FOTBAL  »  Superliga  »  UEFA

OPINIE GSP Exces de zel de la UEFA? Un alt banner din galeria FCSB poate fi interpretat ca rasist. Dar e corect să o facem?

Articol de - Publicat marti, 16 august 2022 14:24 / Actualizat marti, 16 august 2022 14:54

Proverbul spune: „Dacă singura ta unealtă e un ciocan, vei vedea în orice un cui”.

Fină observatoare, UEFA a sancționat FCSB pentru un banner care, în opinia forului continental, ar aduce cu o cruce celtică folosită de neonaziști. Dar, în afară de părerea UEFA, unde sunt probele la asemenea acuzații

Ca să confirmi o asemenea grozăvie, din punctul meu de vedere, lucrurile trebuie să fie evidente, bannerele, scandările etc „să sară în ochi”. 

Ideea că trecutul galeriei FCSB, sancționată pentru rasism, poate fi un instrument de interpretare poate foarte ușor să te ducă în gard, fiindcă nimic nu-ți garantează că oamenii care stau în spatele bannerelor gândesc la fel, permanent. Asta e o prejudecată, o discriminare, exact ceea ce se presupune că vrei să combați.  

În logica UEFA, stema FCSB e neonazistă

Dacă UEFA hotărăște că orice cerc pe mijlocul unei cruci cu laturi egale poate ascunde intenții rasiste, nu înțeleg de ce nu vedem o cruce celtică și pe stema FCSB? Mai ales, când avem în vedere că o cruce celtică are definiția la rădăcină, în păgânism, drept „crucea soarelui”?

Exces de zel de la UEFA? Un alt banner din galeria FCSB poate fi interpretat ca rasist. Dar e corect să o facem?

Ce cruce celtică ar fi mai explicită de atât? Și de ce UEFA nu ar presupune că ascunde intenții nocive, atâta timp cât a fost aleasă explicit de un patron dovedit drept rasist, xenofob și cu pusee de discriminare? Acesta e tipul contorsionat de argumentare al unei păreri și nu a unor realități: „Știm noi că asta ați gândit, bănuim noi, deci așa trebuie să fie”. 

Nimeni nu condamnă scoaterea unui steag cu tentă nazistă din incinta unei arene sportive. Dar prima dată trebuie să ne asigurăm că steagul e, într-adevăr, nazist, că autorul are intenția de a transmite un mesaj cât de cât evident, agresiv. 

Când galeria lui Sepsi duce pumnul la piept și apoi îl ridică în aer, oricine își aduce aminte de mitingurile naziste, zgârâie ochii oricărui om care nu a ignorat tragediile secolului trecut. Acolo gestul este izbitor, nu contează care a fost intenția în spate. Nu mai poți veni, de exemplu, cu zvastica în tribune, chiar dacă tu o ții ca simbol al norocului, ca-n Grecia Antică. 

Dar un „cagulat” alb-negru, cu câteva resturi de cruce pe margine, sare în ochi, exprimă fără rest intenția unui mesaj neo-nazist?

Exces de zel de la UEFA? Un alt banner din galeria FCSB poate fi interpretat ca rasist. Dar e corect să o facem?
Bannerul incriminat de cei de la UEFA

Sau e doar un exces de zel în interpretare? Nu poate fi orice steag, cu orice desen, tras în mocirla acuzațiilor, având în vedere cât e de vast subiectul? Nu cumva judecata spune ceva despre prejudecățile UEFA mai mult decât despre galeria FCSB? 

Într-un ghid pentru UEFA privind recunoașterea semnelor și simbolurilor, forul european aduce aminte și de steagul Confederat, al sudiștilor din Statelor Unite, simbol al apărătorilor sclaviei și al rasismului. Observatorii ar trebui să stea cu ochii pe tribune și în privința unor asemenea derapaje. 

Dar dacă e așa, cred că FCSB mai poate fi sancționată pentru alte bannere. E tot un tip, și chel, deasupra unei diagonale roș-albastre. Un caz foarte similar cu „cagulatul”. 

Exces de zel de la UEFA? Un alt banner din galeria FCSB poate fi interpretat ca rasist. Dar e corect să o facem?
Steagul Confederat, în stânga, banner stelist la meciul cu Dunajska Streda

Ușor-ușor, orice poate poate să se potrivească căutărilor UEFA

Ușor-ușor, dacă stai să vânezi, orice apare pe un stadion de fotbal poate să pice proba de heraldică. Dacă peste un simbol obscur, UEFA alege să judece tranșant și aluziile despre acel simbol obscur, atunci forul continental poate lejer să decidă că orice formă de exprimare se încadrează undeva, la vreo discriminare. 

Dar acest tip de hiperinterpretare naște neîncredere în oameni. Când scoatem toporul și sancționam o echipă pentru un banner neclar, cu un mesaj neclar, foarte greu de dovedit și de dezbătut, atunci UEFA pare că are prejudecăți, nu că încearcă să le vindece. 

Acel steag al FCSB poate, într-adevăr, să ascundă idei oribile. La fel de bine, cum poate să fie un banal steag de brigadă, făcut să fie fioros pentru adversari. Nu știm, dar nici UEFA nu știe. Cu diferența că nu noi lăsam 20.000 de oameni pe-afară la următorul meci pentru o părere. 

  • Cu „surpriză” remarcăm că simbolurile comuniste NU sunt sancționate. Celebrul pumn strâns, de largă circulație sovietică, nu este considerat discriminatoriu. 100 de milioane de morți au lăsat în urmă Mao și Stalin, insuficient ca UEFA să se activeze.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (69)
stelu
stelu  •  04 Iulie 2023, 17:02
Postat de maldini_1986 pe 16 August 2022, 20:59

Uitati-va la cetateanul asta englezit :)) Cumetree, esti in timpul tau liber, nu la schimb de emailuri la serviciu; nu pari mai interesant sau mai intelepet ca gandesti in alta limba si mai si postezi. Revino-ti ca o dai in penibil...

băi *** nu sunt cumătrul tău!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

jabs
jabs  •  17 August 2022, 07:35
Postat de maldini_1986 pe 16 August 2022, 20:53

Stai linistit, amarastenii aia cocalari si certati cu sapunul din peluza nord habar n-au ce steaguri flutura, ei iau cu copy/paste ce vad pe la altii si meme-ul le da bani sa le faca.

cum va da voua talpanica ??????

iameldia
iameldia  •  16 August 2022, 22:34
Postat de maldini_1986 pe 16 August 2022, 20:59

Uitati-va la cetateanul asta englezit :)) Cumetree, esti in timpul tau liber, nu la schimb de emailuri la serviciu; nu pari mai interesant sau mai intelepet ca gandesti in alta limba si mai si postezi. Revino-ti ca o dai in penibil...

corect,clona csa se desfiinteaza. nu are niciun viitor. doar nu crezi ca au venit peste 40 de mii de oameni cu un no name din slovacia pentru ca s-au plictisit acasa. ne asteapa o surpriza de proprotii in noiembrie. STEAUA SUNTEM NOI SI JUCAM DIN 1947 DOAR IN PRIMA LIGA.

Vezi toate comentariile (69)
Comentează