ESPORTS  »  GAMING  »  COVID-19

„Inferno”, supercomputerul care a doborât Rojadirecta, a fost donat de La Liga pentru o misiune spectaculoasă: „Echivalentul a 4.232 computere de casă!”

Un computer la un eveniment de hacking, foto: Guliver/gettyimages +32   FOTO
Un computer la un eveniment de hacking, foto: Guliver/gettyimages

Articol de GSP - Publicat duminica, 07 iunie 2020 14:02

La Liga a decis să doneze supercomputerul „Inferno” către proiectul științific „Folding at home”, în scopul investigării coronavirusului.

  • „Inferno” reprezintă una dintre cele mai performante unelte deținute de liga spaniolă de fotbal împotriva pirateriei. 
  • Calculatorul a mai fost folosit și de poliție și Ministerul Culturii din Spania. În această perioadă, în care din cauza lipsei fotbalului a scăzut activitatea calculatorului, La Liga a găsit oportună donarea acestuia.

„Toată lumea poate ajuta cu propriul computer. La Liga îl are pe acesta, care este foarte puternic și ne ajută mult cu simulările. Vrem să definim cum funcționează proteina de coronavirus. Noi reprezentăm primul pas în acest scop: studierea virusului” 
- Anton Thynell, cercetător suedez din cadrul proiectului „Folding at home”, pentru Marca

„Inferno” a doborât „Rojadirecta”

„Inferno este folosit de La Liga în lupta anti-piraterie. Caută ce conturi utilizează conținutul nostru. Puterea de care are nevoie este spectaculoasă, având în vedere câte rețele sociale există în toată lumea. Ne spune cine deține fiecare site, lucru esențial pentru a le putea da jos din punct de vedere judiciar. Este serverul care a doborât Rojadirecta”, spune Emilio Fernandez, șeful departamentului de protecție a conținutului La Liga. Acum, va servi la studiul COVID-19.

Rojadirecta a fost un site de streaming al evenimentelor sportive extrem de popular. Foarte mulți fani ai fotbalului foloseau platforma pentru a urmări evenimentele preferate fără a plăti, site-ul atrăgând până la 40 de milioane de accesări în lunile în care era în vogă.

„Mai întâi a fost utilizat pentru studiul cancerului, iar acum pentru cel al COVID-19. Prin intermediul acestuia, toate procesele pot fi realizate mult mai rapid”, adaugă Fernandez, citat de Marca.

Caracteristici „Inferno”

  • Numele derivă de la temperaturile ridicate la care calculatorul este utilizat: între 75 și 95 grade Celsius.

„O placă de procesor Nvidia V100 are 16.400 gigaFLOPS, iar un computer normal 62. Adică o singură placă de procesor este egală cu 264 computere. Serverul Inferno are 16 astfel de plăci de procesor, pe patru noduri. Deci este la fel de puternic precum 4.232 computere” - Anton Thynell, cercetător

GALERIE FOTO. Imagini din întreaga lume, din perioada crizei COVID-19

+28 FOTO

VIDEO. Reguli coronavirus

Citește mai multe știri despre La Liga:

Ultima oră » Bilanț în România: 189 cazuri noi în ultimele 24 de ore

Cât a pierdut Franța din cauza pandemiei de coronavirus: pagubă enormă pentru campioana mondială

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
murdoch.mysteries
murdoch.mysteries  •  07 Iunie 2020, 14:41

Bravo lor!! Va dati seama in cat timp s-ar fi gasit un leac la coronavirus daca dona Liga noastra computerul ala 286 de la intrarea in sediu?? Mii de ani, ca piramidele...

22cea
22cea  •  07 Iunie 2020, 17:36
Postat de murdoch.mysteries pe 07 Iunie 2020, 14:41

Bravo lor!! Va dati seama in cat timp s-ar fi gasit un leac la coronavirus daca dona Liga noastra computerul ala 286 de la intrarea in sediu?? Mii de ani, ca piramidele...

Au gasit spaniolii leacul si noi n-am aflat inca ???

Vezi toate comentariile (2)
Comentează