OPINII  »  EDITORIAL

Distanța care ne separă

Articol de - Publicat luni, 16 ianuarie 2023 10:31 / Actualizat luni, 16 ianuarie 2023 10:37

Ce e dincolo de Strizu și Sorescu?

Mergem pe aceleași drumuri și drumurile sunt greșite. Fotbalul nostru de iarnă e unul comic, mai degrabă de scandal și de speculație, e un fotbal oral, un joc de fabulație. FCSB e principalul generator de fleac, așa că toate deciziile "de la Palat" sunt întoarse pe toate fețele, zi și noapte.

De la Strizu la Sorescu, FCSB e campioana de iarnă, ceea ce înseamnă că iar abia dacă va prinde podiumul în fotbalul jucat pe teren.

Inapt până și pentru Czestochowa

Cazul Sorescu este un caz-școală. Vorbim despre un jucător aflat în siajul naționalei României, ceea ce deja a ajuns un fel de garanție pentru eșec. Un jucător care n-a reușit să se impună nici măcar la Rakow Czestochowa (la cine?!). Iată, el este acum miezul moțul nimicului care ne-a înlocuit adevăratul joc. Și acesta - fotbalul de delir - este, de ani răi, jocul nostru cel de toate zilele.

Nici primul nici ultimul trădător

Sigur, Sorescu a trecut pe la Dinamo, ceea ce îl mai face acum, în limbajul universal al tribunei, și un trădător (s-a socotit: e al nouăsprezecelea "câine" care pleacă la rivali).

Sorescu, așadar, nu e nici primul, nici ultimul care pendulează între roș-albaștri și alb-roșii. Mereu au fost transferuri în ambele direcții. Au fost înaintea lui Ionel Dănciulescu sau Cătălin Munteanu și atâția alții și n-a venit sfârșitul lumii și nu o să vină nici acum. Cel puțin, nu din asta.

El chiar poate centra!

Deocamdată, lucrul cel mai remarcabil la Sorescu este prenumele, care ne duce cu gândul la Savicevici, care chiar era fotbalist. Momentan, Sorescu e un jucător refuzat la export, întors de la Rakow Czestochowa pentru o furtună într-un pahar cu apă. Totodată, ca să fim drepți cu jocul său, spre deosebire de Crețu, el chiar poate centra și pare o soluție bună la nivel românesc pentru banda dreaptă. Este polivalent, are toate datele unui transfer reușit. Totuși, n-a sosit nici măcar sosia lui Florentin Dumitru, să oprim o clipă isteria.

Napoli, după zeci de ani

Și, între timp, acolo unde încă se joacă fotbal chiar se întâmplă lucruri. Napoli e mai aproape ca oricând de un nou titlu, primul de la Diego Armando Maradona încoace. Acesta este un eveniment și merită să fie consemnat. Cum merită un semn de exclamare și revenirea lui Manchester United, care a câștigat în fața lui Manchester City și se apropie de Arsenal Londra, ca și cum anii 1990-2000 cu fotbalul lor minunat chiar s-ar putea întoarce.

Doar Liverpool, ajunsă aproape de sfârșitul epocii Klopp, e o formație greu de privit, aproape ridicolă, capabilă să ia bătaie la scor de neprezentare la Brighton. Cumpără scump și degeaba - nou-veniții nu joacă nimic.

Bani pe jos. Cu ce cost?

Iar arabii, după ce l-au luat pe Cristiano Ronaldo și l-au drapat în petrodolari se pregătesc să-l îngroape în bani și pe Lionel Messi, ceea ce ne arată clar care e treaba cu secolul XXI și anume: fiind un fenomen popular, fotbalul este cumpărat în viu. 

Vedetele sunt vitrine ambulante de-a valma pentru sponsori și regimuri iliberale. Spectacolul bogăției obscene e chemat să șteargă totul și șterge totul. Fotbalul acesta gonflat și strălucitor aduce prestigiu, aduce onorabilitate și principii mai au oricum doar visătorii și învinșii. La arabi sunt bani pe jos, sigur că da. Cine să se mai obosească să întrebe: da, dar cu ce cost?

E bine, sănătos Iordănescu Jr.

Distanța care ne separă
Singurul capitol la care stralucește până acum Edi Iordanescu este acela al justificărilor (foto: Imago)

Altfel, înapoi acasă, a fost zărit după o absență îndelungată, ca a președintelui Iohannis, chiar și selecționerul naționalei noastre, Iordănescu Jr.. E bine, sănătos, mai e un pic până la primele meciuri oficiale, când din nou vom afla că s-a făcut tot ce s-a putut, dar nu s-a putut mai mult fiindcă ne-au luat extratereștrii și bulgarii baza de selecție. Între timp, crește distanța care ne separă până și de Albania domnului Sadiku.

PS: Bine măcar că la handbal încă avem CSM București (jos pălăria!) și că încă joacă Neagu, care până și noi, profanii, știm că e Messi a handbalului, atât că nu pleacă să joace în Arabia Saudită.


Comentarii (5)
radumatei
radumatei  •  16 Ianuarie 2023, 15:08

„La cine!?” Până să ne oripilăm de „regimurile iliberale”, poate dăm o geană pe wikipedia și vedem că Rakow Czestochowa e vicecampioana Poloniei în ultimii doi ani, deținătoarea Cupei și a Supercupei tot în ultimii doi ani și liderul la zi în Ekstraklasa. Încă din 2019 ajungea în semifinalele Cupei bătându-le pe Legia Varșovia („pe cine?”) și pe Lech Poznan („huh?”). Poate că suficiența asta dă bine prin redacția „Tefelistului vesel” sau pe unde o mai scrie dl. Crăciun, dar aici e un site de sport unde documentarea e pe cât de rară, pe atât de apreciată.

adriann_
adriann_  •  16 Ianuarie 2023, 14:38

Hai omule, las-o cu "regimurile iliberale".. Citeste despre "sinuciderea ingrozitoare" cu DOUA focuri de arma a lui Gary Webb, omul care expusese tarasenia cu CIA-Contra-Crack cocaine intr-un marunt ziar de provincie. Intai a fost asasinat economic cu largul concurs al marilor trusturi de presa americane si apoi s-a "sinucis" cu doua focuri. E drept, nu a fost facut bucati prin vreo ambasada precum Khashoggi, mare diferenta... In realitate, in "regimul iliberal" al decapitatorului bin Salman nici unul dintre cetatenii sauditi nu are grija zilei de maine (ba chiar traieste pe picior mare) cu conditia sa nu critice casa regala si sa traiasca dupa Coran. Probabil ca un sfert din SUA s-ar converti maine daca li s-ar oferi cetatenia saudita cu beneficiile actuale...

Quem
Quem  •  16 Ianuarie 2023, 12:08

Sunt peste 100 de fotbaliști promovați de Contra, Rădoi sau Iordănescu la prima națională, printre care și Sorescu, care nu au confirmat între hotare și nici peste hotare. Oamenii de fotbal din România sunt obsedați de tineri fotbaliști care când devin adulți nu confirmă așteptările de milioane ale conducătorilor din fotbal. Belarus, Israel sau Kosovo sigur vor avea mult mai mulți fotbaliști ( nu neapărat tineri) care știu să dea centrări mult mai multe și mult mai exacte decât va da Sorescu la viitorul lui club sau la naționala tinerilor ratangii. Antrenorii "emeriți", ca Pintilii, Dan Petrescu, Hagi, Becali, Strizu vor face în continuare selecția și antrenamentele “tinerilor” fotbaliști la fel de greșit așa cum au făcut-o până acum, iar selecționerii naționalei sunt doar efectele normale ale incompentenței generale.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close