FOTBAL  »  NATIONALA  »  REMEMBER

VIDEO. 30 de ani de la România - Argentina » Gică Hagi, pentru GSP: „Atunci am fost mai bun decât Maradona”

Gică Hagi (dreapta) și Diego Maradona, în România - Argentina (1-1)
Gică Hagi (dreapta) și Diego Maradona, în România - Argentina (1-1)

Articol de - Publicat joi, 18 iunie 2020 09:00 / Actualizat sambata, 27 iunie 2020 12:26

Gică Hagi (55 de ani) vorbește despre confruntarea cu Diego Maradona (59) de la CM 1990, unde meciul România – Argentina (1-1), disputat exact în urmă cu 30 de ani la Napoli, a însemnat ciocnirea a două genii. 

La final, cei doi au schimbat tricourile, dar Gică spune că nu mai găsește în colecția personală echipamentul lui Diego! 

La ora partidei cu Argentina, România avea nevoie de o remiză pentru a obține calificarea în optimile de finală, iar duelul cel mai așteptat era înfruntarea decarilor: Maradona vs Hagi.

Diego era pe culmile gloriei: titlul mondial în 1986, două campionate, o Cupă, o Supercupă a Italiei și Cupa UEFA cu Napoli. Gică tocmai semnase un contract fabulos pentru acele vremuri cu Real Madrid, avea în spate o finală și o semifinală de Champions League și o cotă de top pe Bătrânul Continent.

VIDEO Gică Hagi: „Am câștigat duelul cu Diego”

„A fost o provocare pentru toți. Eram o echipă fără experiență de Mondiale sau Europene, dar foarte talentată. Știam că suntem buni și ne aștepta un meci decisiv, cu presiune mare, la el acasă, la Napoli. Am dominat și ne-am atins obiectivul calificării până la final. 

Am încercat să am o prestație la înălțimea lucrurilor care se spuneau despre mine la acel moment. A fost un duel frumos cu Maradona, pe care cred că l-am câștigat", spune azi Hagi.

S-au șicanat și s-au faultat reciproc, Hagi s-a ales și cu un avertisment, dar la final au făcut schimb de tricouri: „M-am dus la el în cabină imediat după partidă. Era pe masa de masaj, avea o problemă la gleznă. Păcat că nu mai găsesc acum tricoul”.

În 2012, când și-a lansat un echipament personalizat cu numele său, Hagi anunța că intenționează să prezinte propria colecție de tricouri într-un muzeu al Academiei, deocamdată nedeschis.

Trebuia să fie urmașul argentinianului la Napoli

În 1993, după ce retrogradase cu Brescia în Serie B, Hagi a fost la un pas să ajungă chiar la Napoli, unde ar fi trebuit să fie urmașul lui Maradona. Diego plecase de lângă Vezuviu cu doi ani înainte după un scandal legat de doping, iar Gică era văzut de conducere și de fani drept succesorul firesc al argentinianului. 

Gino Corioni, președintele Bresciei, a ținut însă cu dinții de un preț prohibitiv pentru a-i da drumul „Regelui", care a rămas până la urmă încă un sezon în trupa „rândunicilor".

„Am jucat prima dată împotriva lui Maradona pe la începutul anilor ‘80 într-un amical dintre România și o selecționată a jucătorilor profesioniști din Spania. Avea o reacție și o tehnică în regim de viteză cum rar am văzut"

„Diego la un meci demonstrativ în România? Gândiți-vă voi să-l aduceți! E scump! Știu că e foarte scump și trebuie să-l plătiți!”

„Am vrut să semnez cu Real Madrid încă dinainte de Mondial ca să stau liniștit, fără să mă mai gândesc la alte lucruri. Eram cel mai bun număr 10 din Europa!" - Gică Hagi

VIDEO. Rezumat România – Argentina 1-1 (0-0)

  • Au marcat: Balint (68) / Monzon (63) 
  • Stadion: „San Paolo", Napoli 
  • Spectatori: 52.733 
  • Data: 18.06.1990

România: Lung – Rednic, Andone, Gh. Popescu, Klein – Sabău (82 Mateuț), Rotariu, Lupescu, Hagi – Lăcătuș, Balint (72 Lupu). Antrenor: Emeric Ienei
Argentina: Goycoechea – Serrizuela, Monzon, Simon, Olarticoechea – Burruchaga (60 Dezotti), Basualdo, Batista, Maradona – Caniggia, Troglio (53 Giusti). Antrenor: Carlos Bilardo

  • Cartonașe galbene: Lăcătuș (4), Hagi (8), Lupescu (32) / Serrizuela (72), Batista (86)
  • Arbitru: Carlos Silva Valente (Portugalia)

Citește mai multe știri despre echipa națională:

A fost stabilită dată meciului Islanda - România, din play-off-ul pentru EURO

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (11)
lake1001
lake1001  •  18 Iunie 2020, 18:26

Hagi a fost mai bun şi decît Maria Ciobanu si Dem Radulescu la un loc ! Dar mai slab decît Stoikcov....mult mai slab. Săracu' nu a cîstigat nimic, în schimb bulgarul est un adevărat Rege !!!

badeadorian
badeadorian  •  18 Iunie 2020, 17:51
Postat de Valentin Onea pe 18 Iunie 2020, 17:44

Modestia asta, te omoara, Dar nu esti tu de vina, *** te-au facut sa crezi asa. Bai Gicuta, Gicu Dobrin, avea 3-4 clase peste tine.

Fix 4 !!!! .... Gicu Dobrin se uita la minge doar cand ajungea in plasa .... in rest era un magnet intre gheata lui si balon ... dribla un fundas si in cabina liftului !!!

147259629210475
Valentin Onea  •  18 Iunie 2020, 17:44

Modestia asta, te omoara, Dar nu esti tu de vina, *** te-au facut sa crezi asa. Bai Gicuta, Gicu Dobrin, avea 3-4 clase peste tine.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează