GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

4 soluții pentru cele mai frecvente probleme stomatologice

Articol de GSP - Publicat joi, 06 octombrie 2022 15:54 / Actualizat joi, 06 octombrie 2022 15:54

Starea de sănătate include și o bună igienă orală. Spălatul pe dinți de două ori pe zi, folosirea apei de gură și a aței dentare, efectuarea controalelor stomatologice reprezintă pași esențiali pentru a preveni problemele cavității orale.

Afecțiunile stomatologice necesită tratament adecvat, care după caz poate fi de lungă durată, dat fiind nivelul avansat al bolii. Este important să conștientizezi riscurile la care te expui dacă nu acorzi atenția necesară îngrijirii danturii. Mai jos îți prezentăm soluțiile de tratament pentru patru probleme stomatologice apărute frecvent.

1. Tratarea cariei

Caria este una dintre cele mai des întâlnite probleme dentare. Apare atunci când placa bacteriană (acumularea de bacterii de pe suprafața dintelui) atacă treptat smalțul, formând o cavitate care în timp își mărește dimensiunile. Astfel, în funcție de timpul de acțiune, caria poate fi în stadiu incipient sau din contră, la nivel avansat, când pacientul a ajuns la dentist din cauza simptomelor de durere.

Tratamentul diferă și el în funcție de stadiul cariei dentare. Dacă este mică, dintele se va repara cu o simplă plombă. În cazul în care caria a avansat prin smalț și dentină, până a ajuns în camera pulpară (cea care protejează „nervul dintelui”), se poate opta pentru coroane dentare din porțelan. Acestea îmbracă și protejează dinții naturali care și-au pierdut vitalitatea (adică pulpa dentară, cunoscută sub numele de „nervul dintelui”).

2. Tratarea gingivitei

Gingivita este o inflamație superficială a gingiilor, care apare din cauza bacteriilor. Umflarea, inflamația și sângerarea gingiilor sunt semne care îți semnalează această boală. Cauza o constituie de cele mai multe ori o igienă precară. 

În timpul sarcinii, unele femei au gingiile umflate și sensibile la atingere. Modificările hormonale fac ca gingiile persoanei însărcinate să fie mai vulnerabile la placa bacteriană, ceea ce duce la inflamație și sângerare. Este întâlnită sub numele de gingivită de sarcină [1].

Tratamentul imediat al gingivitei este foarte important, pentru a nu se agrava și a apărea boala parodontală. Este cât se poate de simplu și constă în curățarea profesională a dinților (îndepărtarea plăcii dentare și a tartrului) de către medicul stomatolog. Totodată, el va oferi sfaturi pacientului cu privire la îngrijirea orală zilnică, factor important pentru tratarea gingivitei.

3. Tratarea bolii paradontale

Boala paradontală sau paradontoza este o afecțiune cronică a gingiei, care poate duce la pierderea dinților. În primă etapă apare gingivita (descrisă mai sus). Netratată, boala avansează, astfel că gingia începe să se retragă de pe dinți și încep a se forma niște spații (numite pungi paradontale) în care continuă să se acumuleze bacterii. Apoi infecția se răspândește și afectează osul maxilar, inclusiv structurile din jurul dinților. De aceea, finalul evoluției bolii se soldează cu pierderea dinților.

Principala cauză o constituie placa bacteriană. Atunci când rămâne pe suprafața dinților mai mult de două, trei zile se formează tartrul. Acesta din urmă nu mai poate fi îndepărtat prin periaj, ci doar cu ajutorul detartrajului profesional executat în cabinet. Tratamentul pentru boala paradontală variază în funcție de cât de avansat este stadiul ei. Prin urmare, în prima fază soluția o reprezintă detartrajul, apoi gelurile cu antibiotice. În cazul în care paradontoza a avansat, soluția este de ordin chirurgical.

4. Tratamentul respirației urât mirositoare

Respirația urât mirositoare, halitoza sau halena în termeni medicali, este și ea o boală dentară frecvent întâlnită. Poate fi cauzată de diferiți factori precum: igiena orală deficitară (care conduce la placă bacteriană și tartru), probleme dentare (ca de exemplu cariile), gura uscată, medicamentație, infecție (amigdalită, sinuzită), acid reflux. Prin urmare, halitoza poate avea cauze ce țin de cavitatea bucală sau de factori externi (adică alte zone ale organismului). Tratamentul va diferi în funcție de acest aspect. De cele mai multe ori însă, respirația urât mirositoare este provocată de cauze stomatologice. 

Așadar, dacă problema este stomatologică va fi efectuată o curățare profesională și, după caz va fi rezolvată și caria sau afecțiunea gingivală. Apoi foarte important este ritualul de igienă orală efectuat acasă. Periajul se va face de două ori pe zi, se vor curăța inclusiv limba, cerul gurii, gingiile. De asemenea, se recomandă folosirea apei de gură și a aței dentare. Alte soluții sunt: o dietă săracă în grăsimi, eliminarea alimentelor condimentate sau cu gust și miros intens, renunțarea la fumat.

Este mai ușor să previi decât să tratezi, prin urmare vizitele regulate la dentist și o bună igienă orală sunt absolut necesare pentru a evita tratamentele de lungă durată. Realizează periajul în mod riguros, fără să te grăbești (alocă două minute) și nu te culca niciodată fără să te fi spălat pe dinți. Zâmbet sănătos!

Referințe:

  1. Nhs.uk. Bleeding gums. 2019, https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/bleeding-gums. Accesat în 3 octombrie 2022.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează