INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  REMEMBER

Cum a reușit AC Milan să câștige Serie A cu doar 36 de goluri marcate în 34 de etape

AC Milan în sezonul 1993/1994 // Foto: Imago +10   FOTO
AC Milan în sezonul 1993/1994 // Foto: Imago

Articol de - Publicat duminica, 25 septembrie 2022 19:51 / Actualizat duminica, 25 septembrie 2022 22:19

AC Milan a reușit în sezonul 1993/1994 o performanță incredibilă. Deși s-a întins pe durata a 34 de etape, „diavolii roșii” au înscris cu doar două goluri mai mult decât totalul meciurilor jucate: 36! Și au câștigat titlul, cu un avans de trei puncte față de Juventus, într-o perioadă în care se dădeau doar două puncte la victorie.

În plus, Milan a primit în acel sezon 15 goluri, golaverajul fiind de doar 21. Spre comparație, Sampdoria, echipa cu cel mai puternic atac în acel sezon, a marcat aproape dublu: 64 de goluri, iar Juventus, a doua echipă cu cea mai bună ofensivă, a reușit 58 de goluri. Ambele echipe au avut și un golaveraj superior, de 25 de goluri, respectiv 33 de goluri. Totuși, AC Milan a ieșit campioană!

Cum a ieșit AC Milan campioană: superdefensiva a decis campionatul

Probabil cea mai bună explicație a acelui sezon inedit reușit de AC Milan stă în numele din defensiva rosso-nerra: Maura Tassotti, Alessandro Costacurta, Franco Baresi și Paulo Maldini au fost un adevărat zid, de netrecut pentru adversari. Cu portarul Sebastiano Rossi în poartă și un ajutor de la rezervele Christian Panucci și Filippo Galli, apărarea a fost adevărata armă a milanezilor în acel sezon.

În atac, cel mai profilic jucător a fost Daniele Massaro, cu 11 goluri marcate, reușite care i-au asigurat doar a 14-a poziție în clasamentul golgeterilor din sezonul respectiv. Celălalt vârf al echipei, Jean-Pierre Papin a contribuit cu doar cinci goluri, iar o altă vedetă, Zvonimir Boban, a marcat doar de patru ori.

11goluri a încasat portarul Rossi în acel sezon. Celelalte patru goluri au fost încasate de rezerva Mario Ielpo în trei meciuri.

Strategia succesului: 13 victorii la limită

În acel sezon, AC Milan nu a marcat niciodată mai mult de două goluri într-un meci, iar cea mai categorică victorie a fost 2-0, reușită de cinci ori. Cea mai mare înfrângere a fost un 2-3 cu Sampdoria, alături de alte două eșecuri cu 0-1 suferite cu Napoli și Reggiana, cea din urmă fiind în ultima etapă de campionat, când titlul era deja decis.

În schimb, „diavolii roșii” au reușit 13 victorii la limită: de opt ori s-au impus cu 1-0, iar de cinci ori cu 2-1. Un alt rezultat „specialitatea casei” au fost remizele 0-0: opt astfel de meciuri s-au terminat cu acest rezultat, în timp ce trei s-au terminat cu 1-1 și un singur meci a fost 2-2.

Datorită rezultatelor din acel an, Paulo Maldini a prins locul trei în clasamentul pentru Balonul de Aur din 1994, după Hristo Stoichkov (Barcelona) și Roberto Baggio (Juventus).

Linia de clasament AC Milan în sezonul 1993/1994:

LocEchipaMeciuriVictoriiEgaluriÎnfrângeriGoluri MarcateGoluri PrimiteGolaverajPuncte
1AC Milan341912336152150
+6 FOTO

AC Milan a câștigat și Liga Campionilor în acel sezon!

În același sezon, AC Milan făcea performanță și în Liga Campionilor, unde s-a dovedit a fi, însă, o echipă mult mai ofensivă! A marcat 21 de goluri în 12 meciuri și a încasat, în schimb, doar două goluri.

În finală, echipa antrenată de Fabio Capello a învins-o pe Barcelona cu un categoric 4-0, după ce în semifinale trecuse de AS Monaco, cu scorul de 3-0. AC Milan s-a bazat și în LIga Campionilor pe același zid în defensivă, format din Tassotti, Costacurta, Baresi și Maldini.

Al treilea trofeu cucerit de AC Milan în acel sezon a fost Supercupa Italiei, 1-0 cu Torino, într-un meci disputat la Washington, în SUA.

Cluburi uitate: IFK Göteborg » Dubla câștigătoare a Cupei UEFA, care a fost la un pas să joace cu Steaua în 1986, a ajuns o echipă de mijlocul clasamentului în Suedia
SPECIAL
Cluburi uitate: IFK Göteborg » Dubla câștigătoare a Cupei UEFA, care a fost la un pas să joace cu Steaua în 1986, a ajuns o echipă de mijlocul clasamentului în Suedia

Florin Răducioiu a fost în lotul lui AC Milan

În lotul lui AC Milan din acel sezon s-a aflat și românul Florin Răducioiu, proaspăt transferat de la Brescia. „Tricolorul” nostru nu a fost o piesă de bază în acel sezon, a prins doar 12 meciuri în toate competițiile, reușind să marcheze de patru ori.

În Serie A, Răducioiu a jucat cinci meciuri ca titular și două în care a intrat ca rezervă, marcând doar două goluri. Celelalte reușite au fost câte una în Liga Campionilor și în Cupa Italiei.

55.88%a fost procentajul meciurilor câștigate de AC Milan în sezonul 1993/1994 în Serie A

Sezonul în care au renunțat la Gullit și Rijkaard

Înaintea acelui sezon, AC Milan tocmai schimbase liniile de atac, renunțând la doi fotbaliști care au consacrat-o la începutul anilor '90 pentru fotbalul spectaculos practicat: Ruud Gullit și Frank Rijkaard.

Marco Van Basten a rămas în lot, însă nu a prins niciun meci în acel sezon, în nicio competiție pentru AC Milan, din cauza unei accidentări grave la gleznă. A fost o pierdere uriașă, având în vedere că era cel mai bun marcator al echipei și în urmă cu doi ani fusese numit Balonul de Aur.

Cum și-a pierdut Florin Răducioiu locul la Milan: „Nu trebuia s-o fac! Am greșit față de Capello”

Citește și alte știri despre AC Milan:

Stadionul San Siro/Giussepe Meazza va fi demolat în totalitate! AC Milan și Inter vor avea o nouă arenă: „Catedrala”

Dezamăgit că Barcelona l-a împrumutat, fotbalistul nici nu vrea să mai audă de catalani: „Voi da totul pentru ca AC Milan să mă cumpere”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează