INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  IRAN

Fotbaliștii Iranului, gest rar de protest împotriva statului! Moartea violentă a unei tinere a provocat mișcări ample de stradă

Momentul de solidaritate cu Mahsa Amini foto: Imago
Momentul de solidaritate cu Mahsa Amini foto: Imago

Articol de GSP - Publicat joi, 29 septembrie 2022 12:53 / Actualizat joi, 29 septembrie 2022 13:08

Naționala de fotbal a Iranului s-a revoltat față de stat în partida amicală cu Senegal, încheiată 1-1. Jucătorii s-au mobilizat într-un gest de solidaritate față de moartea tinerei Mahsa Amini, care a fost ucisă în custodia poliției iraniene. Moartea violentă a tinerei a declanșat proteste de amploare în țara musulmană.

Jucătorii iranieni și-au acoperit stema la intonarea imnului cu jachete negre pentru a trage un semnal de alarmă față de moartea tinerei. De asemenea, echipa a fost nevoită să joace cu porțile închise partida cu Senegal în Austria,  la ordinul Federației din Iran care a dorit să descurajeze eventuale proteste, potrivit Daily Mail.

Stadionul din Liga 1 nu poate fi inaugurat după 3 ani și 15 milioane de euro investite » Ultima problemă: apa infiltrată în tribune
STADION
Stadionul din Liga 1 nu poate fi inaugurat după 3 ani și 15 milioane de euro investite » Ultima problemă: apa infiltrată în tribune

Ce s-a întâmplat cu Mahsa Amini

În urmă cu două săptămâni, Mahsa Amini a fost arestată de așa-numita poliție a moravurilor pe motiv că a încălcat legea privind purtarea hijab-ului și a hainelor largi care să-i acopere brațele și picioarele. În timp ce se află în custodia poliției ar fi fost maltratată și a stat timp 3 zile în comă, ca mai apoi autoritățile să-i confirme decesul.

Mesajul lui Sardar Azmoun, după moartea Mahsei Amini: „Nu-i nicio problemă  dacă voi fi dat afară”

Sardar Azmoun (27 de ani) este considerat cel mai bun jucător al naționalei Iranului și a fost transferat la începutul acestui an de Bayer Leverkusen de la Zenit Sankt Petersburg. Jucătorul a postat un mesaj de susținere a femeilor din Iran după moartea Mashsei Amini pe contul de Instagram.

„În cel mai rău caz, voi fi dat afară din echipa națională. Nici o problemă. Aș sacrifica totul pentru un fir de păr de pe capul unei femei din Iran. Povestea nu va fi ștearsă. Ei (n.r. persoanele din conducerea statului) nu pot face ce vor”, a transmis Sardar Azmoun.

Naționala Iranului este prezentă pentru a treia oară consecutiv la un Campionat Mondial, după participările din Brazilia (2014) și Rusia (2018). Iranul se află în grupa B cu Anglia, Țara Galilor și Statele Unite ale Americii.

Citește și alte știri:

Rapperul american Coolio a murit la 59 de ani » Clubul de fotbal din Europa de care se îndrăgostise: „Am adus Gangsta's Paradise în adevăratul paradis”

Săpunaru va putea juca în următorul meci din Liga 1, dar Mutu plusează: „Sincer? Așa am crezut”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează