FOTBAL  »  CUPA ROMANIEI  »  PANDURII - FC ZAGON, AZI, ORA 16:30, LIVETEXT PE GSP.RO

Echipa care creşte cu apă minerală » FC Zagon, cea mai exotică prezenţă în "şaisprezecimile" Cupei

Jucătorii şi gazonul se revigorează din aceleaşi bidoane de apă +3   FOTO
Jucătorii şi gazonul se revigorează din aceleaşi bidoane de apă

Articol de , - Publicat miercuri, 26 septembrie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 26 septembrie 2012 12:38

Covăsnenii folosesc izvoarele din zonă pentru a uda gazonul, "noi bem aceeaşi apă cu care ţinem vie şi iarba”, supravieţuiesc din afaceri cu lemn, au bază sportivă cu minihotel de 24 de camere şi deplasează aproape 100 de fani la meciul de azi, cu Pandurii.

Cartofi. Şi iar cartofi. Ziua cartofi, noaptea cartofi, dimineaţa cartofi iar! Cîmpurile nesfîrşite ale Covasnei se rostogolesc pînă după orizont, împodobite ici-colo de pîlcuri cu saci plini de tuberculi. Nu e nici fotbalul, nici hocheiul: culesul acestor legume pare sportul naţional în zonă. Dar peisajul se înăspreşte, dealurile încep să răsară, iar drumul duce către un aşezămînt înconjurat din trei părţi de coline împădurite, o adevărată peninsulă care înaintează în marea verde.

Promovaţi de 6 ori la rînd!
E Zagon, satul din care a răsărit prima echipă cu adevărat tare a Covasnei din ultimul deceniu. FC-ul local a reuşit promovarea după 6 ani în care cîştigase "judeţeana". "Doar anul ăsta am avut fonduri. Dar acum, sincer, vreo patru ani putem sta liniştiţi", se entuziasmează patronul Ferenc Kelemen (54 ani), omul care a susţinut echipa din propriul buzunar, fiind implicat în afaceri în industria lemnului.

Dacă stadionul arată bine, gazonul se prezintă în condiţii excelente. "Avem un secret pentru asta", spune oficialul, arătînd spre o sticlă de apă minerală. "Noi udăm gazonul cu apa pe care o bem, nu folosim apă din rîu sau alt tip de lichid", se amuză Kelemen.

"Semeghin venise "să-i căsăpească pe ţărani". I-am dat 4-1!"
În discuţie intervine şi antrenorul Attila Szucs. "Nu ne mîndrim doar cu iarba. Şi parcursul din Cupă e excelent". Zagon a trecut, pe rînd, de Fortuna Brazi, Gloria Buzău, Aerostar, FCM Bacău şi Rapid Suceava, toate divizionare "C" şi "B"!

"Sucevenii ne-au luat de sus, Semeghin venise cu gîndul «să îi căsăpească pe ţărani». Dar i-au arătat ţăranii, i-au dat 4-1", adaugă Gyula Berecz, directorul sportiv. În "C", au început mai prost: 0 puncte după două meciuri. "Nu e problemă, ne revenim", se îmbărbătează covăsnenii.

Minihotel şi bază incredibilă
Baza sportivă răsărită în curbura Carpaţilor e impresionantă pentru o echipă mică. Ridicată în 2012, aceasta conţine un minihotel de 24 de camere, cu o popicărie planificată la parter, două terenuri de minifotbal, o sală de sport şi stadionul propriu-zis. Care putea să aibă capacitatea crescută: "Dacă aduceam aici o echipă din Liga I, mai ridicam două tribune. Aşa, ce să facem? Mergem noi la Tîrgu Jiu, deplasăm 50-100 de inşi!", conchide preşedintele Kelemen.

Satul Ecaterinei Szabo
Zagon este localitatea natală a fostei gimnaste Ecaterina Szabo. "Kati" s-a născut aici în urmă cu 45 de ani. În casa părintească, transformată în muzeu, locuieşte doar cînd se întoarce din Franţa, unde este stabilită. Szabo a cîştigat patru medalii de aur şi un "argint" la JO, primind 17 note de 10 între 1983 şi 1984.

Vedeta de 16 ani, dorită de Hagi
Vedeta echipei din Zagon este portarul Bela Fejer (16 ani). Originar dintr-un sat vecin, Zăbala, acesta a fost dorit de Ceahlăul şi Academia Hagi. Oferta primilor, în valoare de 2.000 de euro, a fost refuzată, astfel că pe fir a intrat Zoltan Iaşko, directorul general al Academiei Hagi. Fejer va fi titular în meciul de azi, cu Pandurii!

"Sîntem 49% maghiari şi 51% români aici. Ne înţelegem de minune, sînt mituri că ne războim. Treburile cu ţinutul Secuiesc sînt doar de propagandă" (Zoltan Kelemen, preşedinte FC Zagon)

5 miliarde de lei vechi a costat stadionul din Zagon

1500 de RON este cel mai mare salariu din echipa Zagonului. 300 RON valorează prima de deplasare, în timp ce o victorie "acasă" e răsplătită cu 200

1930 este anul în care s-a înfiinţat echipa, numită mai întîi "Stăruinţa", apoi "Mikes". E la prima participare în Liga a treia

5 ani au trecut de cînd ultimele echipe din Covasna aflate în eşalonul trei, Transkurier Sf. Gheorghe şi KSE Tg. Secuiesc, retrogradau în liga a patra

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
nemira123
nemira123  •  26 Septembrie 2012, 14:58

Au conditii mai bune ca alte echipe din divizia B... :)) Interesant portarul de 16 ani.

ervfr
ervfr  •  26 Septembrie 2012, 14:06

De ce gasim atat de putine articole interesante despre fotbal in sine. Un sport care este facut pentru mase pentru toti de la mic la mare=. De ce dam atata interes unor oameni ca x si y cand de fapt fotbalul reprezinta un sport, o atitudine de fair play si multe alte chestii pe care am inceput sa le uitam deoarece doar x si y au dreptul la fotbal. De ce a trebuit sa strice traditia ca echipele mari sa mearga in cupa macar in primul tur la cele mici. Ar face sute si poate mii de iubitori ai fotbalului fericit. Asa la Pandurii vor merge poate 500 de oameni pe cand invers poate ar fi venit 2000. acesta este doar un exemplu Tot y si x raman in primele articole..nu fotbalul

ernesto365
ernesto365  •  26 Septembrie 2012, 12:55

haide fc zagon! sper sa faceti o figura frumoasa in fata revelatiei campionatului si cred eu a viitoarei campioane pandurii. am fost rivali timp de 5 ani in divizia judeteana, mereu am terminat pe locurile 2 sau 3. va urez bafta!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează