FOTBAL  »  CUPA ROMANIEI  »  FORMAT

VIDEO FRF a anunțat noul format pentru Cupa României » Faza regională la început și grupe în loc de „optimi”: „Premii cu 50% mai mari din primul sezon”

Cupa României
Cupa României

Articol de , - Publicat luni, 23 mai 2022 13:16 / Actualizat luni, 23 mai 2022 20:55

Cupa României, competiție regândită de oficialii Federației Române de Fotbal, are un nou sponsor, casa de pariuri Betano, și un format aparte, prezentat astăzi la Casa Fotbalului.

Pe 18 mai, la capătul ședinței de Comitet Executiv al FRF, Răzvan Burleanu, președintele Federației, a anunțat că a fost aprobat un nou format pentru Cupa României, competiție câștigată în acest sezon de Sepsi OSK. Acesta va fi implementat începând din sezonul următor. 

Prima mutare pe care PSG o pregătește după ce a semnat cu Mbappe » Startul francez a cerut un jucător de la Barcelona, iar Al Khelaifi negociază personal
PSG
Prima mutare pe care PSG o pregătește după ce a semnat cu Mbappe » Startul francez a cerut un jucător de la Barcelona, iar Al Khelaifi negociază personal

Detalii despre noul format al Cupei României

Astăzi, în cadrul unui eveniment găzduit de sediul FRF, au fost oferite detalii suplimentare despre revoluționarea competiției interne, care va avea un nou sponsor, casa de pariuri Betano.

  • Prima fază a competiției reprezintă o nouătate: vor participa 42 de echipe, câștigătoare ale fazelor județene. 
  • „În premieră s-a introdus o fază dedicată exclusiv celor 42 de câștigătoare județele, numită faza regională, bazată pe sistemul de împărțire pe regiuni administrative. Cele 42 de asociații județene de fotbal se împart, rezultând 7 regiuni.
  • Pentru fiecare regiune se vor împărți cele 6 echipe în două grupe a câte 3 echipe, prin tragere la sorți, urmând ca acestea să joace fiecare cu fiecare câte un meci. Câștigătoarele grupelor vor juca finala regiunii, iar echipa câștigătoare va primi trofeul Cupa României pentru regiunea următoare și se va califica în faza următoare a competiției”, a explicat Felix Grigore, managerul departamentului de competiții al FRF.
  • Așadar, din fiecare regiune, o singură echipă va merge mai departe. 
FRF a anunțat noul format pentru Cupa României » Faza regională la început și grupe în loc de „optimi”: „Premii cu 50% mai mari din primul sezon”
  • Urmează etapa 2, denumită „turul 1”, în care vor participa 76 de echipe: cele 7 câștigătoare de regiune din faza regională și 69 de echipe din Liga 3.
  • În turul 2, etapa 3 a competiției per ansamblu, vor participa 58 de echipe: cele 38 calificate mai departe din turul 1, alte 19 echipe din Liga 3 și una din Liga 2.
  • În turul 3 rămân 48 de echipe: 29 din turul 2 + 19 echipe din Liga 2.
  • Urmează faza play-off-ului, unde intră cele 24 de echipe calificate din turul 3, precum și 8 echipe din Liga 1, cele de la locul 9 în jos în ultimul sezon din Liga 1.
FRF a anunțat noul format pentru Cupa României » Faza regională la început și grupe în loc de „optimi”: „Premii cu 50% mai mari din primul sezon”
  • După faza play-off-ului se trece la grupe, unde vor intra cele 16 echipe câștigătoare în play-off și primele 8 formații din sezonul anterior al Ligii 1.
  • Cele 24 de echipe vor fi împărțite în 3 urne valorice, urmând a fi repartizate în 4 grupe de câte 6 echipe.
  • Toate echipele vor juca un meci cu o echipă din urna 1, un meci cu o echipă din urna 2 și un meci cu o echipă din urna 3.
  • „În urna valorică 1 vor fi distribuite echipele care au participat în play-off-ul sezonului anterior și echipele de pe locurile 1 și 2 din play-out-ul sezonului anterior (de Liga 1).
  • În urna valorică 2 vor fi distribuite echipele din sezonul actual de Liga 1 calificate din faza play-off-ului. În situația în care sunt echipe din Liga 1 eliminate în play-off, locul acestora va fi luat de un număr corespunzător de echipe calificate din play-off, în funcție de locul în clasament ocupat în sezonul precedent.
  • În urna valorică 3 se vor afla restul de 8 echipe calificate din fazele anterioare”, a explicat Felix Grigore. 
FRF a anunțat noul format pentru Cupa României » Faza regională la început și grupe în loc de „optimi”: „Premii cu 50% mai mari din primul sezon”
  • Primele două echipe din fiecare grupă merg în faza sferturilor de finală, urmând a juca conform următoarei scheme:
FRF a anunțat noul format pentru Cupa României » Faza regională la început și grupe în loc de „optimi”: „Premii cu 50% mai mari din primul sezon”

Echipele câștigătoare de grupă vor juca meciurile pe teren propriu.

Ce a declarat Răzvan Burleanu, președintele FRF:

  • „Astăzi marcăm două momente extrem de importante pentru Cupa României. În primul rând, un nou format competițional, mai dinamic și mult mai atractiv, dar totodată și prezentarea noului sponsor care se alătură FRF.
  • Ne propunem să fim mai aproape de suporterii tuturor cluburilor din România, indiferent de eșalonul competițional. Denumită «competiția tuturor», Cupa României oferă de astăzi fiecărui club șansa de a câștiga un trofeu național și de a se duela cu cele mai bune în fiecare sezon.
  • Cupa României reprezintă inima acestui fenomen fermecător. Credem că are un potențial de dezvoltare mult mai mare și ne dorim să devină o competiție de interes în toate fazele sale, care să aducă un număr cât mai mare de spectatori pe stadioane, audiențe TV mai mari, dar și o îmbunătățire a nivelului de joc.
  • Este un format competițional modern, pe care-l vom întâlni din ce în ce mai des în competițiile intercluburi la nivel european. Acest format pune în valoare regiunile României prin formarea unei faze regionale, păstrează totodată avantajul echipelor din eșaloanele inferioare, cu un ranking mai scăzut, de a juca pe teren propriu în anumite faze, dar propune și un sistem de grupe mai atractiv și mai dinamic, prin creșterea numărului meciurilor tari.
  • Noul format competițional ne asigură creșterea premiilor totale pentru cluburile participante cu aproximativ 50% chiar din primul sezon, urmând ca din următorul ciclu financiar, 2024-2027, să putem înregistra venituri chiar mai mari!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
leu.mr
leu.mr  •  29 Iunie 2022, 18:58

"un nou format, mai dinamic și mai atractiv" ? Doar votantii lui cred asta !

iopanet
iopanet  •  23 Mai 2022, 16:24

Acest format avantajeaza echipele puternice, care vor fi mai greu de eliminat. Competitia va deveni mai previzibila, desi, tocmai acea doza de imprevizibil o facea interesanta, in special pentru sustinatorii echipelor mai mici, care aveau si ele o sansa...

irr78
irr78  •  23 Mai 2022, 14:04

CFR va castiga si chestia asta cu echipa a 3. a.cu prima echipa va juca in ucl/el,cu rezervele castiga campionatul si cu echipa a 3 a ciudatenia asta.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează