ALTELE  »  TINERET  »  ROMÂNIA U21 - ANGLIA U21, MÎINE, 14:30, TVR 1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO (ÎN TUR 1-2)

Reportaj amuzant: Englezii au parcurs 33 km de neuitat » Cocktail de Botoşani

Articol de , - Publicat luni, 11 octombrie 2010 00:00

"Naţionala" Angliei şi-a făcut drum printre căruţe pînă la Botoşani, locul disputării partidei cu Torje&Co.

Îi ducem pe englezi pe pămînt moldovenesc, unde istoria îi obligă pe Torje, Alexe şi restul la o nouă bătălie demnă. Retragerea nu este o variantă! Poate doar pentru englezi, întîmpinaţi de un indicator care le arată drumul spre casă: Londra 3030 km.

„Welcome”. Oraşul e precum stadionul. Mic, cochet şi curat. Oamenii au terminat cele 6.100 de bilete din timp. Ploaia din ultimele zile i-a domolit, pe străzi e deocamdată linişte. Calm englezesc. "Nu în fiecare zi vine Anglia la noi acasă. E cel mai important eveniment din istoria recentă a oraşului şi vrem să fim la înălţime", spune primarul Cătălin Flutur.

Dar pînă să ajungă în oraş, Pearce şi ai lui au străbătut mai întîi, aseară, 34 de kilometri pe roţi, distanţa de la aeroportul din Salcea-Suceava pînă la Botoşani. Impactul cu satele, grozav! Doar vremea le va mai aminti de-acasă, în rest totu-i cît se poate de "Made in România".

Căruţe, vaci printre maşini
Şoseaua e flancată de case. Stînga-dreapta, portocaliul dovlecilor din curţi, gîşte... şi pac! Indicatorul de pe DN21 avertizează: "Interzis căruţe!". La nici 200 de metri de la scara avionului, regula o încalcă prima dată atelajul lui moş Vasile, care face drumul ăsta zilnic. Omul nu ştie nici o boabă de engleză, dar are umor negru şi vorbeşte BIO, fără "E-uri": "Poa' să vii şi Şauşăscu, pi-aişi mi-i poteca!".

Căruţele se scurg implacabil din 3 în 3 kilometri. "Coach, participă la vreun concurs de hipism?", l-ar putea întreba vîrful lui Chelsea, Sturridge, pe Pearce. Stop! O vacă legată cu o sfoară de care trage un localnic opreşte circulaţia după ce ocoleşte un Volkswagen parcat. Se aşterne tacticos de-a latul şoselei, o traversează. Stă vizavi. Pe sensul de mers spre oraş.

Vise cu "Dansul pinguinului"
La Rapsodia, hotelul unde va sta inamicul, sîmbătă seară a fost nuntă. Duminică spre luni, prima noapte de cazare pentru britanici, era programată o alta. Pe la 1:00 dimineaţa, nuntaşii încing "Dansul pinguinului" de obicei. Cei peste 40 de englezi vor auzi tot, negreşit! Muzica străbate fără probleme cele trei tavane, pînă la etajul unde vor fi cazaţi. În ce priveşte mîncarea, au fost precauţi, trimiţîndu-şi propriul bucătar din timp la Botoşani.

"Bo-do-sani", aşa cum pronunţă englezii. Cu accent pe ultima literă.

Englejii, porcul Prinţu' şi comuniştii
La 3030 de kilometri distanţă de Londra, se ţine la fiecare sfîrşit de săptămînă tîrgul de animale din Flămînzi. Încep "ofertele". "Dacă mă duc cu ei la hotel, mi i-or cumpăra englejii? Poate ne ajută şi pe noi cu ceva bani. <Flămînzi aţi fost, flămînzi sînteţi, flămînzi veţi fi!>, aşa ne-au spus comuniştii", speră tanti Mihaela, care are porci la vînzare. "Dacă vor, îi plimbăm cu căruţa. Doar că nu mai am cal, mi l-au cumpărat italienii să-l facă salam", "taie" aerul vorba lui Aurică Ţurcanu. Oamenii nu sînt siguri că ne vom califica: "Ne-a mers cu ruşii, dar cu ăştia va fi mult mai greu". Îl adoră pe Nicoliţă şi fac glume cu Adrian Cristea. "Pi dînsul l-am botezat Prinţu', e la fel de neastîmpărat ca dinamovistul", iar mîna indică unul dintre godacii din căruţă.

Azi, încă 500 de bilete
Suporterii care nu au reuşit să-şi procure un tichet la meciul de mîine, mai au o şansă. Organizatorii scot astăzi la vînzare încă 500 de bilete de 10 lei la Peluza Sud rezervate iniţial fanilor englezi, care nu vor mai face deplasarea la Botoşani. "Tricolorilor" mici li s-a pregătit şi o surpriză: pentru a compensa absenţa fanilor de la Peluza Nord, care nu au acces acolo din cauza lipsei scaunelor, un "tricolor" gigant va fi întins de-a lungul tribunei. (Cristian Prisăcariu)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (52)
lcalinl
lcalinl  •  14 Octombrie 2010, 12:53

Bravo! Ziaristu lu` peste, esti cel mai tare! Numai aberatii in acest articol. L-ai intitulat "Reportaj amuzant" ca sa le insufli cititorilor ca e amuzant...dar nu e amuzant deloc... Ai cautat o caruta si i-ai pus pe amaratii aia sa tina tricolorul doar ca sa faceti voi poze...esti idiot...iar Flamanzi nu era pe traseul englezilor...repet, esti idiot...s.a. Se vor mai desfasura meciuri de o asemenea anvergura la Bt. si atunci vei da cu ochii de cei care au facut posibil acest eveniment

redsox
redsox  •  13 Octombrie 2010, 15:38

pentru că-şi permit, şi aşa se practică în lumea civilizată. Meciul de ieri s-a disputat în cele mai bune condiţii, am avut parte de vreme frumoasă, suporteri inimoşi şi frenetici, arbitraj favorabil, ne-a lipsit doar acel moment de sclipire, acel noroc de care am avut parte noi românii mereu în marile victorii ale noastre. Şi ca să ma întorc la reportajul dvs. hazliu, e adevărat nu avem infrastructură, nu suntem bogaţi, dar avem bun simţ şi omenie, lucruri care lipsesc în

redsox
redsox  •  13 Octombrie 2010, 15:32

Suporterii au dat mereu dovadă de fair-play şi şi-au susţinut echipa până-n ultimul minut, tocmai de aceea au ales să joace aici, pentru a 3-a oară în acest an. Oficialii au fost mulţumiţi şi au felicitat organizatorii, sunt multe lucruri pe care dvs. domnule nu le ştiţi, dar meseria de jurnalist sportiv nu mai e demult ce-a fost...E adevarat, uneori, în weekenduri se organizează nunţi, poate părea ciudat dar se întamplă! Iar bucătăria noastră este renumită, britanicii ş

Vezi toate comentariile (52)
Comentează