FOTBAL  »  CUPA ROMANIEI  »  REGULAMENT

Documentul FRF care aruncă în aer finala Cupei României! FCSB tremură, după ce a umilit-o pe Dinamo + situație ireală la Sepsi - Poli Iași

Dinamo poate ajunge în finala Cupei // FOTO: https://www.facebook.com/FCSBOfficial/ +39   FOTO
Dinamo poate ajunge în finala Cupei // FOTO: https://www.facebook.com/FCSBOfficial/

Articol de , , - Publicat luni, 13 iulie 2020 14:50 / Actualizat luni, 13 iulie 2020 15:24

Federația Română de Fotbal le transmisese cluburilor o informare despre regulile din Cupa României. Conform textului din acel document, Andrei Vlad, portarul FCSB, a jucat în turul semifinalei FCSB-Dinamo 3-0 deși era suspendat. „Câinii” ar trebui să câștige cu 3-0 și să joace finala din cauza gafei pe care au comis-o oamenii lui Becali.

FCSB a încălcat regulamentul când l-a folosit pe Andrei Vlad în turul semifinalei cu Dinamo, însă roș-albii nu au respectat termenul din „lege" când au contestat prezența portarului. Cazul a devenit public înaintea manșei secunde din Cupă. Adrian Mihalcea a confirmat duminică: „Ni s-a spus înaintea returului că apăruse o problemă și exista posibilitatea să câștigăm la „masa verde" primul meci". 

Pe teren, FCSB a învins în tur cu 3-0 și a bătut-o pe Dinamo și în manșa a doua, cu 1-0.

Craiova și Viitorul, aceeași dilemă

Procesul va avea loc miercuri, la Comisia de Disciplină a Federației. Judecarea nu e simplă, fiindcă două regulamente ale FRF se bat cap în cap. ROAF, Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice, anulează cartonașele galbene înaintea optimilor de finală. Regulamentul Disciplinar le anulează înaintea "sferturilor".

Vlad încasase un „galben" în „optimi", cu U Cluj, și încă unul în "sferturi", cu Hermannstadt. „Câinii" consideră că el a evoluat în derby deși era suspendat, ceea ce ar însemna ca FCSB să piardă jocul cu 0-3, iar Dinamo să se califice în finala Cupei României. Ei se bazează pe interpretarea din ROAF. Au dreptate?

Dilema au mai avut-o și alte cluburi, încă din sezonul trecut. Craiova și Viitorul nu pricepeau cum erau cumulate cartonașele în Cupă, așa că au întrebat Federația. 

Ce le-a răspuns FRF în opinia pe care a semnat-o juristul Stângaciu

1. „Având în vedere că prin prevederile exprese ale articolului 30 din Capitolul II intitulat Competiții, din ROAF, se precizează că «Prezentele norme regulamentare se vor aplica cu precădere în situația de necorelare sau de contradicție cu normele existente în Regulamentul Disciplinar privind această competiție», articolul 30 alineatul 5.2 din ROAF stabilește că avertismentele aplicate jucătorilor în meciurile disputate până în faza șaisprezecimilor de finală ale Cupei României se anulează. Începând cu această etapă, oricare jucător care acumulează două cartonașe galbene va fi suspendat pentru un meci".

2. „Rațiunea pentru care a fost stabilită prevederea menționată mai sus a fost aceea de a asigura egalitate de șanse pentru toate cluburile participante începând cu faza șaisprezecimilor, etapă în care cluburile din Liga 1 intră în competiție, impunându-se, astfel, anularea cartonașelor galbene aplicate jucătorilor din cluburi care provin din eșaloanele inferioare".

3. „Regulamentul a intrat în vigoare la data de 2 august 2018 și oricare alte dispoziții contrare în materie se abrogă"

4. „ROAF al FRF a fost modificat în cursul anului 2018, fiind în mod evident completat în sensul de a acoperi toate eventualele lipsuri sau contradicții cu alte norme regulamentare privind Cupa României".

5. Concluzia: cartonașele galbene primite anterior fazei șaisprezecimilor Cupei României se anulează. Începând cu această fază, jucătorii care acumulează două avertismente vor fi suspendați pentru următorul meci din Cupă".

Ce stabilea, pe scurt, Federația:

  • le transmitea Craiovei și Viitorului, care se interesau despre regulile din Cupă, că începând cu "16"-imi erau adunate cartonașele galbene și fiecare jucător care acumula două devenea suspendat. Andrei Vlad era, așadar, suspendat la meciul tur cu Dinamo, pe care FCSB l-a câștigat cu 3-0!

FCSB va juca finala, sunt convins! Nu fac Argăseală și ceilalți profesioniști asemenea gafe de liga a cincea! Comisia o să țină cont și de rezultatul de pe teren, a fost 5-0 pentru FCSB în dubla manșă!
Dumitru Dragomir, fost președinte al LPF

E greu ca FCSB să joace finala Cupei. Se discută, sunt anumite precedente. Din câte știu și din câte am auzit, FCSB nu e sigură că va juca în finală
Sorin Cârțu, manager U Craiova

Cei de la FCSB vor primi o veste proastă miercuri, nu vor juca finala Cupei. Așa am auzit, nu susțin că e sigur ce știu eu! Ar trebui să tragă tare să prindă locul al treilea, de Europa League!
Dan Nistor, mijlocaș al Craiovei 

Opinia FRF trimisă către Craiova și Viitorul

Documentul FRF care aruncă în aer finala Cupei României! FCSB tremură, după ce a umilit-o pe Dinamo + situație ireală la Sepsi - Poli Iași
Documentul FRF care aruncă în aer finala Cupei României! FCSB tremură, după ce a umilit-o pe Dinamo + situație ireală la Sepsi - Poli Iași
Documentul FRF care aruncă în aer finala Cupei României! FCSB tremură, după ce a umilit-o pe Dinamo + situație ireală la Sepsi - Poli Iași

Contează când a fost depusă contestația?

FCSB păstrează o șansă în procesul cu Dinamo: roș-albii nu au contestat dreptul de joc al lui Vlad înainte, în pauza sau imediat după meciul tur din semifinala Cupei. Regulamentul așa cere. Dinamo a transmis memoriul la două zile după retur. 

Conducătorul unui club din prima ligă susține că întârzierea nu contează: „Evidența cartonașelor galbene e în sarcina fiecărei echipe și în a organizatorului competiției. Asta înseamnă că FRF, care organizează Cupa, trebuia să se sesizeze, să vadă că Vlad fusese folosit deși nu avusese drept de joc!". 

Are și un exemplu: Steaua a câștigat în 1997 la "masa verde" un meci cu PSG, din Cupa UEFA. Pe teren fusese 3-2 pentru „militari", scorul omologat a fost 3-0. Parizienii îl folosiseră pe Fournier, suspendat pentru acel joc. Steaua nu a depus o contestație atunci, UEFA s-a sesizat și i-a sancționat pe francezi. PSG a mers mai departe, până la urmă, a câștigat returul cu 5-0.

Haos în cealaltă semifinală!

Dacă Dinamo va câștiga miercuri dreptul de participare în finala Cupei, Poli Iași ar trebui să fie adversarul, nu Sepsi, întrucât covăsnenii au folosit și ei un jucător suspendat.

Litigiul Dinamo-FCSB se extinde și către cealaltă semifinală din Cupă. Sepsi a bătut-o clar pe Poli Iași, 5-1 și 3-0, însă avantajul ar putea să nu fie suficient. Trupa din Sfântu Gheorghe l-a folosit pe Bouhenna, un fundaș central aflat în aceeași situație în care se găsea Andrei Vlad, cu două cartonașe galbene.

Ieșenii nu au depus un memoriu, ei așteaptă ca FRF să decidă în cazul lui Vlad și să se sesizeze, automat, și cu privire la situația lor. Succesul lui Dinamo în proces ar stabili și victoria Politehnicii cu 3-0 în turul cu Sepsi, pe care covăsnenii l-au câștigat pe teren cu 3-0. În retur a fost 3-0 pentru Sepsi, deci ar fi egalitate.

„Sancțiunea de la comisii cântărește mai greu față de rezultatul de pe teren, deci Poli Iași ar merge în finală", explică oficialul unui club. Finala ar fi, așadar, Dinamo-Poli Iași, în loc de FCSB-Sepsi, doar pentru că echipele care au învins pe teren au folosit fotbaliști suspendați! 

Toate au licențe de Europa

inamo ar putea să joace finala Cupei, să câștige trofeul și să participe în Europa League, chiar dacă ar retrograda după finalul sezonului. La fel e situația în care se află Poli Iași. Ambele formații au obținut licențe pentru participarea în cupele europene, deși sunt amenințate de retrogradare. Și FCSB, și Sepsi au licențele. Comisia de Disciplină va lua o decizie miercuri. Ar putea urma recursul și încă un protest la Tribunalul de la Lausanne, unde Federația ar trebui să explice de ce nu a reacționat când două echipe au folosit, în semifinalele Cupei, jucători suspendați.

FOTO: Imagini tari de la Dinamo - FCSB 0-3

+35 FOTO

VIDEO. Bogdan Vintilă: „N-am fost concentrați pe toată durata partidei cu Criaova”

Citește mai multe știri despre FCSB: 

FCSB, dată afară din finala Cupei?! Mihalcea surprinde: „Crezi că mă interesează?” + când se poate da verdictul

Gigi Becali, răspuns ironic pentru olteni: „Au șmecheria prazului! Îl pun pe Nistor să declare... Îți dai seama?”

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (137)
189905699211151
John Gionea  •  15 Iulie 2020, 01:51

Domnilor FRFiști, Să lăsăm chichițele birocratice... Este clar că atunci când regulamentele se contrazic, trebuie să dați prioritate celor care au câștigat pe teren cu 5-0...Este și o problemă DE PATRIOTISM...Adică, să dați prioritate celor care ne pot reprezenta mai bine pe plan internațional...HAI ROMÂNIA!

viforul
viforul  •  14 Iulie 2020, 20:26
Postat de cuviosul_pafnutie pe 13 Iulie 2020, 19:00

Cred ca nu ai citit comentariile anterioare!Cu toate ca sunt dinamovist, primul meu comentariu a fost ca e inutil sa se faca memoriu,pentru ca Becali se sterge la fund cu comisia aia de disciplina!Si am mai zis ca si daca-prin absurd-fcsb va fi exclusa ,Dinamo- la jocul jalnic pe care il presteaza- pierde si daca joaca cu o echipa de liga a 3-a,dar cu Sepsi care a castigat de doua ori!

Chestia e ca nu joaca cu Sepsi!

viforul
viforul  •  14 Iulie 2020, 20:21

Soluția e simpla și logica! Dinamo-Poli Iasi in finala. Cit de incompetent poți sa fii sa folosești jucatori suspendați? Iar dacă e ceva neclar, atunci ceri lămuriri IN SCRIS de la organizatorul competiției. Dacă nu-ți convine răspunsul, îl contești, faci memoriu la TAS sau unde crezi tu ca o sa cistigi, da’ nu stai la beri și mici și te arați mirat de situația creată! Ca vorba aia, nu o faci din plăcere sau munca patriotica, o faci pe bani. Buni. Așa ca, stimabililor, ura și la gara !

Vezi toate comentariile (137)
Comentează