OPINII  »  POVEȘTILE LUI OPRIȘAN

Phil Jackson nu l-a vrut pe Kobe ”monument”

Articol de - Publicat miercuri, 30 noiembrie 2022 18:21 / Actualizat miercuri, 30 noiembrie 2022 18:25

John Salley, fostul mare jucător din NBA, spune că antrenorul celor de la Lakers n-a dorit ca Bryant să doboare recordul de 100 de puncte al lui Wilt Chamberlain. ”E locul doi, nu-i trebuie primul!”

Micuțul dialog nu-i înregistrat pe nicăieri, dar John Salley se jură că nu bagă-n ele. 22 ianuarie 2006, meci de NBA, Los Angeles Lakers – Toronto Raptors. "Phil, Mamba poate! Lasă-l mai mult, lasă-l să spargă!", urlă fostul baschetbalist. "Nu-l răni!", adaugă. "Unele recorduri trebuie să rămână în picioare!", vine răspusul. "E numărul doi. N-are nevoie să fie numărul unu!".

Meciul curge pe parchet. Nu-i un sezon ușor pentru Lakers. Shaq a plecat, absență din playoffs, Phil Jackson a revenit pe bancă, dar, cu excepția lui Lamar Odom și a lui Kobe, trupa nu-i fioroasă. Atunci îi cere lui Bryant să se descurce de unul singur. Iar băiatul se conformează: medie de 35,4 puncte pe meci, peste 20 în 21 de partide, peste 30 în 29, peste 40 în 21 și peste 50 în șase!!! 2.800 în total la final de sezon.

Phil Jackson nu l-a vrut pe Kobe ”monument”
Kobe punctează din nou, spre cel de-al doilea record din istoria NBA ca număr de puncte FOTO Imago

62 de puncte în trei sferturi!

Primul semn că poate mult mai mult e tras în decembrie 2005. Pe 20, Kobe le dă celor de la Mavericks, cu Dirk în zonă, 62 de puncte. Corect, recordul lui Wilt Chamberlain, cel din 1962, 100 de frumuseți, e departe, dar Bryant a reușit această performanță în primele trei sferturi. Dacă prindea tot? Antrenorul Phil Jackson nu l-a lăsat cap-coadă și lumea s-a mirat nițeluș de decizie, mai ales că toți cei din "Staples Center" i-au strigat numele. "Se încălzise bine de tot", își aducea amintea John Salley, fostul jucător de la Bulls ori Lakers, primul din istorie cu titluri la trei echipe diferite. "În cel de-al treilea sfert, marcase 30 de puncte. Cine știe unde ajungea?".

Dar lucrurile au fost uitate și recordul lui Wilt a rămas în picioare. Și-a venit acel 22 ianuarie 2006. Lakers vs Raptors. "Black Mamba" se turează mai greu. 26 de puncte la pauza mare. Salley, care l-a avut antrenor pe Phil, spune că s-a dus la el și, deși Kobe nu dădea semne că poate doborî borna lui Wilt, i-a cerut fostului său tehnician să nu-l mai scoată de pe parchet. Căutați rezumatul! Bryant face ce vrea. 28 din 46 de două. Șapte din 13 de trei. Doar două libere ratate din 20. Dar iar se petrece ceva și starul pierde șase minute din timpul total.

Salley țipă la Jackson, vine și răspunsul că monumentele nu se ating. După al treilea sfert, are 53. Ultima parte e a lui, cu 28. În total, 81 de puncte. "L-am rugat să nu-l rănească. Mamba nu halea așa ceva. Adică simți că poate sparge bariera, lasă-l!".

Phil Jackson nu l-a vrut pe Kobe ”monument”
Greu de crezut. Phil Jackson nu l-a vrut “monument” pe Kobe? FOTO Imago

Ar fi ajuns la 104?

28 de puncte pe final. 81 în total. Scorul, 122-104, pare că nici nu mai contează. Iese cu 4,2 secunde înainte de final, toată sala e în picioare. "Tocmai am asistat la al doilea record în istoria NBA, spun și comentatorii". Odom a jucat 43 de minute, Kobe, cu unul mai puțin.

Bosh are tot 43, la adversari. Rose, 44, semn că unii dintre băieți au primit mai mult... "Toți au fost de acord că dacă juca și cele șase minute, sărea de 100, poate ajungea la 104 puncte, deci record doborît", încheie Salley.

"Sari de 100?", vine întrebarea pentru Kobe, de la reporter. Omul surâde. "Cine știe, e de necrezut", spune la câteva minute după încheierea meciului. "Am vrut doar să câștigăm partida, am stat focusat. Mi-au intrat toate, e greu să explici ce simți în astfel de momente. Poate vor mai veni și altele".

Phil Jackson nu l-a vrut pe Kobe ”monument”
Mulți cred și astăzi că acele șase minute în plus i-ar fi ajuns pentru a culca pe parchet recordul lui Wilt Chamberlain FOTO Imago

N-au mai venit. Kobe a prins Cel mai bun 5 al sezonului și Cel mai bun 5 defensiv, în același timp, ceea ce spune multe. Dar Lakers n-a putut mai mult. Eliminare cu Suns, deși conducea, la un moment dat, cu 3-1, cu Bryant 50 de puncte, în cea de-a șasea partidă...

Surse: Lakers Daily, apnews.com, espn.com


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează