SPORTS  »  ALTELE  »  OLIMPIADA

32 de "samurai" pentru Tokyo » Programul prin care COSR vrea să ajute sportivii cu potențial pentru Olimpiadă

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Articol de - Publicat luni, 13 noiembrie 2017 18:10

Conducerea Comitetului Olimpic și Sportiv Român a lansat azi programul "Samurai 2020", în cadrul căruia vor fi incluși sportivi cu potențial de medalie pentru Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo și a căror pregătire este susținută de COSR, în parteneriat cu federațiile naționale.

Cei 32 de sportivi care formează în prezent lotul pentru Tokyo provin din canotaj, canoe, gimnastică, lupte și scrimă, criteriile de selecție fiind rezultatele obținute la Rio 2016 și Mondialele din 2017. Atletismul, tirul, handbalul și natația nu au încă niciun " samurai" în lot, dar programul are o structură flexibilă și va avea porțile deschise pentru orice sportiv care se clasează pe locurile 1-6 la competițiile mondiale de până în 2020.

" COSR va oferi acestor sportivi un sprijin financiar suplimentar cu ajutorul partenerilor Dedeman, BCR și Groupama, dar vom avea toleranță zero la capitolul dopaj", a declarat Mihai Covaliu, președintele forului olimpic român. Acesta a anunțat totodată și faptul că cei care vor câștiga medalii olimpice vor fi recompensați și cu câte un autoturism marca Toyota, în urma parteneriatului încheiat între CIO și producătorul auto japonez.

Programul COSR reprezintă, de fapt, un sprijin financiar suplimentar oferit "samurailor" față ce cel primit în prezent de către sportivii din loturile olimpice. Mai exact, pe lângă prima olimpică lunară, aceștia vor primi un bonus, suma putând ajunge la un maximum de 6.000 lei pe lună pe toată durata programului.

"Sportivul și federația își asumă obiective intermediare, locul 1-6 la Mondiale și Europene în următorii doi ani, obținerea unei medalii mondiale în anul preolimpic, iar în final, medalia olimpică", a afirmat secretarul general al COSR, George Boroi. În cazul în care sportivul nu are continuitate în performanță la nivel mondial sau ratează calificarea la Olimpiadă, acesta este exclus din program.

Halep și Tecău, viitori luptători!

Mihai Covaliu nu i-a uitat pe jucătorii de tenis Simona Halep și Horia Tecău. ''În momentul în care Simona Halep, Horia Tecău, Florin Mergea vor face parte din lotul olimpic al federației de specialitate, noi suntem mai mult decât onorați ca de această susținere din programul "Samurai" să beneficieze și acești performeri uriași. E nevoie ca ei să facă parte dintr-un lot olimpic și atunci sunt absolut convins că vor face parte și din acest program'', a spus șeful olimpismului român.

"De ce "samurai"? Pentru că acești luptători nu doar se pregătesc neîncetat, ei luptă cu onoare, cu fair-play, își respectă adversarul și pe ei înșiși. Pentru că au adus ceea ce fac la rang de măiestrie, la rang de artă"
Mihai Covaliu, președinte COSR

4 medalii
a cucerit România la JO Rio 2016 (un aur, un argint și două bronz)

97 de sportivi
calificați în 14 discipline a avut România la JO Rio 2016

Cei 32 de "samurai"

Canotaj feminin: Ioana Vrânceanu, Viviana Iuliana Bejinariu, Mihaela Petrila, Iuliana Popa, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu, Adelina Boguș, Laura Oprea, Daniela Druncea (echipajul de 8Ă1, aur la CM 2017); Ionela Lehaci, Gianina Beleagă (dublu vâsle categorie ușoară, aur la CM 2017)

Canotaj masculin: Cristian Ivașcu, Marius Vasile Cozmiuc, Adrian Damii, Constantin Radu, Constantin Adam, Sergiu Vasile Bejan, Cristi Ilie Pîrghie, Ciprian Tudosă, Adrian Munteanu (echipajul de 8Ă1, locul 5 la CM 2017)

Canoe: Victor Mihalachi, Leonid Carp (C2 1.000 m, locul 5 la CM 2017);
Gimnastică artistică: Larisa Iordache, Marian Drăgulescu (locul 4 la sărituri la CM 2017)

Lupte libere: Alina Vuc (argint la CM 2017), Estera Tămăduianu-Dobre (locul 5 la CM 2017), Albert Saritov (bronz la JO Rio 2016)

Scrimă: Tiberiu Dolniceanu, Iulian Teodosiu, Alin Badea, Mădălin Bucur (echipa de sabie masculin, locul 6 la CM 2017), Ana-Maria Popescu, fostă Brânză (aur cu echipa de spadă feminin la Rio 2016).

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează