OPINII  »  WIMBLEDON 2022

Nezgomotoasa victorie a Simonei

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat duminica, 03 iulie 2022 19:13 / Actualizat duminica, 03 iulie 2022 19:15

A fost o zi de sâmbătă electrică la Wimbledon. Și nu din cauza ploii. Dincolo de golăneala lui Kyrgios și istericalele lui Tsitsipas, rămâne bucuria calificării jucătoarei noastre în a doua săptămână.

Simona Halep nu a contribuit la suspansul unei zile ciudate la Wimbledon. Nu citiți în cheie negativă! Fostul lider mondial și-a făcut temeinic treaba în fața polonezei Magdalena Frech și a câștigat cu un autoritar 6-4, 6-1. Dar ziua de sâmbătă, 2 iulie, 2022 nu va fi uitată ușor. A plutit ceva otrăvit în aerul altfel foarte curat, cu miros de iarbă crudă și suave flori mov de la All England Tennis Club.

Nick, tăticu’ și iubita botoxată

Nick Kyrgios și Stefanos Tsitsipas mai aveau puțin și ofereau asistenței olecuțî di bataie, nu înainte să altoiască puțin arbitrul, dar și pe spectatorii mai vocali. A fost un meci de nepovestit nepoților, o mostră de golănie pură pe terenul de sport. 

Nick, australianul cu tată grec, și-a făcut numărul de derbedeu rătăcit în tenis, individ care la adăpostul unei brume de talent poluează sistematic, scuipând, la propriu, pe public și pe ea de etichetă. În completare, tăticul Georgios l-a aplaudat frenetic și a fluierat a victorie cu degetele băgate în gură, în timp ce iubita botoxată se făcea că trăiește partida la intensitate maximă. Spectacol total.

Nezgomotoasa victorie a Simonei
Nick Kyrgios (40 ATP) a câștigat cel mai încins meci al turneului, în fața grecului Stefanos Tsitsipas (5 ATP), 6-7(2), 6-4, 6-3, 7-6(7).

Replica lui Tsitsipas

De partea cealaltă a fileului, grecul-grec Tsitsipas! Acesta a început în postura de victimă, dar pe traseu s-a transformat în vânător. Metamorfoză alimentată de poalele-n cap puse de Kyrgios, care se certa din două în două minute cu arbitrul francez Damien Dumusois. 

Show-ul lui Tsitsipas a culminat cu câteva mingi la care numărul 5 mondial a vizat integritatea corporală a adversarului și mai puțin obținerea punctelor. Pe margine, vechea noastră cunoștință, supervizorul elvețian Andreas Egli, se făcea că plouă. Că de, ce se întâmplase în fond? Doi tipi acolo, care erau pe punctul să se ia la bătaie.

Vi-l mai amintiți cum a tăiat cu bisturiul Andreas Egli, supervizor și la meciul de Fed Cup România-Anglia, pentru niște remarce ireverențioase ale lui Ilie Năstase? Nu că Ilie trebuia iertat, dar fii domnule la fel de intransigent și când ești oficial la Wimbledon, Anglia, nu doar la Constanța, România. 

Să trecem peste. Mai ales că se cam fluiera și pe Terenul Central, „Templul Tenisului”. Nadal l-a învins clar pe italianul Sonego, dar pe final de meci fusese deranjat de icnetele acestuia. Prelungita discuție în contradictoriu de la fileu, la finalul întâlnirii, arăta un Nadal neobișnuit de nervos. Cum spuneam, ceva rău în aer.

Iga out, Simona in

Fără ceartă, Alize Cornet o bătea pe invincibila, inexpugnabila, inabordabila Iga Swiatek cu o autoritate care redă sportului necesara doză de neprevăzut. Că de golănie se vede treaba că s-a molipsit. 

Astfel, victoria Simonei a trecut cumva neobservată. Foarte bine, nici nu trebuie să faci valuri în prima săptămână a unui Grand Slam, e important să te califici în a doua. Simona a trecut până acum în minimum de seturi de Karolina Muchova, Kirsten Flipkens (ceva mai greu decât vorbește scorul, 7-5, 6-4) și Magdalena Frech, urmând să o întâlnească în "optimi" pe spaniola Paula Badosa.

Cine și ce este Badosa

Badosa, locul 4 WTA, este o adversară totuși de alt calibru. Nou venită în elită, câștigătoare la Indian Wells în 2021, Badosa a fost învinsă categoric de Simona în singura lor întâlnire directă de până acum: 6-3, 6-1 la Madrid anul acesta. 

Este favorită Simona? Statistica spune că da, nu doar casele de pariuri care o dau învingătoare în 3 seturi. Campioana ediției 2019 are 9 victorii și o înfrângere pe iarbă anul acesta, în timp ce iberica are un scor de 3-1. La Wimbledon ediție 2022, Simona a petrecut pe teren 3 ore și 35 de minute, adversara 4 ore și 13 minute. Jocul Simonei este în creștere, dar pasajele de apatie și de nesiguranță nu au dispărut.

Ar trebui

Învingătoare în turul 3 în fața Petrei Kvitova, Badosa nu stă rău la capitolul constanță, are un serviciu solid, dar nu deține în portofoliu nicio lovitură excepțională. Într-o zi normală, Simona ar trebui să repete performanța de la Madrid cu jucătoarea spaniolă. „Ar trebui”, condițional optativ, un timp ușor optimist al gramaticii limbii române.

Eliminarea liderului WTA Iga Swiatek, a estonienei Anett Kontaveit (3), a grecoaicei Maria Sakkari (5) sau a cehoaicei Karolina Pliskova (7) arată cer senin mai departe. Să ne ținem respirația deocamdată, drumul e lung și presărat cu smocuri de iarbă. În „sferturi” ar aștepta Amanda Anisimova sau Harmony Tan, ceea ce nu ar fi tocmai rău. Vedeți, numai condițional optativ! 


Comentarii (10)
gilos
gilos  •  04 Iulie 2022, 12:40
Postat de zorrozabal pe 04 Iulie 2022, 09:03

Kirgyos-cetațean australian cu tata grec și mama polineziana- a declarat mai demult ca lui nu-i place tenisul,ca lui ii place mai mult baschetul!Țițipas-cetațean grec cu tata grec și mama rusoaica-și ea fosta tenismana-e un jucator mult mai talentat ca Kirgyos, dar are un psihic slab-moștenire materna!A cazut in plasa lui Kirgyos- care l-a enervat in mod deliberat-cerând excluderea din loja a...tatalui lui Țițipas!Cu toate ca omul a plecat de buna voie nu numai din loja dar a plecat de tot,Krgyos și-a continuat numarul câșunându-i pe arbitrii de tușe!(De altfel la Wimbledon in acest sezon, au fost cei mai slabi arbitri de tușe vazuți pe un teren de tenis)!Iar Țițipas...s-a enervat și tenisul și calificarea... au trecut in planul doi!

Mama lui Kyrgios este malaysiana, s-a nacut in familia regala a Malaeziei, a renuntat la titlul princiar cand a emigrat in Australia

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  04 Iulie 2022, 11:04

Azi e ziua cea mare ...daca bate azi Halep ar trebui sa joace finala...meciul e unul greu fiindca nu stim in ce zi o sa fie Simona ...Mouratoglu trebuie s o sprijine puternic ...prin caracterul sau obiectiv si invidualitatea sa de antrenor trebuie sa ne dea si noua masura calitatilor sale ...acum avem nevoie maxima de stiinta lui ...

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  04 Iulie 2022, 11:04

Azi e ziua cea mare ...daca bate azi Halep ar trebui sa joace finala...meciul e unul greu fiindca nu stim in ce zi o sa fie Simona ...Mouratoglu trebuie s o sprijine puternic ...prin caracterul sau obiectiv si invidualitatea sa de antrenor trebuie sa ne dea si noua masura calitatilor sale ...acum avem nevoie maxima de stiinta lui ...

Vezi toate comentariile (10)
Comentează