FOTBAL  »  Superliga  »  LEGE NOUĂ

„Tortură” interzisă prin contract » Federația a aprobat măsura care-i salvează pe fotbaliști de umilințe

Gabriel Debeljuh a acuzat conducerea clubului că nu-i plătea operația pe care o avusese în Bologna
Gabriel Debeljuh a acuzat conducerea clubului că nu-i plătea operația pe care o avusese în Bologna

Articol de , , - Publicat marti, 31 ianuarie 2023 07:39 / Actualizat marti, 31 ianuarie 2023 07:54

Comitetul Executiv al Federației a aprobat noul contract-cadru pentru fotbaliști, unul în care este specificat că jucătorii nu mai pot fi trimiși să se antreneze singuri. Regula devine valabilă tocmai într-o perioadă în care a devenit o modă ca oficialii să-și trimită angajații pe coclauri. 

Jucătorii ar trebui să fie protejați mai bine de acum înainte. Măcar în teorie așa stau lucrurile, pentru că în ședința de joi a Comitetului Executiv a fost aprobat noul contract-cadru pentru fotbaliști, un document care le reglementează mai bine statutul. 

O precizare importantă din noul act pe baza căruia vor fi angajați: nu vor mai putea fi trimiși să se pregătească singuri atunci când cluburile vor căuta să scape de ei. 

La articolul 5, „Obligațiile clubului”, e specificat: „Clubul se angajează să asigure condiții de antrenament și de desfășurare a meciurilor într-un mod care să îi ofere jucătorului condiții optime pentru a juca și pentru a se antrena împreună cu prima echipă / alte echipe ale clubului sub îndrumarea profesionistă a antrenorilor. Nu este permis niciun tratament discriminatoriu la adresa jucătorului”. 

Harta celor 1.345 de proiecte de infrastructură sportivă finanțate de stat în ultimii 20 de ani » 500 sunt în derulare + Suma totală depășește un miliard de euro
INVESTIȚII ÎN SPORT
Harta celor 1.345 de proiecte de infrastructură sportivă finanțate de stat în ultimii 20 de ani » 500 sunt în derulare + Suma totală depășește un miliard de euro

Bătăi, antrenamente pe întuneric

Adăugarea acestei condiții în noul contract apare într-un moment în care a devenit o modă ca fotbaliștii să fie "torturați" ca să accepte rezilierea contractelor atunci când conducerile nu-i mai vor.

La CS Dinamo, mijlocașul Adrian Dorobanțu tocmai a povestit că a fost agresat în vestiar fiindcă refuza să semneze pentru ruperea contractului. „Team-managerul Dănuț Lupu m-a amenințat, m-a scuipat și m-a lovit” a fost mărturia lui Dorobanțu. 

La FC Dinamo, formația din liga a doua, a fost „chinuit” Alin Dudea. Motivul? Același: jucătorul refuza să plece. El era de acord să rezilieze acordul doar cu banii la zi, adică să-i fi fost plătite două salarii care erau restante. Conducerea l-a trimis la Săftica să se antreneze singur seara, într-un semiîntuneric, fără antrenor, fără medic, fără vreun program clar. După două zile, Dinamo i-a plătit lui Dudea două salarii și au fost încheiate șicanele

Conform noului contract-tip aprobat de Federație, un astfel de comportament al unui club va constitui un abuz pe care fotbaliștii vor avea dreptul să-l reclame în comisiile FRF. 

Regulă „anti-Ioniță” 

Alex Ioniță, Kehinde Fatai și Takayuki Seto au fost suspendați pentru doping în vremea în care se aflau la Astra. Ei trei au mers la o clinică în care lucra soția lui Fatai și au primit niște vitamine injectabile, într-o cantitate dublă față de limita pe care o permite regulamentul antidoping. 

Neștiind datele acestea, fotbaliștii au acceptat să posteze pe rețele de socializare fotografii, pentru a promova clinica. Pe baza pozelor și a investigațiilor ulterioare au fost suspendați toți trei. Noul contract pentru fotbaliști prevede că ei „nu vor urma niciun tratament medical fără a-l informa în prealabil pe medicul clubului, cu excepția urgențelor care fac imposibil lucrul acesta”. 

Cum tratamentul la care au apelat Ioniță, Fatai și Takayuki nu constituia, în niciun caz, o urgență, clubul ar fi avut dreptul să-i amendeze dacă ar fi fost valabil contractul aprobat acum. Amenda maximă pe care un club i-o poate aplica unui fotbalist, de-a lungul unui sezon, e de 25 la sută din salariul anual. 

Obligați să le plătească operațiile

La CFR a existat recent un scandal, Gabriel Debeljuh a acuzat conducerea clubului că nu-i plătea operația pe care o avusese în Bologna, o intervenție chirurgicală la genunchi. Croatul se plângea că-și plătise singur biletele de avion, cazarea în Italia, costurile cu procedura medicală. În formularul nou de contract e specificat:

Clubul este obligat să suporte toate costurile tratamentului și ale recuperării medicale a jucătorului, cu excepția cazului în care accidentarea sau îmbolnăvirea acestuia au apărut ca urmare a încălcării articolului 3.9”. 

„Tortură” interzisă prin contract » Federația a aprobat măsura care-i salvează pe fotbaliști de umilințe
Gabriel Debeljuh, pe masa de operație // foto: Facebook @ Fotbal Club CFR 1907 CLUJ-NAPOCA

La articolul acela, fotbaliștilor le este interzis să practice sporturi care prezintă riscuri de accidentări. Contractul nou obligă cluburile și "să aibă grijă ca jucătorii să aibă asigurări corespunzătoare pentru accidente și pentru îmbolnăviri rezultate din activitatea prestată în baza contractului".

VIDEO Emilian Hulubei: „Îi sfătuiesc pe jucători să ne contacteze înainte de a semna orice”

Citește și alte știri de actualitate:

EXCLUSIV Ce mai finanțează CNI? Gazeta a realizat o amplă statistică a proiectelor în derulare din sportul românesc + cum s-au distribuit banii

EXCLUSIV S-a pronunțat! Becali a anunțat ce se întâmplă cu Dawa, după evoluția catastrofală cu Farul

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (10)
paolo12
paolo12  •  31 Ianuarie 2023, 12:54

"pentru a se antrena împreună cu prima echipă / alte echipe ale clubului". Deci este posibil ca jucătorul sa fie trimis sa joace la a 5-a echipa, atâta timp câte e și antrenorul acelei echipe pe acolo...

Rebelul27
Rebelul27  •  31 Ianuarie 2023, 11:17

Foarte buna asta ,dar de ce puii mei nu e trecut în contract dacă sta în cluburi noaptea și în meciul oficial de a doua zi dorm pe teren sa i se dea 50% din salar ??? Știu vrăjeală cu " jucători au doar 15-20 de ani când pot câștiga bani" dar după ce agata ghetele un cui toți sunt pe la televiziuni,antrenori sau alte funcții. Asa ca se merita trecut în contract aceste lucruri ,nu numai sa primească bani pentru nemunca. .

adrianyo
adrianyo  •  31 Ianuarie 2023, 10:53

Ma minunez ca asa ceva nu era deja considerat la un contract de jucator! Incet incet intram in normalitate.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează