Un soldat dat dispărut în 1987 a fost găsit de curând teafăr

Articol de GSP miercuri, 06 iunie 08:37

Un pilot sovietic al cărui avion a fost doborât în ​​timpul intervenției trupelor sovietice în Afganistan în 1979-1989, a fost găsit teafăr şi nevătămat.



Atunci când trupele sovietice au părăsit Afganistanul, în 1989, aproximativ 300 de soldați sovietici au fost considerați dispăruți. De atunci, doar 30 de persoane au fost găsite datorită eforturilor familiilor lor și ale Comitetului Veteranilor sovietici. Cei mai mulți s-au întors în țările lor de origine.

Soldatul găsit acum, al cărui nume nu a fost dezvăluit, vrea să se întoarcă în țara sa natală. Din câte se pare soldatul ar putea fi în Pakistan, unde Afganistanul a avut lagăre pentru prizonierii sovietici capturaţi în război. Acest soldat ar putea fi Sergei Pantelyuk din Rostov, care nu a mai revenit pe aeroportul Bagram din Kabul, după ce a decolat, însă este doar o presupunere.

"Un pilot rus a cărui aeronavă a fost doborâtă în anii 80' în Afganistan tocmai a fost găsit şi este încă în viață. Acum are nevoie de ajutor", a spus șeful Uniunii Paraşutiştilor Ruşi, generalul Valeri Vostrotin.

Negocierile sunt în curs de desfășurare cu diplomații afgani pentru a-i confirma identitatea și a-i organiza repatrierea. "Este surprinzător faptul că el nu numai că a rămas în viață după prăbușirea avionului său doborât de mujahedini, dar, de asemenea, că de zeci de ani nu a existat nici o informație despre el", a remarcat Vyacheslav Kalinin, directorul adjunct al organizației de veterani Frăția din Luptă.

În războiul din Afganistan, între 1979 și 1989 au fost doborâte 125 de avioane sovietice.

 Un soldat dat dispărut în 1987 a fost găsit de curând teafăr