INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  PROTEST

„Conduși de infractori!”. Protestul jucătorilor bosniaci va avea efect: „Meciul cu Rusia nu se va mai disputa”

Internaționalii bosniaci, adversarii României pe 26 septembrie, în ultimul meci al Nations League, refuză să joace amicalul cu Rusia/ foto Imago Images
Internaționalii bosniaci, adversarii României pe 26 septembrie, în ultimul meci al Nations League, refuză să joace amicalul cu Rusia/ foto Imago Images

Articol de - Publicat duminica, 11 septembrie 2022 12:00 / Actualizat duminica, 11 septembrie 2022 12:13

Internaționalii bosniaci, adversarii României pe 26 septembrie, în ultimul meci al Nations League, refuză să joace amicalul cu Rusia. În fața protestelor, existând pericolul pedepsei UEFA, federația de la Sarajevo dă înapoi și va cere anularea testului din 19 noiembrie

Războiul încă nu s-a terminat, sfâșiind Ucraina, UEFA și FIFA au suspendat Rusia din toate competițiile, și naționalele, și cluburile, dar federația bosniacă (NSBiH) a acceptat ca echipa lui Džeko și Pjanici să evolueze într-un amical la Sankt Petersburg, pe 19 noiembrie, la o zi de startul Mondialului.

Pisa a pierdut din nou, dar Moruțan a fost lăudat de italieni: „Cel mai bun din echipa sa”
ITALIA
Pisa a pierdut din nou, dar Moruțan a fost lăudat de italieni: „Cel mai bun din echipa sa”

Džeko și Pjanici au spus „Nu”

O veste care a declanșat reacții acerbe. Și la Sarajevo, și în afara țării. În primul rând, cei mai importanți internaționali refuză acel test, contestând decizia oficialilor NSBiH.

Edin Džeko, atacantul lui Inter și căpitanul selecționatei, a spus clar în presa locală ceea ce simte: „Nu vreau să joc într-un asemenea meci, cât timp oameni nevinovați sunt uciși. Întotdeauna am cerut pace și sunt solidar cu ucrainenii în aceste vremuri dificile pentru ei”.

La rândul său, Miralem Pjanici, transferat săptămâna trecută de la Barcelona la Al-Sharjah, echipa lui Cosmin Olăroiu din Emirate, a protestat. „Am aflat hotărârea federației. Toți de acolo știu poziția mea, m-au sunat și m-au întrebat ce cred despre acea partidă. Le-am zis și am fost surprins că au luat o altă decizie. Nu e o idee bună deloc. Nu mai am cuvinte. Când echipa merge, mereu se întâmplă ceva care strică tot”, a dezvăluit el.

Asmir Begovici: „Am devenit un site eBay”

Portarul Asmir Begovici (Everton) a comentat pe rețelele de socializare, lovind NSBiH: „Conduși de infractori. În loc să fim o echipă de fotbal care unește țara, am devenit un site eBay pentru a umple buzunarele infractorilor”.

Chiar și primarul capitalei Sarajevo, Benjamina Karici, a amenințat că va rupe acordul cu federația. "Condamnăm cu fermitate hotărârea de a juca un meci cu Rusia. Orașul nostru a fost asediat mult timp de un agresor", a declarat politicianul. Se referea la asediul sârb în timpul războiului din Bosnia (1992-1995).

Asociația fotbaliștilor profesioniști bosniaci a lansat un mesaj dur: „Deși Rusia e exclusă de UEFA și FIFA, managementul NSBiH alege ca țara noastră să fie prima în Europa care o întâlnește într-un amical, după ce Rusia a declanșat agresiunea asupra Ucrainei și a comis numeroase crime. Reputația fotbalului nostru a fost afectată, reputația și cariera jucătorilor au fost afectate. Indiferent dacă această partidă va mai avea loc, fotbalul bosniac va suferi”.

Vedad Ibiševici: „E un joc politic!”

Nici foștii internaționali nu au tăcut. Vedad Ibiševici, în primul rând. „Acum e evident că toți cei care conduc federația vor doar să distrugă imaginea naționalei și a țării. E un joc politic, iar scopul său e împotriva selecționatei și a Bosniei", a afirmat acesta (ex-Hoffenheim, Stuttgart și Hertha) pentru cotidianul Avaz, în timp ce Anel Hadžici a comentat: „Ei nu fac decât să spriine agresorii, ca în anii '90. Împing fotbalul nostru spre izolare. Le cer jucătorilor să aibă coloană vertebrală și să spună tare «Refuz!». E o rușine”.

„Meciul ne se va disputa”

Potrivit Avaz, UEFA chiar amenință Bosnia. Oficial, nu se opune amicalului, dar în culise pregătește un contraatac dacă forul de la Sarajevo își duce planul până la capăt. Va proceda cu Bosnia la fel cum a făcut cu Rusia. Îi va suspenda naționalele și cluburile din toate competițiile europene!

Speriați de oprobriul general și de posibilele consecințe negative, chiar NSBiH dă înapoi. Fuad Čolpa, membru al Comitetului Executiv, care a votat pentru a accepta invitația Moscovei, va cere împiedicarea jocului. "Voi discuta cu președintele federației, Vico Zeljkovici, pentru a anula decizia", a răspuns Čolpa. 

„Admit că a fost o greșeală. Îmi pare rău și voi face totul pentru a schimba hotărârea". A dezvăluit însă că "vom amâna partida pentru vremuri mai liniștite, pentru că UEFA se gândește să ridice sancțiunile împotriva Rusiei, apropiindu-se tragerea la sorți a preliminariilor Euro 2024".

Un alt membru al ComEx, Zeljko Komsici, a anunțat: „Meciul ne se va disputa”. 

200 de mii de eurova primi federația bosniacă din partea Moscovei dacă naționala sa va juca amicalul cu Rusia, pe 19 noiembrie

E imposibil să joci cu rușii, pentru că ei nu sunt prietenii noștri. Amintiți-vă de lunetiștii ruși veniți ca turiști la Sarajevo săă ne ucidă copiii nevinovați. Cum să fii prieten cu agresorii care ieri erau în Bosnia și azi în Ucraina, omorând femei și copii

- Hamdija Abdici Tigar, parlamentar bosniac

Bosnia, ai conștiință? Când un agresor terorizează o țară vecină și amenință lumea cu foamete, frig și dezastru nuclear, vrei să fii pe același teren cu el? Sprijini crima, violența, teroarea. Sportul nu mai e în afara politicii?

- Andri Piatov, internațional ucrainean

Citește și alte știri din fotbalul internațional:

Ce performanță! Xavi și Barcelona au egalat recordul uluitor stabilit de Zinedine Zidane la Real Madrid

Neymar a intrat în istoria lui PSG, după startul fulminant de campionat

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
88gore88
88gore88  •  20 Septembrie 2022, 23:32

200 k,zici?Un parandărăt,ar zice Burleanu...

steaua.libera
steaua.libera  •  12 Septembrie 2022, 08:12

Respect fotbalistilor. Context: In Bosnia traiesc bosniaci, sarbi si croati. Tara e impartita in 2 entitati: Republica Srpska si Federatia Bosniei si Hertegovinei. Putin si Rusia controleaza Republica Srpska, iar Milorad Dodik e supusul lor. Cred ca pe filiera asta au fortat si amicalul.

gigimarga2
gigimarga2  •  11 Septembrie 2022, 20:30

Astia chiar au sânge in instalatie . Respect

Vezi toate comentariile (4)
Comentează