5 comentarii. Scrie și tu!

#FOOTBALLLEAKS ”E o Pogfraudă!” » Umbrele afacerii Pogba: lăcomie, contracte suspecte, înșelăciune, șantaj și bani camuflați într-un paradis fiscal

Articol de ,
vineri, 09 decembrie 19:00

Din cuprins: 
Timp de cinci ani, între 2011 și 2016, s-a dat o luptă feroce în secret între cei doi impresari ai jucătorului
Marocanul Tanazefti l-a convins pe Pogba să-i vândă drepturile de imagine pe 15 ani. El își lua comisionul, dar, potrivit contractului, Paul urma să primească 70% de-abia în 2029!
37 de milioane de euro a câștigat Raiola în 4 ani la Juventus ca agent oficial al fotbalistului
În contractul de muncă al lui Pogba în Italia nu apărea Raiola ca agent al jucătorului, ci avocata Rafaela Pimenta
Toate câștigurile starului francez au ajuns într-un offshore din Jersey, cea mai mare insulă din Canalul Mânecii

Puțini și-ar fi imaginat că francezul cu origini guineene, crescut într-un cartier sărac de la periferia Parisului, va urca atât de sus, atât de repede.



La doar 23 de ani, Paul Pogba e deja pe acoperișul lumii. Cel mai scump fotbalist din istorie, cumpărat în vară de Man. United cu 105 milioane de euro. Și având un contract personal cu Adidas de 40 de milioane. Pe un deceniu!

Dar, în spatele fațadei strălucitoare, a cifrelor amețitoare, întunericul te izbește în plin, imaginea urâtă a impresarilor săi. Lăcomie, pacturi suspecte, înșelăciune, șantaj, bani camuflați în paradisuri fiscale.

Și un război sălbatic între Oualid Tanazefti, francezo-marocanul care a descoperit ”diamantul negru” când Paul avea doar 13 ani, și puternicul agent italiano-olandez Mino Raiola.

Raiola, 10 milioane de la Juve numai din comisioane

În primele luni la Manchester, PP n-a fost vulcanul așteptat de fanii Red Devils. Intimidat de presiunea creată în jurul său, hipertalentatul mijlocaș a dezamăgit.

paul pogba mino raiola

Mino Raiola și Paul Pogba, într-un moment de relaxare. Sursă: The Independent

Fiind atacat pe paginile de socializare: ”E o Pogfraudă!”. Simțeau ceva.

În umbra jucătorului, este o fraudă pusă la cale de intermediarii săi. Și dezvăluită azi de European Investigative Collaborations, consorțiul media care a anchetat dosarul Football Leaks.

Conform documentelor găsite de ziarul francez de investigație Mediapart, Tanazefti a fost primul care a profitat. În 2014, acesta l-a convins pe Pogba să semneze un contract care-i oferea agentului veniturile din drepturile de imagine pentru 15 ani, printr-o companie-paravan din Luxemburg.

 

Mino Raiola a răscumpărat ulterior brandul ”Paul Pogba”, transferându-l într-un offshore din Jersey, cea mai mare și mai cunoscută insulă din Canalul Mânecii, chiar înainte de a încheia acordul cu Adidas.

Iar informațiile din baza Football Leaks mai scot la lumină un detaliu. În patru ani, cât a jucat Pogba la Torino, Raiola a câștigat din comisioane o sumă imensă. Aproape cât salariul internaționalului francez.

Adăugând bonusul încasat de italian la tranzacția cu Man. United, rezultă 37 de milioane de euro! Partea agentului, în perioada 2012-2016!

10.000.000 €a obținut Mino Raiola în 4 ani de la Juventus ca impresar al lui Pogba

27.000.000 €a fost bonusul lui Raiola la transferul de 105 milioane al francezului

Tanazefti l-a racolat pentru Le Havre, apoi l-a mutat în secret la United

În cazul Pogba, toate jocurile au fost făcute de impresari. Primul a fost Oualid Tanazefti. Fiu al unor imigranți marocani, s-a născut la Mantes-la-Jolie, în marginea întunecată a "Orașului Luminilor".

Și el spera la o carieră în fotbal care să-l salveze de sărăcie, dar s-a accidentat grav la 18 ani, iar visul s-a rupt brusc.

gettyimages 619221166

Paul Pogba, fotbalistul crescut la Le Havre, a ajuns cel mai scump fotbalist din lume. Sursă: GettyImages

A devenit scouter pentru Le Havre. Căuta puști de viitor în zona Parisului, aici reperându-l pe cel mai bun. Pe Paul.

Cei doi aveau ceva în comun. Copilăria dură. Părinții lui Paul veniseră în Franța din Guineea și se stabiliseră la est de capitală, la Roissy-en-Brie, în rău-famatul cartier Citè de la Renardière. Acolo crescuse și puștiul.

La acea vreme, Oualid avea 21 de ani, în timp ce Paul de-abia împlinise 13. El l-a racolat pentru centrul de juniori al lui Le Havre. Doi ani mai târziu, băiatul de culoare a fost convocat la ”naționala” Franței U16.

În 2009, tot Tanazefti l-a dus în probe la Man. United și n-au mai plecat.

Nici unul, nici altul.

Le Havre, care de-abia îi oferise adolescentului primul contract de cadet și semnase deja acordul, a protestat la FIFA, susținând că părinții au primit mulți bani pentru a accepta mutarea. În cele din urmă, cluburile s-au înțeles, Manchester plătind gras grupării normande retragerea plângerii.

7 meciuri
a jucat Paul Pogba la seniorii lui United în ultimul sezon petrecut în Anglia, 2011-2012

Viața nu era deloc ușoară. ”Au fost multe momente dificile, pentru că nu aveam prea mulți bani”, a povestit cel care l-a ajutat la Manchester. Mentorul său.

De-abia în 2011 a încheiat Pogba primul contract de profesionist. Unul foarte scurt, pe 12 luni. Era ca o perioadă de teste. Atunci, Tanazefti și-a făcut firmă de impresariat, Sporteam, la Aix-en-Provence. Dar avea o problemă: nu deținea licență. Și, fără licență, United, nu-l băga în seamă. Disperat, a găsit soluția. Mino Raiola, agentul lui Ibrahimovici și Balotelli.

"L-⁠am educat pe Paul ca pe fiul meu. La fel cum mă educase tata pe mine" Oualid Tanazefti, în cartea ”Les secrets du mercato”, scrisă de jurnaliștii Antoine Grynbaum și Stephane Bitton

Raiola a fost cauza rupturii de Manchester. Fapt confirmat de Ferguson în cartea sa biografică. În care Sir Alex susține că a vrut inițial să-l păstreze pe Paul, dar manevrele făcute în culise și pretențiile tot mai mari ale agentului l-au îndepărtat de ”Teatrul Viselor”.

Rafaela Pimenta. Impresar și pentru Pogba, și pentru Juventus

După United, Juventus. Unde Raiola avea legături solide, reușind să obțină salarii mari pentru noul său jucător. Cel mai important om de pe lista peninsularului, mai târziu. Încă din prima zi în bianconero, tânărul de 19 ani a câștigat bani mulți la Torino. Iar suma s-a triplat după două sezoane:

2.750.000 €brut a fost primul salariu anual (cu tot cu bonusuri) al lui Pogba la Juventus (1,5 milioane net)

4.500.000 €net a primit Pogba anual la Torino după prelungirea contractului, în vara lui 2014

În total, Pogba a adunat în 4 stagiuni la Juve 12 milioane de euro. Doar cu două milioane peste suma luată de Raiola pentru aceeași perioadă. Din comisioane. Tot de la club!

Ciudat este însă că, potrivit contractului de muncă al jucătorului în Italia, aflat tot în baza de date Football Leaks, în dreptul impresarului nu a fost trecut numele Mino Raiola. Ci Rafaela Pimenta, o avocată braziliană, mâna dreaptă a italianului.

raiola

Mino Raiola și Paul Pogba, după câștigarea unui nou titlu în Italia. Sursă: TodaySport.it

Și mai straniu: în acte, aceeași Pimenta apărea ca intermediar oficial al lui Juventus! Ea negocia și din partea jucătorului, și din partea clubului?

”Pogba e ca un tablou de Dali. Merită 200 de milioane”

Odată cu transferul la Juventus, s-au mai răcit relațiile dintre Pogba și Tanazefti. Pe 3 august 2012, când Juventus a prezentat noua achiziție într-o conferință de presă, o glumă făcută de Oualid l-a scos din sărite pe Paul. Observând totul, Raiola i-a spus jucătorului: ”Renunță la el!”.

Acesta a fost primul moment care l-a deranjat pe Pogba. Al doilea, în martie 2013, la prima selecție pentru ”naționala” Franței. Tanazefti a pătruns, deși nu avea voie, în cantonamentul Clairefontaine. A fost dat afară, iar selecționerul Deschamps l-a avertizat pe mijlocaș: ”Să nu se mai repete”.

În acest timp, Raiola exulta. Aflând că Real tocmai a plătit 100 de milioane de euro pentru Gareth Bale, italianul a apărut în presă cu un comentariu uluitor:

”Dacă Bale valorează 100 de milioane, atunci Pogba merită cel puțin dublu! Pentru mine, Paul e la fel de prețios ca un tablou de Salvador Dali”

De ce îl promova Raiola atât de zgomotos? Pentru că avea un acord secret cu Juventus, revelat apoi de Giuseppe Marotta, directorul general bianconero: impresarului i se promisese un bonus de 18 milioane dacă Pogba era transferat cu 90 de milioane. Și un procent tot mai mare cu cât suma creștea. La final, 27 de milioane.

gettyimages 627654922

Pogba, aici atacat de Gueye, nu a avut un start de sezon grozav la Manchester United. Sursă: GettyImages

Marea escrocherie cu drepturile de imagine

Și totuși, în vara lui 2014, înaintea Mondialului, Paul Pogba era singurul jucător din echipa Franței fără contract cu o firmă de echipament sportiv. Tanazefti, care avea încă o mare influență asupra lui Pogba, voia să dea lovitura. Și l-a sfătuit să refuze două propuneri succesive:

900.000 € i-a oferit Nike anual jucătorului; ulterior, Umbro a plusat cu 100.000. Degeaba

Pe 5 noiembrie 2014, o afacere stupefiantă: Tanazefti l-a convins pe Pogba să-i vândă, prin Sporteam, drepturile de imagine. El a cumpărat 60%, iar restul a ajuns la asociatul său, Ylli Kullashi, francez de origini kosovare.

S-au înțeles să achite între 1,8 și 5 milioane de euro, în cinci rate (prima, în iunie 2015). Un audit independent urma să hotărască suma finală. Dacă nu se făcea acel audit timp de 3 luni, atunci se activa o clauză din contract, care stabilea prețul la 3 milioane.

Pogba beneficia de 70% din câștiguri, duetul Tanazefti - Kullashi, 30%. Dar, halucinant, numai ultimii doi își puteau ridica banii cum intrau în cont.

O altă clauză preciza că Pogba își va putea lua 70% doar pe 31 octombrie 2029! Până atunci, era recompensat doar cu un bonus simbolic, ce nu depășea 33.000 de euro. În timp ce escrocii puteau investi și cei 70%.

gettyimages 621411374

Pogba este un fotbalist vânat de fani. Asta înseamnă automat o imagine pe care impresarii săi o pot capitaliza. Sursă: GettyImages

Tot în numele său.

În plus, în 2029, Pogba ar fi fost obligat să le returneze suma cu care achiziționaseră drepturile de imagine. Și să le plătească salariile și comisioanele pentru fiecare pact de sponsorizare încheiat de ei.

Mai mult, cei doi puteau vinde drepturile de imagine fără aprobarea sa, dacă rămâneau asociați ai noului proprietar.
Tanazefti și Kullashi au înregistrat contractul sub jurisdicția statului Luxemburg, unde tocmai creaseră compania Koyot Group. Paravan, cu rol de administrator al drepturilor de imagine.

Reacția lui Raiola. Până la urmă, a plătit!

Aflând de acest contract incredibil, Raiola a încercat să-l reducă la tăcere. În martie 2015, un avocat italian, care acționa pentru Pogba&Raiola, a cerut la EUIPO (Oficiul pentru Proprietatea Intelectuală al Uniunii Europene) să mute marca ”Paul Pogba” la Blue Brands Limited. O firmă-paravan irlandeză controlată de un fond de investiții local.

După ce Tanazefti (proprietarul mărcii) a făcut contestație, EUIPO a trimis ambele părți la tribunal.

Ca să evite procesul, ”consilierul” lui Pogba i-a propus impresarului lui Pogba o înțelegere:

15.000.000 €i-a pretins Tanazefti lui Raiola pentru a-i ceda drepturile de imagine

Refuzat, acesta a căutat alți posibili cumpărători.

  1. a contactat Doyen Sports, companie de investiții din Londra. Din nou, răspuns negativ.
  2. a ajuns la grupul de investiții chinez Fosun, același care investește la Wolverhampton. Aceeași reacție 

10.000.000 €i-a plătit Raiola lui Tanazefti pentru
drepturile de imagine ale lui Pogba

Până la urmă, a mai scăzut din pretenții, și Raiola a acceptat.

Depozitul din insula Jersey

Raiola știa de ce plătește, achiziționând drepturile de imagine pe firma Blue Brands. În primăvara lui 2016, Adidas a anunțat acordul de sponsorizare semnat cu Paul Pogba, intermediat de agentul italian.

40 de milioane de euro pe 10 ani! Unde ajung banii lui Pogba?

Imediat aflați răspunsul.

gettyimages 544408860

Pogba joacă pentru Franța, dar își ia banii într-un offshore din Canalul Mânecii. Sursă: GettyImages

Pe 4 februarie 2016, Raiola a fondat Aftermath Limited, un offshore în insula Jersey, paradisul fiscal din Canalul Mânecii. Ideal, dacă vrei să minimizezi taxele.

Pe 16 martie 2016, a încheiat înțelegerea cu Adidas. Pe 15 iulie 2016, a transferat marca ”Paul Pogba” de la Blue Brands la Aftermath.

Din Irlanda în Jersey. Acolo se opresc banii lui Pogba. Într-o companie-paravan. Și nu va plăti taxe dacă autoritățile nu trag alarma.

Bazat pe documente Football Leaks obținute de revista germană Der Spiegel și oferite spre cercetare către European Investigative Collaborations

Gazeta Sporturilor publică informațiile la aceeași oră cu Spiegel, Sunday Times și alte publicații prestigioase episoadele investigației Football Leaks

Comentarii (5 ) Adaugă comentariu

united.colors.of.bavaria  •  10 Decembrie 2016, 21:05

Nu valoreaza nici 50 mil jucatorul asta

Alimert Ozdemir  •  10 Decembrie 2016, 20:39

Eu zic ca e foarte adevarat ce zic aceşti jurnalişti care sunt unii dintre preferațik mei deoarece fotbaliştii de mare valoare vor banii şi atât.Altceva nu ştiu decât cum să primească şi cum să nu plătească. Mai sunt oameni precum Mourinho si Ronaldo care au companiile lor paravan si au semnat contracte,etc cum a fost si la Pogba. Aceştia ar trebui însă să fie suspendați din fotbal şi foarte mult sancționați pentru că încerc să reducă taxele. Şi se zicea de Messi că n-a plătit mulți bani(n.r. 4 milioane şi ceva de euro),dar dacă nu ştiți Ronaldo nu a plătit cel puțin 60 de milioane de euro.

Alin Cojocaru  •  10 Decembrie 2016, 10:39

Scuze, nu am vrut sa inregistrez de doua ori comentariul anterior. Stucan si restul "investigatorilor" daca veti veni cu un contract semnat si parafat de Pogba si imresarii sai pe care voi sa-l fi gasit incuiat in sertarul din sufrageria lui Pogba si sa dovediti ca nu a fost inregistrat, ca banii din acel contract nu au fost declarati si facturile emise pe baza carora s-au facut platile catre jucator sunt false, iar banii au ajuns in Canalul Manecii, abia atunci aveti o stire. In rest e un talmes-balmes de nume si insiruiri de cuvinte. Nu zic ca e totul absolut curat. Nicaieri in lume nu e totul absolut curat. Nu s-a nascut inca omul pur, dar de aici si pana la agitatia voastra e drum lung. Poate va dau astia in judecata.

Vezi toate comentariile (5)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase