OPINII  »  EDITORIAL

Unicul Messi

Articol de - Publicat duminica, 04 decembrie 2022 15:25 / Actualizat duminica, 04 decembrie 2022 15:25

Deși a trăit mari emoții, Australia putând egala în final, Argentina a învins cu 2-1 și s-a calificat în „sferturile” Mondialului din Qatar. Întrucât a deschis scorul, dar și pentru că a bifat meciul 1.000 la profesionism, 778 pentru Barca, 169 pentru Argentina, 53 pentru PSG, Lionel Messi s-a aflat, logic, în centrul atenției mass-media de pretutindeni. Ca atare, veți constata imediat, presa internațională s-a întrecut în a-l elogia cu entuziasm.

Iată motivul pentru care, în loc de cronica partidei, vă voi oferi un grupaj de citate despre Messi. Pe unele mi le-a trimis din Los Angeles un vechi prieten, Vladimir Moraru, o vreme corespondentul Gazetei în SUA. 

Cel care, dacă n-ar fi „fugit” din țară cu prilejul JO din 1984, ar fi devenit cel mai prețuit ziarist român de sport. Tipărită în 1983, cartea lui „Legendele Olimpului Atletic” nu și-a pierdut nici azi prospețimea și valoarea.

Întorcându-ne la subiectul anunțat, rețineți că Daily Mirror a titrat „Magic Man”, notând că „Messi a produs scânteia care a calificat Argentina”. 

Unicul Messi
Lionel Messi/ foto: Imago Images

Alte titluri: „Messi o duce pe Argentina în ceruri” (A Bola), „Messi dominator” (Kicker), „O mie de argumente ca să fii încântat de Messi” (Mundo Deportivo), acest ziar spaniol definind Argentina drept, are rost să mai traduc?, „Tierra de Diego e Lionel”, Maradona și Messi, evident.

Mai departe, cu voia dvs., „Messi al celor 1000 de sclipiri” (l'Equipe), „Mulțumiri de 1000 de ori lui Messi” (Blick), pentru ca As să detalieze la Madrid: „Când meciul părea să se încurce pentru argentinieni, a apărut geniul Messi, care a împins echipa lui Scaloni, printr-o finalizare magistrală, în sferturile de finală”.

Din postura de expert la BBC One, Rio Ferdinand a numit golul lui Messi „O performanță dumnezeiască”. Ba chiar autorul formulării, fundaș central cu 81 de selecții pentru Anglia, a declarat că „N-am mai văzut așa ceva!”. 

La rându-i, The Times a prezentat selecționata Argentinei ca fiind „Un grup plin de pasiune și de talent, dar cu slăbiciuni. Excepția o constituie talismanul său divin, Messi. Acesta confirmă întotdeauna”.

Cunoscut, dar și ironizat, ca „purtător de cuvânt” al lui Cristiano Ronaldo, rivalul lui Messi în doborârea de recorduri, ziaristul britanic Piers Morgan a taxat aprecierile făcute la BBC, inclusiv de către Gary Lineker, ca excesive. Exagerate. 

Ceea ce nu l-a împiedicat însă să scrie pe Twitter despre „Golul genial marcat de Lionel Messi în meciul 1000 din carieră. Un jucător minunat”.

Mă rog, mai exagerează unii. De aceea e posibil ca, de la un punct încolo, Morgan să aibă dreptate. Unii dintre noi, foarte mulți, se emoționează prea repede și prea tare. În cazul lui Messi însă, să scape atâția hățurile și să laude fără temei, de la Paris la Londra și la Lisabona?! Greu de închipuit.

Aș putea cita la nesfârșit. Presat de spațiu, mă opresc și închei cu un fragment din articolul semnat de Barney Rainey în The Guardian: „Messi are un fel de previziune (prescreening) a lucrurilor ce urmează să se întâmple. El deslușește formele înaintea oricui, asemenea unui pictor de graffiti care-și imaginează silueta Catedralei Notre-Dame din 4 linii trase cu creta pe pavaj”. Viziune, intuiție, ziceți-i cum vreți. Altfel, sugestivă comparație, nu? 


Comentarii (15)
itu52
itu52  •  05 Decembrie 2022, 12:48

Amnezia bat-o vina, numai ea este pricina! Este pricina ambiguităților, a declarațiilor mai puțin pertinente și destul de instabile. Una e azi, alta e mâine, depinde de cum cântă alții, de cum bate vântul dinspre ocean. Oceanul amintirilor în care fantomele talentului și-au frânt aripile, lipsite fiind de mediul natural de formare și dezvoltare. Păi, nu o dată, de mai multe ori înaintea meciului, stimabilul ne atrăgea atenția că Messi este un biet pensionar care nu mai câștigă singur un meci, care s-a subordonat, în lipsa sclipirilor geniale, total echipei. Altruistul fără aripi, numai așa poate fi de folos, momentele lui de glorie au trecut. Ce repede ne-am schimbat, Am scuturat colbul și ne-am primenit pentru vremurile noi, ne aliniem și trâmbițăm, îndoim coloana și zâmbim către Rege. Așa o fac alții, înseamnă că așa este bine! Cum umblă pensionarea pe unde nu trebuie!

bogdantheo1000
bogdantheo1000  •  05 Decembrie 2022, 12:05

Da Messi este probabil cel mai bun jucator de fotbal de pe planeta din toate timpurile.

marius1979
marius1979  •  04 Decembrie 2022, 22:19

Si dupa Ce o ia Pepsi in freza de la Olandezi(prima echipa mai decenta pana acuma) ceo sa mai scrii *** Ovidiu ??

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează