FOTBAL  »  CUPA LIGII  »  ACS POLI - DINAMO 0-2

VIDEO Primul trofeu în sărăcie » Dinamo a câștigat un trofeu după 5 ani de secetă: 2-0 cu ACS Poli. Nemec a fost omul finalei

Faza golului doi al lui Nemec, înscris de slovac după două încercări // FOTO Raed Krishan +2   FOTO
Faza golului doi al lui Nemec, înscris de slovac după două încercări // FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat duminica, 21 mai 2017 00:00

Dinamo nu mai luase o Cupă din 2012. Finala câștigată cu Timișoara grație lui Nemec și poziția de pe podium din campionat anunță că roș-albii sunt capabili să redevină o forță, după ani cu insolvență și tăieri de costuri.

Cine a avut ideea de a-l recruta pe Adam Nemec a câștigat Cupa Ligii. Dinamo și-a adjudecat primul trofeu din 2012 încoace grație slovacului de 31 de ani, un jucător al cărui CV te făcea să fugi, în mod normal, în momentul în care "câinii" i-au oferit un contract.

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

2-0 Nemec

Când a debutat pentru roș-albi, în septembrie 2016, Nemec avea 34 de luni în care nu marcase niciun gol în vreo primă ligă din Europa!

La Dinamo a înscris de 11 ori în campionat și a limpezit victoria din finala cu Timișoara. Slovacul uriaș n-are niciun sclipici din jocul lui, doar lasă impresia că scoate maximum din fiecare fază, că face exact ceea ce ar trebui făcut.

Se demarcă excelent, controlează balonul și-l trimite în colțul lung, pe lângă Curileac, la 1-0. Iar la cap e cel mai bun din România! Colegii nu i-au centrat de multe ori de-a lungul sezonului, nu au profitat îndeajuns de abilitatea vârfului înalt de 1,90 m.

Nistor reușește un cross perfect, Nemec se plasează și sare mai bine decât Șeroni, Curileac salvează mingea trimisă cu capul, însă este executat în continuarea fazei, pentru că slovacul urmărește balonul și-i face loc lângă bară, înainte ca portarul să ajungă acolo cu încă un plonjon.

Victimă previzibilă

Sigur, desfășurarea fără emoții pentru Dinamo e facilitată și de adversar. Timișoara a venit la București fără goalkeeperul titular, Straton, fără trei fundași, Străuț, Cânu și Scutaru. Lipsește și veteranul Croitoru, singurul nume important pentru Liga 1 din tot lotul lui Poli. Nu e nici piticul-sprinter Bărbuț.

Absențe care au diluat o formulă oricum subțire, pe care tot nu se știe cum a adus-o Ionuț Popa aproape de salvare. Parcursul de film documentar al violeților a pornit în "B" astă-vară. Au fost reprimiți în Liga 1 fiindcă n-a luat Rapid licența.

Jucătorii și bugetul au rămas de liga a doua, doar că echipa s-a transformat într-una de "A" prin vreo magie care sfidează toată logica din jurul fotbalului. Poli a început cu minus 14 în clasament, acum are șanse bune să continue în prima divizie, a jucat semifinală în Cupa României și finală de Cupa Ligii.

Dumitrache și Nemec

Dinamo nu este și nu a fost vreodată atât de săracă, afectată de atâtea probleme câte are Poli, dar "câinii" se află și ei în momentul de maximă recesiune din istoria clubului.

Cupa Ligii e cel dintâi trofeu al perioadei de contracție economică ce coincide cu era Negoiță. Echipa Borcea-Badea a câștigat mai multe cheltuind enorm, inclusiv bani care nu existau! Pentru acoperirea găurilor a existat insolvența.

Formația lui Contra nu e croită pentru posesie formidabilă, nu are trăsăturile pentru un joc foarte tehnic. Se intră într-o luptă care le convine dinamoviștilor, pentru că timpul trece și le potrivește încă un trofeu în tribună.

Nemec, vedeta lui Dinamo 2017, e un atacant excelent pentru ceea ce își pot permite roș-albii astăzi și este, în același timp, departe de tradiția marilor vârfuri din Ștefan cel Mare.

Sunt 10 ani fără titlu de campioană și tot atâția de când a murit Dumitrache, probabil cel mai bun "9" dinamovist. Sau "cel mai talentat român din toate timpurile", potrivit lui Liță Dumitru.

Idolul lui Hagi, Liță, îl descrie pe Dumitrache ca pe un atacant fantastic: "Sărea la cap ca Dudu Georgescu, băga alunecări ca mine și era aproape la fel de tehnic ca Dobrin".

În numele istoriei glorioase, peluza "câinilor" s-a umplut pentru o Cupă a Ligii după 5 ani. Fanii n-au motive să spere că în echipa pe care o iubesc va mai juca vreodată un Dumitrache. Sezonul acesta a demonstrat totuși că se pot câștiga trofee și cu Nemec.

"Mutu" a ridicat trofeul :)

Moment amuzant înainte de decernarea trofeului. Un suporter dinamovist poreclit "Mutu" s-a infiltrat printre jucătorii lui Dinamo. El le-a cerut oficialilor LPF Cupa Ligii, aceştia i-au dat-o nedumeriţi, iar "Mutu" a înmânat oficial trofeul jucătorilor dinamovişti. Totul spre amuzamentul şi mirarea fundaşului Luka Marici, care a văzut de la început tot episodul.

mutu trofeu

Dinamo furată de arbitri

Brigada de arbitri condusă de Radu Petrescu a fost al 12-lea jucător pentru Timişoara aseară.

"Câinii roşii" au marcat în minutul 34, prin Rivaldinho, şi în minutul 39, prin Mahlangu, dar ambele reuşite au fost anulate pe motiv de ofsaid. Reluările au arătat că ambele goluri au fost anulate eronat de asistentul Ciprian Danşa.

În plus, în minutul 25, Nistor a şutat dintr-o poziţie foarte bună, dar mingea s-a oprit în timişoreanul Şeroni. Roş-albii au cerut penalty pentru un presupus henţ, Petrescu a lăsat jocul să continue.

"Sunt fericit de acest prim trofeu pentru mine, la anul vrem la mult, vrem titlul! Cu costurile de rigoare. Din păcate, lucrurile la stadion trenează, nu știu de ce"
Ionuț Negoiță, patron Dinamo

"Meritam să avem mai mulți oameni convocați, Dinamo e cea mai în formă echipă în acest moment din România"
Adrian Mutu, director general Dinamo

"Noi am avut prima ocazie de gol, însă Dinamo a meritat victoria. Noi vom avea finală marți cu Pandurii, pentru salvarea de la retrogradare. Sunt mulțumit de Haruț și de Bârnoi, doi copii care au jucat tot meciul"
Ionuț Popa, antrenor Poli Timișoara

"Nu ne-am făcut de râs, le-am ținut piept cât am putut celor de la Dinamo. Merităm să fim respectați pentru ce am făcut în sezonul acesta, nici nu-mi dau seama cum am ajuns până aici. Cred că putem rezista în prima ligă"
Andrei Artean, mijlocaș Poli Timișoara

"S-a văzut diferența dintre noi și Dinamo. Am încercat să rezistăm, dar nu s-a putut mai mult, nu am reușit să-i blocăm"
Alin Șeroni, fundaș Poli Timișoara

"Mă bucur foarte tare, mai ales că a trecut ceva timp de când dinamoviștii au mai celebrat câștigarea unui trofeu. Merităm Cupa, să nu uităm c-am întâlnit-o pe FCSB pe parcurs și i-am dat...Nici nu mai știu, vreo șapte, parcă!"
Steliano Filip, fundaș Dinamo

acs poli dinamo 0 2

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (28)
zizu
zizu  •  21 Mai 2017, 17:18
Postat de Vladescu Mircea pe 21 Mai 2017, 12:20

Pacat ca nu am auzit ce au vorbit Filip si Nistor , cred ca era de cascadorii rasului !!!!

ooooo dar vorbesc incoparabil mai bine ca tanase,chirpiciu sau stanciu si.......1000% mai bine ca infractorii de la conducerea fcsb! unul nu stie sa vorbeasca de loc,celalalt se chinuie sa l imite pe dinu

alexpescaru
alexpescaru  •  21 Mai 2017, 16:57
Postat de kwd2015 pe 21 Mai 2017, 10:28

intamplari fantastice. dupa 5 ani fara trofee, dupa 10 ani fara campionat, ati prins glas. cu o cupa de tot rasul, inventata acum 3 ani...iar. slab si penibil. campionii rusinii sunteti ma.

7 - 2 la general... Ți-aș spune bancul cu rața și cu proștii, dar sunt sigur că-l știi. Doar ești parte din el.

andrei.f
andrei.f  •  21 Mai 2017, 12:53

Penibilă finală, ce nevoie are fotbalul românesc de astfel de cupe ? Cei de la timişoara, după ce că sunt la un pas de retrogradare mai vin şi cu rezervele şi juniorii !

Vezi toate comentariile (28)
Comentează