OPINII  »  EDITORIAL

Gigi de la FRF

Articol de - Publicat miercuri, 28 septembrie 2022 09:52 / Actualizat miercuri, 28 septembrie 2022 10:03

Nu doar Iordănescu jr. e vinovat pentru dezastrul în care a ajuns naționala, ci și un personaj din conducerea FRF, care are apucăturile patronului FCSB ♦ Prezintă argumente-minciuni pentru a acoperi eșecul, se amestecă în jobul antrenorului chiar în direct la TV și nu realizează care trebuie să fie ordinea priorităților în competițiile în care reprezentativa evoluează ♦ În plus, recent a reușit să șocheze o delegație de scouteri de la cluburi importante ♦ Numele lui: Mihai Stoichiță

Acest text nu este despre culpa lui Edi Iordănescu în umilința trăită de echipa națională în Liga Națiunilor. Despre vinovăția selecționerului, principalul responsabil în opinia mea de regresul din 2022, am discutat în Dezbaterea Zilei. 

Nu există nicio justificare pentru ca Iordănescu junior să fie exonerat fiindcă România a ajuns de râsul Europei și va avea dueluri cu Feroe și Luxemburg, așa cum nu a existat niciun argument în favoarea actualului selecționer atunci când a preluat această funcție.

Dar nu doar Edi poartă toată vina colapsului actual. Există de ceva timp la FRF cineva care poate că are o vină mai mare decât a tuturor selecționerilor. Nu mai mare decât a lui Burleanu, pentru că însuși șeful de la Casa Fotbalului i-a girat și funcția, și influența din ce în ce mai mare. 

E un personaj care luni seară, la puține minute după finalul jocului din Giulești a dat întreaga dovadă a amatorismului în care a gestionat întreg departamentul tehnic. Numele lui: Mihai Stoichiță. Funcția: director tehnic al FRF.

Se laudă că am rămas în urna a 3-a, când nu puteam să cădem mai jos 😂

Ce a ținut să ne spună „nea Mihai”? Că, de fapt, naționala României n-a retrogradat. În fața stupefacției celor din studioul Orange Sport, care nu înțelegeau ce vrea să spună, Stoichiță a continuat propaganda pregătită în birourile Casei Fotbalului, dovadă că același mesaj l-a avut inclusiv Edi, la conferința de după joc: „N-am retrogradat din urna a 3-a, suntem tot acolo la tragerea la sorți pentru preliminariile Euro 2024!”.

Am văzut multă demagogie la FRF în toți acești ani, dar așa ceva nu mi-aș fi imaginat că putem trăi. Minciuni și prostii, spuse cu nonșalanță, pentru a acoperi un eșec istoric. N-am căzut din urna 3? Nici nu știi dacă să râzi sau să plângi. Păi, România n-ar fi căzut în urna a 4-a nici dacă ar fi pierdut toate meciurile și n-ar fi marcat niciun gol. 

E ca și cum o echipă din NBA s-ar lăuda că n-a retrogradat, deși sistemul de desfășurare specifică în mod clar, de la început, că nu retrogradează nimeni. E jenant!

În plus, o comparație cu precedentele preliminarii pentru un turneu final, cele pentru CM 2022, ne spune cu subiect și predicat că Mihai Stoichiță rostește o minciună. La tragerea la sorți pentru a ajunge în Qatar 2022, România s-a aflat în urna a 2-a. Acum, pentru Euro 2024, va fi în urna a 3-a. 

E un adevăr pe care Stoichiță nu doar că nu-l acceptă, însă îl amestecă, la grămadă, cu alte mizerii, sub preșul tot mai murdar de la Casa Fotbalului.

Gigi de la FRF
Mihai Stoichiță

De ce a fost greșită strategia FRF

Să fii numărul 1 pe zona tehnică și să zici că "Liga Națiunilor a fost o competiție oferită selecționerului pentru a pregăti echipa pentru preliminarii, scopul fiind prezența la Euro 2024" e dovada că la FRF chiar se merge pe mâna unor oameni rupți de realitate. Dacă România își dorea accesul la Euro, peste 2 ani, atunci fix Liga Națiunilor era șansa noastră. Și, pentru ca Stoichiță, Edward și alții din FRF să înțeleagă, iată explicațiile:

  • Prin intermediul Ligii Națiunilor e mai ușor de ajuns la Euro, în comparație cu preliminariile clasice, pentru că adversarele pe care le întâlnești, inclusiv în barajele finale, sunt sub valoarea celor pe care le vom avea în preliminarii.
  • Acum am jucat cu Bosnia, Finlanda, Muntenegru, dacă am fi câștigat grupa sau dacă eram pe 2, atunci ajungeam la baraj, unde posibile adversare ar fi putut să fie naționale precum Israel, Scoția, Țara Galilor.
  • În schimb, în preliminarii am avea parte de adversari precum Belgia și Franța sau Anglia și Olanda, în fața cărora chiar n-am conta deloc.
  • Singurul baraj pe care l-am disputat sub conducerea lui Răzvan Burleanu a fost cu Islanda, poziție câștigată exclusiv parcursului lui Cosmin Contra din Liga Națiunilor.

Dar noi ne-am comportat fix pe dos. Am folosit Liga Națiunilor ca pe un experiment pentru a aștepta preliminariile. Practic ne-am bătut singuri joc de noi, doar pentru că unii nu au capacitatea să analizeze și să stabilească în mod clar obiectivele.

Imixtiune live la miezul nopții

Stoichiță însă nu va fi tras la răspundere, deși ar merita demis. Așa cum a avut merite fiindcă l-a pus pe Rădoi la U21, trebuie acum să plătească pentru alegerea lui Edi Iordănescu. 

Dar nu se va întâmpla așa fiindcă el a devenit un Gigi Becali al Federației. Decide tot, dar nu răspunde niciodată. Tot luni seară, în aceeași emisiune TV, a făcut analiza jucătorilor, post cu post. Cine a jucat bine, cine a jucat rău, cine merită, cine nu merită. 

Fără să realizeze că reprezintă cea mai clară formă de imixtiune, Stoichiță a mai și adăugat la final: "Mi-a scăpat vreunul pe care nu l-am analizat?".

Ce autoritate mai poate avea selecționerul, când directorul tehnic trage deja concluziile tehnico-tactice, chiar înaintea ca antrenorul să ajungă la conferință? 

Dacă Olaru, de exemplu, aude că e lăudat de Stoichiță, va mai conta părerea lui Edward, în cazul în care, să zicem, selecționerul ar fi văzut altfel prestația lui Darius? Iarăși, e jenant!

Imixtiune și la U19

Dar cea mai jenantă postură pentru FRF a fost în vară, la turneul final U19, din Slovacia. Acolo, cineva care a fost prezent mi-a relatat o scenă uluitoare: „Veniseră câțiva scouteri de la un club important. Au urmărit meciul de la tribuna oficială, iar la final mi-au zis că sunt șocați. Am crezut că din cauza prestației slabe a naționalei noastre. 

Nu, mi-au zis așa: «N-am văzut niciodată ca oficialii unei federații să dea atâtea indicații tactice din tribună, având pe ei și ținutele oficiale!». Se refereau, în special, la Mihai Stoichiță”.

Aici am ajuns. Ca directorul tehnic al FRF să ne spună că o retrogradare nu e retrogradare, că un eșec e, de fapt, un succes și că, în general, prăbușirea naționalei înseamnă prosperitate. Cu ultima parte chiar sunt de acord. Raportul e direct proporțional între căderea primei reprezentative și urcarea cifrelor financiare ale FRF. 

Atâta doar că românii nu vor aplauda niciodată salariile bune și balanța contabilă de la Casa Fotbalului, ci golurile, victoriile și calificările.

În lipsa acestora, o să-și facă loc tot mai des propaganda și demagogia celor de la FRF. Istoria fotbalului va reține însă că în anul 2022, fotbalul românesc a fost târât în lumea a 3-a! Responsabilii se știu, însă nu realizează că, în afara demisiei, orice fac și mai ales ce spun e caraghios. Râde lumea de voi!


Comentarii (28)
Heiheiargesul1987
Heiheiargesul1987  •  30 Septembrie 2022, 09:59
Postat de torque07 pe 29 Septembrie 2022, 09:32

La tineret stii ce a facut nu? Ti se pare lucru de nimic? Era omul potrivit pentru schimbul de generatii si continuitatea U21 - nationala. Dar dupa cateva meciuri mai proaste gata...demisia. Cum am mai zis, e boala grea asta cu "demisia" la noi. Inainte se facea scandal ca de ce tot aceeasi "batrani" gen Hoban, Moti? A venit Radoi si a probat 400 de jucatori tineri. Nici asa nu a fost bine. Si atunci ziceam pe aici: ok, pleaca si cine vine? Credeti ca vine vreun Guardiola? tot un neica nimeni o sa apara sau vreun nou experiment. Si ce s-a intamplat?? Edi Iordanescu. Acum asta mai ramane cateva luni dar o sa plece si el ca e prea de tot campania asta cu demisia , si ci ne o sa vina??? Multescu? Neagoe? Reghecamf sa se impace cu Prodanca ca o sa aibe unde sa-i puna marfa in vanzare? CONTINUITATE!!!! trebuia lasat Radoi 5 ani. Acum l-am dat afar pe ala, lasati-l pe asta 5 ani ca echipa nu se face in 6 luni.

Da, trebuia lasat Radoi, ca sa atacam in valuri cand suntem in avantaj si sa luam goluri, sa fim egalati, sau chiar sa pierdem. La ce ne trebuie mijlocasi defensivi, strategii de aparare etc? Pe ei, ca in curtea scolii, toata lumea langa minge, toata lumea inainte si inapoi...cam asa aratau meciurile cu Radoi si asa s-a ratat barajul pentru Mondiale, ca de, el stie tactică de pe Playstation... Acolo au fost evidente greselile de antrenor, le putem povesti dar nu avem timp aici si nu e asta treaba noastra. Singura greseala facuta cu privire la Radoi a fost aceea ca nu a fost dat afara instantaneu dupa dezastrul de meci din Armenia (parca). Cand ai un antrenor care spune ca preferă să piardă decat sa sa castige aparandu-se trebuie sa scapi de el cu orice pret si cat mai repede, eventual sa ii cauti si un salon special in care sa il internezi. Cat despre Tineret, pe toti ne-a pacalit atunci Radoi insa unii dintre noi ne-am revenit ulterior din vrajă. A avut acele 3-4 meciuri bune, dar si acolo daca ne uităm atent am fost varza in defensiva la cate goluri am primit. Iar la formarea asa-zisei echipe de succes de tineret, a participat alt antrenor, nu Radoi. Se numeste Isăila...Asa ca despre ce vorbim? Inchei prin a spune ca atat Radoi cat si colegul si discipolul său, Dică, cu stilul lor de atac cu orice pret si aparare total dezorganizata, vor ajunge ca si Cornel Dinu. Un moment de tip Foresta nu e departe...

Dobermannul
Dobermannul  •  29 Septembrie 2022, 11:25

"apriape un deceniu pierdut din cauza retrogradarii" Cand ai un fotbal ruina un deceniu nu-i pierdut ci castigat ca sa te refaci ... daca poti.

torque07
torque07  •  29 Septembrie 2022, 09:32
Postat de Heiheiargesul1987 pe 29 Septembrie 2022, 00:57

Pe cine a dus Radoi la baraj? Cred ca glumiti. Radoi doar a fost selectioner la baraj(din pacate pentru noi). De dus la barajul acela ne-a dus Cosmin Contra, ca el ne-a calificat la baraj. Radoi era la tineret cand Romania se califica la barajul la care ulterior el a fost selectioner.

La tineret stii ce a facut nu? Ti se pare lucru de nimic? Era omul potrivit pentru schimbul de generatii si continuitatea U21 - nationala. Dar dupa cateva meciuri mai proaste gata...demisia. Cum am mai zis, e boala grea asta cu "demisia" la noi. Inainte se facea scandal ca de ce tot aceeasi "batrani" gen Hoban, Moti? A venit Radoi si a probat 400 de jucatori tineri. Nici asa nu a fost bine. Si atunci ziceam pe aici: ok, pleaca si cine vine? Credeti ca vine vreun Guardiola? tot un neica nimeni o sa apara sau vreun nou experiment. Si ce s-a intamplat?? Edi Iordanescu. Acum asta mai ramane cateva luni dar o sa plece si el ca e prea de tot campania asta cu demisia , si ci ne o sa vina??? Multescu? Neagoe? Reghecamf sa se impace cu Prodanca ca o sa aibe unde sa-i puna marfa in vanzare? CONTINUITATE!!!! trebuia lasat Radoi 5 ani. Acum l-am dat afar pe ala, lasati-l pe asta 5 ani ca echipa nu se face in 6 luni.

Vezi toate comentariile (28)
Comentează