SPORTURI  »  ALTELE  »  ÎNOT

A adunat toate premiile » David Popovici a fost desemnat înotătorul anului 2022 de două dintre cele mai importante publicații care se ocupă de natație

David Popovici
David Popovici

Articol de - Publicat marti, 03 ianuarie 2023 07:59 / Actualizat marti, 03 ianuarie 2023 07:59

În ultimele zile ale lui 2022, mai multe publicații au făcut ierarhiile anului. Revistele SwimSwam și Swimming World l-au desemnat pe românul David Popovici drept cel mai bun înotător al lumii. 

„În acest an postolimpic, multe feţe noi au răsărit în topul înotului masculin. Şapte înotători au doborât recorduri mondiale individuale, iar opt au cucerit titluri multiple în probe individuale la CM de înot, dar niciunul dintre aceşti înotători şi performanţele lor nu au zguduit lumea înotului la fel de mult ca senzaționalul adolescent David Popovici. 

Pentru aceste „'Premii Swammy'', autorii au decis câştigătorii în mare măsură pe baza statisticilor, precum numărul de medalii de aur sau de recorduri mondiale doborâte, iar în acest an Popovici a doborât tot atâtea recorduri mondiale cât ceilalţi şapte şi a câştigat acelaşi număr de medalii în probele individuale în bazin olimpic cât înotători precum Kristof Milak sau Leon Marchand, însă el a fost preferat pentru factorul '„wow'''', și-au motivat alegerea cei de la swimswam. com, una dintre publicațiile cele mai urmărite în lumea înotului.

S-a răzgândit! Motivul pentru care ministrul Novak renunță, temporar, la renta viageră de 16.635 de lei
DECIZIE
S-a răzgândit! Motivul pentru care ministrul Novak renunță, temporar, la renta viageră de 16.635 de lei

David Popovici, unic în felul său

Jurnaliștii i-au enumerat apoi reușitele românului, printre care și doborârea recordului mondial în proba regină, cea de 100 de metri, 46,86, dar și constanța incredibilă pe care a avut-o românul în acest sezon. „Dincolo de performanțele sale, Popovici a arătat şi o personalitate puternică. 

După ce a doborât recordul mondial, '„Chlorine Daddy'' s-a autoproclamat '„Skinny Legend'' şi a spus presei că următorul său obiectiv este să coboare sub 45 de secunde. De la Michael Phelps şi Ian Thorpe încoace lumea înotului nu a mai avut un tânăr care să facă lucrurile reușite de Popovici", subliniază SwimSwam.

David Popovici chiar a devenit rege

Cei de la Swimming World au avut alte criterii în acordarea acestui premiu, 11 jurnaliști din întreaga lume au votat, David acumulând 55 de puncte, în timp ce următorul clasat, maghiarul Kristof Milak, doar 36. „În 2021, pe baza talentului său precoce, l-am numit „Băiatul care poate deveni rege". 

A fost o predicție îndrăzneață, desigur, dar bazată pe dovezi timpurii. De data aceasta însă, nu mai este vorba despre potențial, ci despre talentul pur și statutul său ca una dintre figurile proeminente din sport. La doar 18 ani, tânărul român este înotătorul mondial masculin al anului, o onoare câștigată în mod dominant" este motivația celor de la Swimming World.

Confirmarea a venit

De asemenea, ei subliniază performanțele avute de român în 2022 și evidențiază o statistică incredibilă: faptul că românul a reușit, anul trecut, să coboare de 16 ori sub bariera celor 48 de secunde și de două ori sub 47s la 100 metri liber. „Dacă în trecut a fost privit ca o hiperbolă să compari talentul adolescentin al lui Popovici cu cel al legendelor Ian Thorpe sau Michael Phelps, această critică s-a risipit. Tânărul este un talent generațional care și-ar putea duce probele în care evoluează pe culmi nemaivăzute până acum. David Popovici a fost odată considerat un viitor rege al sportului. Acum stă pe tron, coroana a fost câștigată", se încheie materialul celor de la Swimming World.

2022 s-a încheiat, iar în 2023 toți ochii vor fi pe David Popovici pentru a vedea ce lucruri magice mai poate realiza românul care a luat pe sus și a uimit lumea înotului. Cea mai importantă competiție pentru David fiind CM de la Fukuoka, unde atenția nu va fi neapărat pe medalii, ci pe timpii pe care îi poate înregistra el în probele 100 și 200 metri liber. 

46,86seste recordul mondial stabilit de David Popovici în proba de 100 metri liber, la CE de la Roma, acolo unde a doborât o bornă care rezista din 2009, din era costumelor-minune

1:42,97este cel mai bun timp al lui David Popovici la 200 metri liber, realizat tot la Roma, acesta reprezentând a treia bornă din toate timpurile în această probă, după cele ale lui Paul Biedermann (1:42,00) și Michael Phelps (1:42,96)

Recunoaștere din toată lumea

În ancheta Asociaţiei Internaţionale a Presei Sportive, unde au votat jurnaliști din 113 țări, David a ocupat poziția a unsprezecea, cu 113 voturi, pe podium urcând fotbalistul Lionel Messi (962 de voturi), săritorul în înălțime Armand Duplantis (373) și fotbalistul Kylian Mbappe. 

De asemenea, românul a fost inclus de către agenția de știri spaniolă EFE pe o listă cu zece sportivi care s-au remarcat în 2022. Popovici a fost ales cel mai bun sportiv din Balcani, în cadrul unei anchete organizate de agenţia bulgară BTA şi la care au luat parte agenţiile de ştiri din regiune. În ancheta realizată de agenția poloneză de știri PAP, David a fost pe 9 într-un clasament al sportivilor europeni, pe primul loc situându-se Iga Swiatek. 

David Popovici, primul și în Ancheta Gazetei Sporturilor

Printre primele premii primite de David Popovici a fost cel din partea Gazetei Sporturilor. Tânărul care în septembrie a împlinit 18 ani a fost pe primul loc la toate cele trei categorii de votanți: public, specialiști din federații și jurnaliști. 

„Sunt mândru de tot ceea ce am realizat, recunoscător pentru toată aprecierea primită și conștient că acesta este doar un început de drum", spunea atunci David într-un interviu pentru GSP. 

Citește și:

Retrospectivă 2022 » Anul care se încheie a fost unul excelent pentru sportul românesc, cu unsprezece medalii mondiale în probele olimpice, dintre care șapte au fost de aur

Calendarul anului 2023 » Cele mai importante competiții din sportul mondial + ce va organiza România

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează