ALTELE  »  STIRI  »  SPECIAL

"Cu ce am gresit?"

Articol de GSP - Publicat duminica, 10 iunie 2007 00:00

O silueta subreda se contureaza din spatele unui bloc situat in centrul Ploiestiului. Barbatul se misca alene, sprijinindu-se intr-un baston. Isi masoara cu atentie fiecare pas, ca si cum ar calca pe un teren cu nisipuri miscatoare. In urma cu peste trei decenii, notiunea de sovaiala nu intra in vocabularul lui. Era doar baiatul rau din defensiva faimoasei echipe a Petrolului din anii '60, cind inclusiv marele Liverpool inclina steagul pe arena prahoveana, in Cupa Campionilor Europeni. Jairzinho, Pele, Bobby Charlton, Cruyff, Eusebio sau Gerd Muller au facut si ei cunostinta cu inversunarea fostului international din Carpati. Se numeste Mihai Mocanu, e considerat de multi drept cel mai bun fundas stinga din istoria fotbalului romanesc si a fost om de baza la Mondialul mexican din 1970.

Om de baza la Mondialul din '70, fostul inter national Mihai Mocanu traieste fara piciorul drept de aproape un an si cauta sa vada viata in culori optimiste

"Il taiem sau va sfirsiti!"
Astazi, el traieste insa o alta viata. De fapt, destinul lui s-a schimbat dramatic in urma cu aproape un an. Pe 12 iulie 2006, soarta l-a lovit pe neasteptate. si-a pierdut piciorul drept. A fost o alegere de viata si de moarte. Nemetaforic, ci crud si dur. In timp ce ne indreptam agale spre apartamentul unde locuieste impreuna cu sotia, Mocanu istoriseste nedreapta poveste: "Fusesem la cumparaturi intr-o simbata. Cind m-am intors, am simtit niste dureri la picior. Era si foarte rece, desi afara termometrele aratau 35-36 de grade. Nevasta-mea a vorbit repede cu sefa ei de la Policlinica, iar sfatul a fost sa mergem de urgenta la Spitalul Judetean, unde am ramas trei zile. S-a decis apoi sa fiu transportat la Spitalul Militar din Bucuresti. Mi s-a diagnosticat o ischemie, adica un cheag de singe care bloca circulatia arteriala, iar doctorul Mircea Patrut, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara,  mi-a spus deschis dupa analizele de rigoare: . Am semnat pentru efectuarea interventiei, dar ma gindesc si acum cu ce am gresit ca sa patesc o asemenea nenorocire".

"De ce mie?"
Dupa operatie, Mocanu foloseste o proteza speciala si asteapta una mai performanta. Cind umbla pe strada, aparatul e blocat la nivelul genunchiului si al gleznei, dar, apasind pe un buton, se articuleaza in momentul in care purtatorul se asaza. Isi imparte timpul intre casa, alaturi de sotia, Netty, care-l sustine extraordinar, stadion, caci ata il mai trage spre fotbal, si o plimbare scurta prin preajma locuintei. E micul triunghi al existentei fostului international, care, cind nu deapana amintiri, se intreaba mereu si mereu: "De ce a trebuit sa mi se intimple mie?". si atunci, stapinita cu greu, o lacrima se ghiceste in coltul ochilor!

Masina adaptata
Mihai Mocanu are o Dacie 1310 alba. Dupa ce a patit necazul, a vrut sa o vinda cu 1.000 de euro, i-a pus un afis in geam si a rugat un amic sa i-o duca in curtea stadionului "Ilie Oana". N-a gasit nici un cumparator, dar s-a bucurat pina la urma. Cu ajutorul unor prieteni, masina a ajuns intr-un service, unde i-au fost adaptate comenzile: acceleratia si frina sint actionate manual, printr-un sistem similar celui de la o motocicleta.

Sustinut de prieteni
Coechipier cu Mocanu la Petrolul si la echipa nationala, Mircea Dridea il viziteaza din doua in doua zile pe prietenul sau, cu care mai iese si la cite o promenada. La fel se intimpla si cu Mihai Cristache, fostul vicepresedinte al galben-albastrilor. "Vreau sa le multumesc tuturor celor care m-au ajutat in aceasta perioada: Petrolul, Conpet, Marian Manea sau Petre Buduru!", spune Mocanu.

In camera cu Dobrin
La "nationala", Mocanu a stat in camera cu Dobrin, mai putin in Mexic, la Mondialele din '70. Sa ascultam versiunea lui despre absenta "Giscanului" de la Guadalajara: "Poate e valabila si explicatia ca grupul Dinamo nu l-a vrut, dar a gresit si Gicu. Ruptura s-a produs cu vreo zece zile inainte de primul meci, cind i s-a alocat tricoul cu numarul 16, parca. A inteles probabil atunci ca nu intra in primul 11 si a inceput sa nu mai respecte programul".

"L-am scuipat pe Jairzinho"
In meciul cu Brazilia de la Mondialele din '70, Mocanu l-a avut client pe Jairzinho: "Nu prea gaseai mijloace sa-l domini. Intii il tachina Lucescu, Nunweiller trebuia sa-l impinga spre mine, iar eu il luam pe sus. Am reusit sa-i creez o stare de nervozitate excesiva, l-am si scuipat la un moment dat, de ce sa mint?, dupa care am ramas cu gura cascata cind arbitrul Marschall m-a avertizat in romaneste. Era austriac, dar avea origini in Romania".

Memoriu la ANS
Mocanu a facut recent un memoriu catre ANS, solicitind alocarea unei indemnizatii de merit: "Astept acum un raspuns. N-am pretentii de rente viagere, fiindca acelea sint speciale pentru campionii mondiali sau olimpici, dar cred ca am dreptul la o indemnizatie pentru tot ceea ce am facut in fotbalul romanesc. Nu vreau sa par lipsit de modestie, dar, dupa mine, in afara, poate, a lui Vigu, n-am mai vazut un fundas stinga complet".

Anchetat de Securitate
Fostul fundas al "nationalei" si-a amintit si de sicanarile Securitatii: "Era in '67, iar Dinamo voia sa-l ia pe Boc de la Petrolul. Ca sa nu se impotriveasca cei din conducere, baietii de la Securitate au chemat la ancheta aproape intreaga echipa de la Ploiesti in semn ca, daca nu-i dati drumul lui Boc, va facem probleme mari. Mi-au reprosat ca am umblat cu valuta prin nu stiu ce deplasare si alte chestii de genul asta".

"Mihaita va sti sa lupte in aceste momente. E un om puternic. Daca ne gindim la forta si agresivitate, e cel mai bun fundas stinga din istoria "
Cornel Dinu

"Un baiat de nota 10. Il iubesc. E prietenul meu cel mai bun. L-am vizitat la Ploiesti. N-am vazut pina acum un fundas mai harnic decit el'
Niculae Lupescu


Mihai Mocanu
Data su locul nasterii: 24.02.1942, Constanta
Post: fundas stinga
Cariera: Locomotiva Constanta (1952-1956), Rafinaria Cimpina (1956-1958), Electrica Constanta (1959-1960), SNM Constanta (1960-1962), Chimia Fagaras (1962-1963), Petrolul Ploiesti (1963-1972; 1974-1976), Omonia Nicosia (Cipru, 1972-1974)
Palmares: campion al Romaniei cu Petrolul (1966); a participat la CM 1970 (Mexic)
Liga I: 201 meciuri/6 goluri
Echipa nationala: 33 meciuri/0 goluri

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează