FOTBAL  »  CUPA ROMANIEI  »  STEAUA - DINAMO 5-2

Lipsă de inspiraţie, ghinion, teamă » Flavius Stoican a fost surclasat de Laurenţiu Reghecampf. 6 explicaţii ale eşecului

Articol de - Publicat vineri, 28 martie 2014 00:00 / Actualizat vineri, 28 martie 2014 10:38

Lăudat pentru strategia folosită în derby-ul din campionat, scor 1-1, Flavius Stoican a făcut alegeri neinspirate în meciul tur din semifinala Cupei cu Steaua şi "cîinii" au pierdut ruşinos, 2-5.

Chiar dacă antrenorul roş-albilor a pus înfrîngerea în primul rînd pe seama ghinionului, se pot trage şi alte concluzii care explică duelul pierdut în faţa lui Reghecampf.

1. A folosit alt sistem decît în egalul din campionat
Dacă Laurenţiu Reghecampf a mers pe acelaşi plan ca şi în campionat, 4-2-3-1 cu Chipciu atacant, Flavius Stoican a încercat să-l surprindă pe rival cu o aşezare 4-3-3.

În meciul din Ghencea, încheiat 1-1, antrenorul dinamovist jucase 4-4-1-1, cu o linie de mijloc în care se regăseau 3 jucători defensivi şi care au blocat excelent construcţia adversarei: Ionuţ Şerban, Boubacar şi Elton. Aseară, dinamoviştilor le-a lipsit şi un fotbalist precum Cosmin Matei, care să facă legătura dintre mijloc şi atac. Cele 3 linii clar desenate de Stoican au fost sparte uşor de acţiunile în viteză ale jucătorilor lui Reghecampf. Un factor care a făcut diferenţa este superioritatea Stelei de la mijloc: Reghecampf a avut 4 jucători ofensivi în linia mediană, Tănase, Sînmărtean, Stanciu şi Adi Popa, în timp ce Dinamo s-a prezentat cu 3 oameni în acea zonă, Bărboianu, Boubacar şi Elton.

Ofensiva roş-albilor s-a dezmorţit abia după pauză, cînd antrenorul de 37 de ani l-a trimis pe Lazăr în atac, alături de Ţucudean şi la mijloc s-a creat o linie de 4. Efectul s-a văzut imediat: în zonă centrală, Lazăr a primit mingea în 16 metri şi fără marcaj, l-a driblat uşor pe Szukala şi a marcat.

2. Alegere falimentară: Bărboianu în locul lui Ionuţ Şerban
Stoican a surprins titularizîndu-l pe Ştefan Bărboianu, folosit în premieră ca titular de la revenirea la Dinamo. Fundaş lateral la bază, Bărboianu n-a reuşit să facă bine nici faza defensivă şi nici să ajute atacul. În zona lui, Latovlevici s-a distrat: a marcat un gol, a centrat de multe ori şi a intrat în combinaţii cu coechipierii.

3. Absenţele lui Thicot şi C. Matei au cîntărit enorm
În partida din campionat, scor 1-1, Thicot şi Cosmin Matei au fost printre cei mai buni dinamovişti. Aseară, în locul francezului a jucat Durimel, care n-a făcut faţă de cît o repriză. La pauză, Stoican l-a introdus pe Ad. Popa II în centrul defensivei, un alt experiment, avînd în vedere că fundaşul n-a mai apărut pînă acum în formaţia roş-albilor.

Şi absenţa lui Cosmin Matei s-a simţit. Deşi nu era într-o formă foarte bună, decarul "cîinilor" e un fotbalist greu de marcat şi care intră des în posesie. Fără el, Stoican a schimbat sistemul şi echipa n-a mai avut aceeaşi organizare.

4. Foarte bun în derby-ul din campionat, Boubacar a fost inexistent
Dacă Elton a avut momente bune de joc, colegul său din linia de mijloc nu s-a văzut deloc. În partida din campionat Boubacar a fost foarte activ şi a cîştigat multe dueluri directe cu Stanciu şi Sînmărtean, dar aseară senegalezul a jucat precum în meciul cu Pandurii, cînd a fost scos în minutul 30.

Cheia bătăliei pierdute în duelul cu Steaua a fost incapacitatea mijlocaşilor de a-l bloca pe Sînmărtean. Mijlocaşul de 34 de ani a pornit majoritatea fazelor de atac ale roş-albaştrilor şi a surprins cu cîtă lejeritatea i s-a permis să se mişte pe teren şi să-şi pună în valoare creativitatea.

5. Grecu depăşit clar de Adi Popa
O altă alegere neinspirată a lui Stoican a fost Grecu, în locul lui Steliano Filip. Opţiunea a fost cu atît mai ciudată cu cît Filip a fost lăudat în ultima vreme şi de selecţionerul Piţurcă şi a făcut parte din lot la amicalul cu Argentina. Piţurcă a apelat la fundaşul de 19 ani convins de valoarea acestuia chiar după derby-ul încheiat 1-1.

Grecu a fost umilit în dese rînduri de Adi Popa, mai ales la golul 4 al roş-albaştrilor, cînd stelistul l-a driblat ca în curtea şcolii şi singur cu portarul, l-a servit pe Tănase.

6. N-a reuşit să-l integreze pe Bilinski în primul "11"
Vîrful polonez a impresionat cu Pandurii, cînd a marcat două goluri, dar a fost lăsat din nou pe bancă. Stoican îl preferă în continuare pe Ţucudean pentru capacitatea acestuia de a se lupta cu fundaşii adverşi şi a crea spaţii pentru colegii care vin din linia a doua.

Însă contra Stelei, fără sprijin, Ţucudean a fost o "fantomă". Intrat după pauză, Bilinski a fost mult mai viu şi i-a pus în dificultate în cîteva rînduri pe fundaşii lui Reghecampf.

 

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (143)
pmdmex
pmdmex  •  28 Martie 2014, 19:20

lasane frate si dute nu stiu ce le spui jucatorilor nu este admisibil sa atace cu fundasi eu asteptam demisia

shab
shab  •  28 Martie 2014, 18:31

Si vezi ca, incepand de ieri, "5teaua" are o alta conotatie pt dinamovisti, hahahahah

cainerau1953
cainerau1953  •  28 Martie 2014, 18:08
Postat de shmendan pe 28 Martie 2014, 17:30

Daca si cei din club ar avea mentalitatea si realismul tau,s-ar putea construi o noua echipa frumoasa la Dinamo.Din pacate orgoliile absurde,si aici ma refer la ambele parti,impiedica progresul si nu te lasa sa gandesti limpede.Prea multa incredere dauneaza,si prea putina ,la fel.Intr-un comentariu anterior am spu ca Dinamo nu a facut un meci rau,tactic.De apreciat este ca au incercat,au jucat,s-au luptat.Asteptam ca Dinamo sa revina acolo unde-i este locul.Numai atunci cand Steaua a avut adversari puternici in campionat,a reusit sa joace bine si in Europa.

la fel amigo, daca toti ar avea gandirea ta Steaua ar ajunge departe, Foarte frumos comentariu, like :)

Vezi toate comentariile (143)
Comentează