FOTO Turneul final din Qatar a respectat în „optimi” tradiția ultimilor 20 de ani

Pedri, sufletul Spaniei la Euro 2020, a fost sufocat marți de duetul marocan Ziyech - Amrabat (dreapta).
FOTO Guliver/GettyImages
Pedri, sufletul Spaniei la Euro 2020, a fost sufocat marți de duetul marocan Ziyech - Amrabat (dreapta). FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat joi, 08 decembrie 2022 11:01 / Actualizat joi, 08 decembrie 2022 15:54

Înfrângerea Spaniei contra Marocului, 0-0 după timpul regulamentar, și 3-0 la penalty-uri, se încadrează în calapodul ultimelor ediții de la Campionatul Mondial: un rezultat neașteptat după grupe.

Din 1998, an în care favoritele au mers mai departe după grupă, Campionatele Mondiale au avut mereu câte o surpriză per „optimi”. La CM din Franța, cel mai echilibrat joc din prima fază eliminatorie a fost România - Croația 0-1. Sigur, nu se poate spune că victoria ex-iugoslavilor a fost o surpriză. 

Ilie Dumitrescu demontează prima versiune din divorțul Rădoi - Craiova: „A fost premeditat!”
CSU CRAIOVA
Ilie Dumitrescu demontează prima versiune din divorțul Rădoi - Craiova: „A fost premeditat!”

Chiar dacă „tricolorii” fuseseră sfertfinaliști în 1994, generația trecuse și printr-o dezamăgire la Euro '96, iar croații aveau o serie de fotbaliști extraordinari, Suker și Boban fiind reprezentativi. În cele din urmă, elevii lui Miroslav Blazevic au luat „bronzul”, pierzând greu semifinala cu viitoarea campioană mondială, Franța. De atunci:

2002. Coreea de Sud, victorie cu cântec contra Italiei 

La Mondialul asiatic, Senegalul a ajuns a doua echipă africană în „sferturile” CM. Însă a trecut în „optimi” de Suedia, o echipă apropiată valoric. El Hadji Diouf și colegii bătuseră în grupe chiar campioana mondială Franța, așa că succesul contra nordicilor n-a fost șocant.

A surprins însă victoria gazdelor contra Italiei. Sigur, într-un meci marcat de grave greșeli de arbitraj. Vieri a deschis scorul, Seol Ki-hyeon a egalat pe final, iar Ahn Jung-hwan a dat lovitura printr-un gol de aur în minutul 117. Ce i s-a imputat arbitrului columbian Byron Moreno?

  • a oferit un penalty gratuit Coreei de Sud, ratat de Ahn;
  • nu i-a dat roșu lui Lee Chun-soo, care i-a șutat în cap lui Maldini;
  • l-a eliminat pe Totti pentru simulare la o fază considerată de experți fault în careu;
  • a anulat un gol înscris de prelungiri de Tommasi pentru un ofsaid inexistent.
Turneul final din Qatar a respectat în „optimi” tradiția ultimilor 20 de ani
Ahn Jung-hwan a dat lovitura printr-un gol de aur în minutul 117 contra Italiei la CM 2002

2006. Ucraina, „sfert” la debut

Aflată la prima ei participare la un Mondial, Ucraina fusese nimicită în grupe de Spania, 0-4. Sigur, învinsese Arabia Saudită (4-0) și Tunisia (1-0), însă pornea cu șansa a doua contra Elveției, viitoare gazdă de Campionat European. Elvețienii câștigaseră grupa Franței și porneau ca favoriți clari. 

Ajunși la penaltyuri, elvețienii au clacat. Au irosit toate loviturile de departajare, în ciuda ratării vedetei ucrainenilor, Șevcenko. Au ieșit de la CM ca prima echipă eliminată fără să primească gol.

Turneul final din Qatar a respectat în „optimi” tradiția ultimilor 20 de ani
Andriy Shevchenko, vedeta ucrainenilor la CM 2006, Foto: Imago Images

2010. SUA a fost peste Anglia în grupe, dar Ghana a trimis-o acasă

Statele Unite aveau o generație excelentă în 2010. Cu 12 jucători în Anglia, Franța, Germania și Italia, cu Dempsey în formă și Landon Donovan în vârful carierei, americanii au câștigat o grupă contra Angliei

Echipă pe care o știau foarte bine fotbaliștii din Premier League. În „optimi” au dat peste Ghana. Africanii s-au calificat la mustață în „optimi”, fiindcă Australia a învins Serbia, deși avea șanse infime de calificare. Ghana a trecut de americani în prelungiri.

Turneul final din Qatar a respectat în „optimi” tradiția ultimilor 20 de ani
Landon Donovan (stânga), Kevin Prince Boateng (centru) și Clint Dempsey (dreapta), Foto: Imago Images

2014. Ce surpriză, Costa Rica!

Costa Rica a fost marea senzație a Mondialului brazilian. A bătut Italia și Uruguay, a făcut egal cu Anglia și a câștigat o grupă infernală, în care a întâlnit trei campioane mondiale. În „optimi” a întâlnit Grecia, campioana europeană din 2004

Din echipa câștigătoare rămăseseră Karagounis și Katsouranis, însă elenii au fost învinși la penaltyuri. A ratat doar un singur jucător, Fanis Gekas.

Turneul final din Qatar a respectat în „optimi” tradiția ultimilor 20 de ani
Costa Rica a impresionat în grupa de la Mondialul din 2014, după ce le-a învins pe Italia şi pe Uruguay şi a remizat cu Anglia. Foto: Imago Images

2018. Tot Spania a fost marea dezamăgire a „optimilor”

La fel ca la ediția curentă, Spania a fost marea dezamăgire a „optimilor”. Atunci, gazdele din Rusia au trimis acasă naționala iberică

Ajunși la penaltyuri, Koke și Iago Aspas au ratat, iar adversara s-a calificat în „sferturi”.

Turneul final din Qatar a respectat în „optimi” tradiția ultimilor 20 de ani

Citește și alte știri de la Campionatul Mondial:

Infantino se laudă cu turneul din Qatar: „Cel mai bun Mondial din istorie”

Cristiano Ronaldo, din nou în centrul atenției! Ce a făcut la o zi după Portugalia - Elveția

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
Neacsumihaisorin201989
Neacsumihaisorin201989  •  08 Decembrie 2022, 15:45

in rest....CM e doar pt cei mari si cu bani

Vezi toate comentariile (1)
Comentează