FOTBAL  »  CUPA LIGII  »  STEAUA - PANDURII 3-0

VIDEO Steaua II e numai una! Cu o formulă de echipă alcătuită aproape numai din rezerve, steliștii au cucerit Cupa Ligii, 3-0 cu Pandurii

Articol de - Publicat joi, 21 mai 2015 00:00

Deşi organizatorii o blindaseră cu bandă adezivă, steliştii au rupt poarta Pandurilor speriaţi de glorie.

Ecranul din centrul Naţional Arena încă tremura după ce tenorul încheiase imnul României cu îndemnuri la murit în luptă şi alte grozăvii. Toată lumea, inclusiv "durii" stingheri din galeria Pandurilor, părea gata să pună mîna pe steguleţ, pe banner, pe tobe, pe Iphone şi să treacă la lupta cea dreaptă.

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

Dar finala nu-ncepea. Ce să fie, ce să fie? Un steward dă fuga spre arbitru, ţinînd o rolă de scotch ca pe un trofeu. Se rupsese plasa uneia dintre porţi şi n-avea nimeni ac cu aţă la el. Ca să vezi lipsă de prevedere!

Relaxaţi după penalty

În fine, au cîrpit plasa exact la timp pentru ca Steaua să deschidă scorul în minutul 3. Breeveld s-a prăvălit în careu, faultat de Unguruşan, iar Iancu a executat penalty-ul: şut puternic, în dreapta, păcălindu-l pe Mingote. Plasa a rezistat.

Apoi a început dansul: Steaua a economisit benzina, Pandurii au căutat scînteia. Elevii lui Iordănescu jr. au început prin a faulta ca-n Cupa de După Blocuri, apoi au învăluit cu mari eforturi careul lui Niţă.

Steliştii au simţit panica adversarilor şi n-au forţat. Chipciu s-a prăbuşit în careu, cerînd un penalty cu mîinile ridicate ca-n Cupa Curţii Şcolii (min. 19). Tamaş şi Luchin împingeau echipa ca berbecii romani, dar echipa n-avea chef să atace. Doar s-a asigurat împotriva pericolului şi i-a trimis trei bone să se ocupe permanent de uriaşul Matulevicius.

Ratări de operetă

Pericolul însă, aşa relativ cum a fost, s-a numit Răduţ, de la care au plecat aproape toate asalturile gorjenilor. Dar Şandru a trimis din lovitură liberă mult peste poartă (24), Nicoară a şutat şi el, din 20 de metri, ca-n Cupa Ligii la rugby (31).

Apăsată de tracul momentului istoric, echipa lui Edward n-a speculat prezentul relaxat al advesarilor. A amînat asediul decisiv pînă după pauză, cînd de la vestiare a ieşit o altă Steaua, cu faţă de campioană.

Demonstraţie de forţă roş-albastră

"ASA, ASA, Tg. Mureş", scandau "durii". Apoi Adi Popa a lansat avertismentul: centrare pentru Ţucudean, care trimite pe lîngă, la colţul lung (46). Cinci minute mai tîrziu, Momcilovici ratează cu poarta goală şi le taie picioarele colegilor. N-a cîntat nici un tenor, nu s-au izbit talerele, marcînd apogeul dramei, ca la operă, dar atunci s-a terminat meciul pentru Pandurii.

Chipciu n-a mai întins mîna după penalty, a marcat în viteză, după o preluare în careu (54). De data asta, echipa lui Gâlcă n-a mai tras frîna după gol. Ţucudean a profitat de o greşeală a lui Vasiljevici şi a marcat şi el, pentru plăcerea publicului (67).

Un scor care l-ar fi făcut să sară în tavan pe juniorul Iordănescu şi care-l copleşeşte ca un munte de confetti pe adultul de pe banca Pandurilor. Pentru stelişti, a fost un exerciţiu reuşit pe tema: "Cum să nu scapi un trofeu printre degete?". Mai au de jucat încă două finale în Liga 1.

"Ratasem penalty cu Viitorul, am avut emoţii acum. Mi-am zis să trag tare pe centru, fiindcă eram sigur că portarul va pleca. Dacă am cîştigat cu 3-0, deşi n-au fost titularii pe teren, înseamnă că Steau are un superlot, nu? Orice trofeu e bine venit, sper să mai adăugăm încă două pînă la finalul sezonului. Dacă vom regla şi problema cu suporterii şi ei vor veni lîngă noi, totul va fi perfect"
Gabi Iancu, atacant Steaua

"Nu ştiu dacă interesul Stelei pentru mine a existat vreodată cu adevărat. Nu pot să fiu ipocrit şi să spun că nu mi-aş dori să joc la o echipă mai bună, dar nu doar Steaua face parte din categoria asta"
Paul Anton, mijlocaş Pandurii

"E primul trofeu al meu cu Steaua, așa că e important. Sper să le iau pe toate, să urmeze Cupa și titlul de campion. Simțim în continuare foarte clar că ne lipsesc suporterii"
Paul Papp, fundaș Steaua

"Steaua a controlat tot meciul, şi-a creat ocazii, e o diferenţă de valoare între cele două echipe. M-aş fi aşteptat ca Pandurii să ofere mai mult fotbal, a fost totuşi o finală. Măcar rămîn cu bucuria că a cîştigat Steaua"
Anghel Iordănescu, selecţioner România

"Pandurii n-a jucat nimic, dar nimic, nimic! Nu m-aş fi aşteptat niciodată să bată Steaua cu scorul ăsta, mai ales ţinînd cont de echipa de start făcută de Costel"
Basarab Panduru, fost jucător Steaua

"Nu vreau să mă leg de arbitraj, dar e frustrant cînd arbitrul fluieră cu două unităţi de măsură acelaşi gen de faze"
Paul Anton, mijlocaş Pandurii

Rola salvatoare

Startul finalei a fost întîrziat 6 minute după ce plasa uneia dintre porţi era ruptă. Arbitrul Adrian Comănescu nu a dat drumul la joc, dar chiar şi aşa nici un oficial al Arenei Naţionale nu a venit să remedieze problema.

Salvarea a venit de la un steward care s-a prezentat în dreptul porţii apărate de Stanca în prima repriză cu o rolă de leucoplast, împrumutată de la echipa medicală.

În momentele de pauză pe tabelă erau imagini cu fostul antrenor al Stelei, Edward Iordănescu, în prezent la  Pandurii, care a fost huiduit copios de stelişti.

"Pintilii să tacă!"

După ce Mihai Pintilii a declarat că Steaua e doar FCSB în acest moment, Helmuth Duckadam a reacţionat dur la adresa fostului jucător al campioanei: "Pe unde a jucat şi Pintilii?! Cred că a uitat că de la Steaua a ajuns la echipa naţională şi tot de la Steaua a plecat şi la arabi pe bani frumoşi! Cred că în unele momente ale vieţii e mai bine să taci, să nu comentezi de fiecare dată şi să spui prostii. Trebuie să terminăm cu astfel de declaraţii. Pintilii fără Steaua nu cred că rezolva prea multe în fotbal".

"Chiar era nevoie de arbitri?!"

Edward Iordănescu s-a plîns de arbitrajul brigăzii pe care a condus-o Comănescu: "A fost ofsaid la primul gol și oricum e inventat penalty-ul, că Breeveld s-a lovit singur de Ungurușan, cînd pendulase să dea la poartă. Noi am tocat în gol, a mai ratat și Momcilovici o ocazie mare. Se vor uita greșelile, de mîine va rămîne Steaua cu Cupa și atît. Roș-albaștrii au arătat din nou că au forță, nu cred că aveau nevoie de greșelile arbitrilor".

Al 55-lea trofeu. A 6-a competiţie

Pentru Steaua, triumful de aseară înseamnă un nou trofeu, într-o competiţie în care clubul nu cîştigase pînă acum. E al 55-lea trofeu all-time al roş-albaştrilor, performanţă cu care se clasează pe primul loc între toate echipele din România.

Competiţia Nr de trofee
Liga 1 25
Cupa României 21
Supercupa României  6
Cupa Campionilor Europeni  1
Supercupa Europei  1
Cupa Ligii  1

"Nu mai ştiu al cîtelea trofeu e cu Steaua, dar ştiu că e primul în această competiţie şi asta îl face foarte valoros. Strălucirea lui e dată şi de faptul că l-am cucerit fără nici un drept de apel, am dominat foarte clar finala"
Valeriu Argăseală, preşedinte Steaua

Eric a terminat în lacrimi!

Dincolo de înfrîngere, Pandurii a mai primit o lovitură. Eric s-a accidentat grav la genunchiul drept la doar cîteva minute după ce fusese introdus pe teren. Brancardierii au intrat să-l scoată pe margine cu targa, însă l-au scăpat pe brazilian pînă să-l urce în maşinuţa specială care duce fotbaliştii pe margine.

La festivitatea de premiere, Eric a urcat pe podium alături de fiul său, Deric, căruia i-a oferit medalia primită, moment în care fotbalistul gorjenilor a izbucnit în plîns şi a fost consolat cu greu de colegii săi, dar şi de Edi Iordănescu.

"Să cîştigăm titlul ca în Anglia"

Marcatorul ultimului gol al Stelei, George Ţucudean, a comentat la finalul jocului mai mult despre şansele echipei sale de a cîştiga titlul. "Bineînţeles că mai sper, altfel de ce ne-am mai prezenta la meciuri? Chiar cred că Astra o poate încurca pe ASA şi îmi aduc aminte de cîteva titluri decise în Anglia într-un mod dramatic, aşa îmi doresc să cîştigăm şi noi acest campionat", a declarat Ţucudean. Apoi s-a referit şi la atmosfera destul de anostă din tribune, la finala de aseară: "OK, a fost atmosfera ca la teatru, dar măcar bine că au venit şi cei care au venit".

Cifrele meciului

Steaua Parametru Pandurii
46% Posesie 54%
11 Şuturi la poartă 8
5 Şuturi pe poartă 1
2 Cornere 4

steaua pandurii 3 0

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (31)
andyandrei2015
andyandrei2015  •  21 Mai 2015, 21:43

steaua a castigat pe merit ,a umilit pandurii,astia de mai jos sustin mafia fotbalului asa mures,dinamo si rapid !

wollt
wollt  •  21 Mai 2015, 13:41

FCSB e numai una! ? o fii ...... offside si penalty la primul gol ............. concluzile sa le traga fiecare dupa cum il duce neuronul

blatistu49
blatistu49  •  21 Mai 2015, 13:32

articole ptr fraieri GSP istii acopera blaturile FCSB ului

Vezi toate comentariile (31)
Comentează