Asta e de BIG LIKE! Anunțul de ultimă oră făcut de oamenii de știință despre Ice Bucket Challenge: "E incredibil!"

Articol de GSP joi, 20 august 13:00

Anul trecut, cam pe vremea asta, feedurile Facebook erau inundate de oameni care își turnau galeți de apă cu gheață în cap. Totul făcea parte din campania # icebucketchallenge, pornită din Statele Unite ale Americii, și menită să atragă atenția asupra celor suferinzi de scleroză laterală amiotrofică (boala Charcot sau boala Lou Gehrig).



Aproape 17 milioane de oameni, inclusiv multe celebrități, și-au updatat conturile de facebook cu teribila provocare. Și se pare că toate eforturile au avut rezultat! Conform unui studiu publicat de oamenii de știință de Institutul John Hopkins, fondurile strînse în campania #icebucketchallenge i-au ajutat pe cercetători să descopere misterul din spatele enigmaticei proteine TDP-43, cea care arată o disfuncție în 90% din cazurile de ALS!

"Am încercat în ultimii 10 ani să descoperim care e treaba cu această proteină și credem că am reușit într-un final! Banii din campanie au venit într-un moment critic, exact cînd aveam cea mai mare nevoie de ei!", au explicat oamenii de știință.

În Statele Unite ale Americii, Asociția ALS, cea care îi reprezintă pe oamenii afectați de această boală, a primit 115 milioane de dolari strînși din #icebucketchallenge. Suma e de 3X mai mare decît bugetul anual cheltuit pentru cercetare! 15.000 de oameni suferă din cauza acestei boli în SUA.