Corespondență din Qatar Am asistat la ritualul aducerii, scoaterii și spălării crabilor în Piața de Pește din Doha » Câți bani au încasat pescarii indieni pentru captura de jumătate de tonă, într-o zi de muncă

GSP a participat în Piața de Pește din Doha la ritualul aducerii, scoaterii din plasă, trierii și spălării crabilor de către muncitori indieni, care își câștigă existența exclusiv din acest lucru. +45   FOTO
GSP a participat în Piața de Pește din Doha la ritualul aducerii, scoaterii din plasă, trierii și spălării crabilor de către muncitori indieni, care își câștigă existența exclusiv din acest lucru.

Articol de , - Publicat duminica, 27 noiembrie 2022 16:46 / Actualizat duminica, 27 noiembrie 2022 17:40

GSP a participat în Piața de Pește din Doha la ritualul aducerii, scoaterii din plasă, trierii și spălării crabilor de către muncitori indieni, care își câștigă existența exclusiv din acest lucru. În ziua respectivă, captura a fost impresionantă, de aproape 500 de kilograme, pentru care se vor încasa, de la restaurantele de lux, în jur de 650 de dolari.

Nu există doar lux, bogăție și bogați în Doha. Cineva trebuie să facă și munca de jos. Iar de construcții, voluntariat sau personal pentru curățenie, taximetrie și distribuție sunt responsabili migranții. 

VIDEO. Reporterii GSP au participat la ritualul aducerii, scoaterii din plasă, trierii și spălării crabilor

Aceștia vin fie din Asia, Nepal, Sri Lanka, India, Bangladesh, Pakistan, fie din Africa, unde cei mai mulți provin din Uganda. O meserie care e mai mult decât necesară în Qatar e pescuitul, cel care practic alimentează cu pește și fructe de mare restaurantele de lux și nu numai din Doha.

Iar pescuitul e dominat de indieni. GSP a mers în Piața de Pește pentru a vedea cum pescarii vin la mal, după ce au plecat de dimineață în larg pentru a scoate plasele instalate.

Afară e probabil cea mai caniculară zi de când suntem aici. Termometrele arată 34 de grade, dar din cauza umidității probabil că se resimt undeva la 37-38 de grade.

Piața de Pește e amplasată central. La unul dintre docuri, de departe, se văd ca niște furnici muncitoare. Ne apropiem. Sunt pescari indieni, proaspăt ieșiți din barcă. Şi au o captură-record de crabi. Aproape o jumătate de tonă.

Pearl Qatar: GSP a vizitat insula exclusivistă de 20 de miliarde, care pare un vis! De la homari de 2000 €‎ porția, la o Veneția artificială
REPORTAJ
Pearl Qatar: GSP a vizitat insula exclusivistă de 20 de miliarde, care pare un vis! De la homari de 2000 €‎ porția, la o Veneția artificială

Mănuși speciale anti-țepii crabilor

Munca însă abia acum începe. Nu s-a terminat odată cu aducerea plaselor pline cu crabi la mal. 5-6 persoane fac probabil ce e mai greu. Scoaterea crabilor din plasă. E dificil de realizat fiindcă e nevoie de mănuși speciale, care să te ferească de țepii crabilor. Plus că tocmai din cauza acestor țepi, dar și a cleștilor pe care îi au, crabii sunt scoși cu multă migală și răbdare.

+41 FOTO

Iar atenția e sporită fiindcă dacă se rupe un clește, crabul respectiv nu mai e acceptat de restaurante. Crab cu crab scos din plasă, până când se termină toată captura, de 500 de kilograme.

41.600 de euroa costat în 2019 un crab de zăpadă, pescuit în Japonia, cumpărat ulterior în portul Tuttori în cadrul unei licitații: crabul avea 1,25 kilograme și o cochilie de 14,6 centimetri

Un strat de crabi, un strat de gheață

După ce sunt scoși din plase, crabii urmează să fie spălați, apoi sunt sortați. În funcție de specie, iar pescarii indieni îi aleg după culoare. Cei cu carapacea mai închisă merg într-o ladă anume, ceilalți, de culoare maronie, ajung în altă ladă.

Sunt așezați meticulos, astfel încât să aibă și un aspect îngrijit, apoi peste fiecare strat de crabi se pune o lopată de gheață, care e adusă în saci.

Fiecare se alege cu câte 65 de euro

În fine, un alt compartiment de lucru e format din 3 indieni, care au o altă misiune de răbdare și agilitate. Să despletească și să așeze năvodul, ce poate avea și sute de metri lungime. Acesta trebuie să fie pregătit pentru ziua următoare, când o vor lua de la capăt. Nu e doar jobul lor, ci e singurul mod de supraviețuire într-un oraș care mustește de opulență. Dar care are nevoie și de astfel de oameni, care fac o muncă nevăzută, dar indispensabilă.

Unul dintre indieni ne dă și detalii despre ce înseamnă în bani ceea ce au produs în această zi. Crabii sunt cumpărați cu 4-5 riali qatarezi pentru fiecare kilogram. Cum captura e spre 500 de kilograme rezultă aproape 2.500 de riali, ceea ce echivalează cu aproape 650 de euro. Tot "echipajul" e format din 10 persoane, o medie de 65 de euro de fiecare. 

Câteva specialități din crab în restaurantele din Doha

  • Supă cremă de crab » 20 euro 
  • Pate din crab proaspăt » 30 euro 
  • Paste cu crab și mandarine » 40 euro 
  • Chiftele de crab » 20-25 euro porția de 4 bc. 
  • Rulouri de crab cu legume și sos iute » 25 euro 
  • Budincă de crab cu cheddar » 15 euro 
  • Quiche cu carne de crab » 20 euro

20%din populația Qatarului, care are în total 3 milioane de locuitori, e formată din indieni

Citește și alte știri de la Campionatul Mondial: 

CORESPONDENȚĂ DIN QATAR Pearl Qatar: GSP a vizitat insula exclusivistă de 20 de miliarde care pare un vis, dar e reală! De la homari de 2000 de euro porția la o Veneția artificială

Mihai Stoica, atac cu talpa la adresa lui Herve Renard: „Unde ești acum? Nu ne mai arăți ce ai filmat?” + Ce națională ar dori să vadă eliminată cât mai rapid: „Nu o suport!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (17)
inshallah
inshallah  •  30 Noiembrie 2022, 15:03

nu ne-ati spus in ce au fost impachetati crabii

dobrin
dobrin  •  28 Noiembrie 2022, 17:29
Postat de dr.jivago pe 28 Noiembrie 2022, 10:11

Foarte interesant si dens articolul... Si crabii aia ,ce clesti mari aveau... Astept cu real interes urmatorul articol::,, cum isi spala chilotii qatarezii in mare,,

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

dr.jivago
dr.jivago  •  28 Noiembrie 2022, 10:11

Foarte interesant si dens articolul... Si crabii aia ,ce clesti mari aveau... Astept cu real interes urmatorul articol::,, cum isi spala chilotii qatarezii in mare,,

Vezi toate comentariile (17)
Comentează