SPORTS  »  ALTELE  »  ALPINISM

Anunț oficial: Everestul nu va mai putea fi escaladat de novici, persoane cu handicap sau în etate

Articol de GSP - Publicat marti, 29 septembrie 2015 00:34

Autoritățile statului Nepal vor introduce legislație care le interzice persoanelor fără experiență în alpinism, cu handicap sau care sînt în etate să escaladeze muntele Everest. Anunțul vine pentru a îmbunătăți securitatea și suprapopularea muntelui.

Permise pentru escaladarea Everestului vor fi acordate doar celor care pot dovedi că s-au cățărat pe munți mai mari de 6.500 de metri, anunță oficialii. "Nu putem permite oricui să se urce pe Everest, pentru ca apoi să moară. Dacă oamenii nu sînt în formă fizică și psihică perfectă, este echivalentul unei sinucideri", a explicat Kripasur Sherpa, ministrul de turism al Nepalului.

Everestul măsoară 8,848 de metri, este cel mai înalt vîrf de pe Pămînt și a devenit o actracție pentru alpiniști amatori, oameni care sînt dispuși să plătească zeci de mii de dolari doar pentru a-și trece în CV atingerea vîrfului, ignorînd pericolele asociate unui asemenea tip de efort.

În fiecare an, aproape 600 de temerari sfidează muntele. În 2001, un om orb a atins vîrful, iar în 1998, un american fără un picior a cucerit Everestul. De-a lungul anilor, un tînăr de 13 ani și oameni care ajungeau pînă la 80 s-au putut mîndri cu performanța extremă.

Acum, acest lucru nu mai este posibil, mai ales că în ultimii ani s-au înregistrat mai multe accidente. În plus, afluxul de curioși a făcut ca muntele să fie extrem de poluat. Măsura este una foarte importantă pentru Nepal, țară care își completa bugetul cu sume importante obținute din vînzarea de permise de escaladare

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
997925450229192
Lica Somcutean  •  29 Septembrie 2015, 15:53

*** stelisti au voie? (aici puteti sa-i includeti si pe fcsb-isti).

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

decuadi
decuadi  •  29 Septembrie 2015, 09:42
Postat de plischi pe 29 Septembrie 2015, 07:03

DAR DE BETIVI POATE FI ESCALADAT?!

sezi bland, nu te interesa, ca n-qi ce face acolo. fiare vechi nu se gasesc pe Everest. ramai in Romania noastra, unde ziua culegi fier vechi, iar seara ai statut social in X5.

plischi
plischi  •  29 Septembrie 2015, 07:03

DAR DE BETIVI POATE FI ESCALADAT?!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează