula 1, este foarte cool, dar nu se întâmpla asta”, a relatat Bottas în podcastul „My big break”, găzduit de revista MotorSport.

Plimbarea prin pădure care i-a schimbat perspectiva

Ce l-a făcut să se răzgândească?

„Am avut o pauză bună între sezoane, în care a trebuit să mă gândesc la lucruri. Am mers într-o vacanță undeva în America de Sud, am încercat să nu mă gândesc deloc la F1, doar să regăsesc bucuria și dorința de a concura. Și am găsit-o, a existat un fel de declic.

S-a întâmplat undeva la jumătatea lui ianuarie (n.r. - în 2019). Am reușit să mă adun și am regăsit plăcerea de a pilota.

Mintea umană este într-un fel ciudată. Uneori intri în locuri întunecate, pierzi plăcerea de a face anumite lucruri. Eu pierdusem plăcerea de a concura în Formula 1. Eram într-un fel nervos pe Formula 1.

E ciudat, aveam nevoie de ceva timp liber, să privesc lucrurile în ansamblu, și am realizat că este un sport destul de cool, că am în continuare oportunități grozave în față.

Mă plimbam printr-o pădure finlandeză, prin zăpadă. Uneori îmi place să dispar. Stăteam acolo, mă uitam în jur și simțeam adrenalină. Am zis: «La naiba, să facem asta!» Apoi am câștigat prima cursă din sezon.

Rezultatele au fost mult mai bune, cred că 2019 a fost poate cel mai bun sezon al meu. La un moment dat chiar conduceam în clasament, dar nu am putut egala constanța și evoluțiile lui Lewis pe parcursul întregului an”, și-a amintit Bottas. 

La un pas să se retragă » Unul dintre cei mai îndrăgiți piloți din Formula 1, pus la pământ de concurența cu Lewis Hamilton: „Nu mai suportam, cursele erau chinuitoare!”
Valtteri Bottas, în dreapta, alături de Lewis Hamilton // foto: Guliver/gettyimages

În 2019, Bottas a fost al doilea în clasamentul general, cu 326 de puncte, 87 în spatele campionului Lewis Hamilton. A fost un sezon excelent, cu 4 victorii, 15 podiumuri și 5 pole-positions.

Sfatul oferit de Bottas după această experiență? „Vreau să le spun oamenilor să privească întotdeauna imaginea de ansamblu. Dacă sunteți neliniștiți, faceți un pas înapoi. Întotdeauna puteți obține mai mult dacă nu renunțați”.

Cum a făcut pasul de la Williams la Mercedes

În 2016, Nico Rosberg, coechipierul lui Lewis Hamilton la Mercedes, a câștigat titlul mondial. Unicul său titlu. La doar 5 zile de la acel moment, și-a anunțat retragerea din Formula 1.

Locul eliberat de neamț a fost ocupat de Bottas, care sugerează că a fost nevoit să achite clauza de reziliere a contractului cu Williams:

„Primul meu gând a fost: vreau acel loc. Sunt sigur că mulți alții s-au gândit la asta. Am simțit că este o posibilitate, dar aveam contract cu Williams și pentru anul următor. Nu a fost ușor să-l încheiem, nu a fost ușor să merg să le spun că vreau să rup contractul și să schimb echipa.

A fost nevoie de un mic imbold din partea mea. Poate am și băgat mâna în buzunar (n.r. - râde). Dar am reușit să-i conving să mă lase să plec în cazul în care Mercedes m-ar alege. Știam că avea să fie o oportunitate grozavă pentru mine”.

Bottas s-a despărțit de Mercedes la finalul lui 2021, când a semnat cu Alfa Romeo. În monopostul echipei elvețiene are un sezon colosal, cu 46 de puncte adunate în doar 9 curse. Un total extraordinar, în condițiile în care Alfa Romeo a adunat doar 13 puncte în ÎNTREG anul 2021.

Atitudinea sa umilă, umorul de care dă dovadă atât în padoc cât și pe social media, precum și relațiile impecabile dezvoltate cu colegii săi l-au transformat în unul dintre cei mai îndrăgiți piloți din Formula 1.

„Dacă nu ar concura împotriva lui Lewis, ar arăta mult mai mult”

În februarie 2022, Vlad Petrescu, inginer român la fabrica Mercedes care se ocupă cu producția motoarelor, spunea într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor că „Bottas poate arăta mult mai mult la altă echipă, unde nu ar concura direct împotriva lui Lewis”.

O presupunere solidă, având în vedere rezultatele lui Bottas din prima parte a acestui an, într-un monopost inferior celui Mercedes.

Bottas este un șofer extraordinar când nu este presiunea foarte mare. La început a avut foarte multă energie, a fost dornic să ia locul 1, dar oricui i-ar fi fost dificil să concureze cu un șofer de calibrul lui Lewis, cu o constanță incredibilă, aproape fără de greșeală.

În primii 2 ani a dorit extrem de mult să-l bată pe Lewis, apoi a realizat că este aproape imposibil. În următorii ani, a acceptat rolul de suport pentru echipă, ceea ce a fost ideal pentru noi.

Lewis și Bottas nu sunt cei mai buni prieteni, coechipierii nu vor fi niciodată cei mai buni prieteni. Dacă ar fi în altă echipă, să nu concureze direct împotriva lui Lewis, sunt sigur că poate arăta mult mai mult. Se ascunde o pricepere foarte mare în spatele acelei căști.

- Vlad Petrescu, inginer Mercedes

Decizie radicală în Formula 1: Red Bull Racing și-a SUSPENDAT pilotul după o insultă rasială a acestuia
SCANDAL
Decizie radicală în Formula 1: Red Bull Racing și-a SUSPENDAT pilotul după o insultă rasială a acestuia

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
Barna
Barna  •  24 Iunie 2022, 16:46

De parcă Massa sau Barichello au suflat lângă Schumacher!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează