FOTBAL  »  CUPA ROMANIEI  »  SEPSI - U CLUJ 0-0 (5-4 D.PEN.)

VIDEO + FOTO Eroul Niczuly! Sepsi CÂȘTIGĂ Cupa României Betano, ediția 2023 » Dramatism total: victorie după 14 penalty-uri

Eroul Niczuly! Sepsi CÂȘTIGĂ Cupa României » Dramatism total: victorie după 14 penalty-uri FOTO: Raed Krishan +15   FOTO
Eroul Niczuly! Sepsi CÂȘTIGĂ Cupa României » Dramatism total: victorie după 14 penalty-uri FOTO: Raed Krishan

Articol de , , - Publicat miercuri, 24 mai 2023 23:28 / Actualizat joi, 25 mai 2023 09:23

Sepsi Sf. Gheorghe a câștigat Cupa României pentru a doua oară consecutiv, după ce trecut dramatic de Universitatea Cluj la penalty-uri. A fost 0-0 după 120 de minute, iar trupa Cristiano Bergodi a câștigat la penalty-uri, scor 5-4. 

Portarul Roland Niczuly (27 de ani) a apărat 3 lovituri de departajare!

Sepsi - U Cluj 0-0 (5-4 d.pen.), cronică de Eduard Apostol » Signor Bergodi are talent! 

Sepsi a mai câștigat o dată Cupa României, a doua oară la rând, după ce signore Cristiano Bergodi a luat și Supercupa vara trecută. Moțu” Sabău a trecut pe lângă un mare succes, de prestigiu, trădat de lipsa nervilor tari a jucătorilor săi Prima finală ardelenească din istoria Cupei României a fost adjudecată de Sepsi, aseară, într-o finală cinică împotriva lui U Cluj. 

+45 FOTO

La penalty-uri, nerecomandate celor cu picioare moi! Cei de la Sfântu Gheorghe au avut nervii tari și au pedepsit boemia clujenilor.

Gleznă fină, dar și cinism 

O primă repriză delicioasă. Sepsi a început mai curajoasă, la a treia finală din ultimele patru, iar Ciobotariu (6) a irosit o oportunitate uriașă, trimițând aiurea mingea după o reluare cu capul. Deși susținută frenetic de peste 8.000 de fani fanatici, U Cluj a pornit timid în meci. Dar și când s-a pus pe treabă! 

Două bare, una mai spectaculoasă ca alta, Thiam (25) și Nistor (33), după o cursă de senzație. Plus tentativele lui Remacle, Chipciu și Ioan Filip. Elevii "Moțului" Sabău au avut glezna mai fină, Remacle, Nistor și Chipciu dorind să iasă la rampă, băieții lui Bergodi fiind mai cinici, cu Safranko mereu un pericol pentru poarta lui Gorcea. 

După chipul antrenorilor, foști mari fotbaliști, Bergodi ex-fundaș central căpitan la Lazio, Sabău ex-mijlocaș creator de națională, om cu trofee în România și în Olanda.

Plus tentativele lui Remacle, Chipciu și Ioan Filip. Elevii "Moțului" Sabău au avut glezna mai fină, Remacle, Nistor și Chipciu dorind să iasă la rampă, băieții lui Bergodi fiind mai cinici, cu Safranko mereu un pericol pentru poarta lui Gorcea. 

După chipul antrenorilor, foști mari fotbaliști, Bergodi ex-fundaș central căpitan la Lazio, Sabău ex-mijlocaș creator de națională, om cu trofee în România și în Olanda.

Lozinci în loc de fotbal 

Partea secundă necondimentată. Sepsi a jucat italienește. Fazele fixe i-au pus în mare pericol pe cei de la U. Dacă „Șepcile roșii" au colorat tribunele și-au dat tonul muzicii, pe teren covăsnenii au trecut la butoane. Safranko (52) a reluat cu capul, după un corner al lui Matei, iar Gorcea a reușit cumva să se culce pe minge.

11.813de fani au fost prezenți la meci

Jucătorii lui Sepsi au reclamat că mingea a depășit linia porții, iureș pe teren, din camera VAR nu a venit nicio obiecție vizavi de decizia „centralului" de a lăsa meciul să se deruleze. 

Cântând în limba maghiară cântecele lui Sepsi, fanii covăsnenilor au apelat la română atunci când a fost vorba de scandarea „Hoții, hoții". Cei din peluza lui U au replicat cu cântece patriotice și „Ținutul Secuiesc, pământ românesc". Dacă fotbal nu a mai fost, a ieșit la suprafață orgoliul.

Frica de eșec 

Bergodi a făcut două mutări mai altfel în minutul 75. A scos doi jucători care au mișcat bine, Safranko, mai ales, și Matei, i-a introdus pe Tudorie și pe Ion Gheorghe. Apoi, forțat de accidentarea lui Bălașa, care acuza probleme din prima repriză, și pentru un plus de ferocitate în dreapta, i-a introdus pe Tamas și Dimitrov. 

Prelungirile au venit firesc după ce s-a jucat în partea secundă. Cum echipa lui începuse să facă figurație pe zona ofensivă, a mutat și Sabău. 

351.000 de euroa câștigat Sepsi în Cupa României în acest sezon

Supriză de proporții: Ely Fernandes introdus pe teren, o premieră în 2023, jucătorul din Capul Verde care nu a mai fost în echipa pentru campionat. Tocmai noii intrați Tescan și Fernandes, în minutul 102, au fost aproape de marea lovitură, refuzată de Niczuly.

Au dat o altă energie jocului și tribunelor. De apreciat și atitudinea războinică a lui Ninaj, probabil, printre cei mai siguri stoperi din fotbalul intern. 

Penalty-urile se ratează, dar și se apără, de către Niczuly 

Prelungirile au fost fiindcă așa zice regulamentul, penalty-urile au venit logic. Loviturile de departajare s-au executat în fața peluzei lui Sepsi. Jonathan Rodriguez a ratat sau piciorul lui Gorcea a scos providențial. 

Ely Fernandes și-a bătut joc de șansa primită de la Moțu" Sabău. Experimentatul Aganovic și pe junele Ze Gomes au avut plumb în picioare. Martic a fost ghicit și el de Niczuly, MVP-ul penalty-urilor. Bergodi ia din nou Cupa României, a doua oară la rând, după ce a ridicat și Supercupa României în vara 2022.

85de ediții de Cupa României s-au adunat în istoria competiției

2este cifra trofeelor Cupa României pe care Sepsi le-a adunat în istoria competiției, aseară câștigând din nou după cel de anul trecut. Mai are o finală pierdută cu FCSB în 2020

Ce au transmis reporterii GSP prezenți pe stadion

  • Fanii U Cluj au cântat despre România, suporterii Sepsi au interpretat melodii în limba maghiară, de la „Ria, ria, Ungaria” la alte îndemnuri în graiul lui Matei Corvin.
  • În tribunele Municipalului sibian, au fost arborate multe steaguri roș-galben-albastre, dar și drapelele Ungariei și Ținutului Secuiesc.
  • Mai mulți, două-treimi din publicul prezent la arenă, ultrașii alb-negrilor au dat tonul muzical, dar au produs și culoare prin torțele aprinse în tribune.
  • „Ardealul se îmbracă în alb si negru și se împodobește în tricolor” a fost un mesaj al fanilor lui U Cluj
  • Edi Iordănescu, selecționerul României, a fost prezent la meci
  • În minutul 78, fanii clujeni au strigat „Ținut Secuiesc, pământ românesc”
+45 FOTO

FINAL » Sepsi - U Cluj 0-0 (5-4 la penalty-uri)

Desfășurarea penalty-urilor

  • Sepsi - U Cluj 1-0: A marcat Varga
  • Sepsi - U Cluj 1-1: A marcat Chipciu
  • Sepsi - U Cluj 1-1: A ratat Rodriguez
  • Sepsi - U Cluj 1-2: A marcat Bic
  • Sepsi - U Cluj 2-2: A marcat Tudorie
  • Sepsi - U Cluj 2-3: A marcat Tescan
  • Sepsi - U Cluj 3-3: A marcat Ion Gheorghe
  • Sepsi - U Cluj 3-3: A ratat Ely Fernandes
  • Sepsi - U Cluj 4-3: A marcat Ștefănescu
  • Sepsi - U Cluj 4-4: A marcat Nistor
  • Sepsi - U Cluj 4-4: A ratat Aganovic
  • Sepsi - U Cluj 4-4: A ratat Ze Gomes
  • Sepsi - U Cluj 5-4: A marcat Tamas
  • Sepsi - U Cluj 5-4: A ratat Martic

Sepsi - U Cluj, echipe de start:

Sepsi: Niczuly - D. Ciobotariu, Bălașa, Ninaj, Dumitrescu - C. Matei, N.Păun, J.Rodriguez, Ștefănescu - Rondon, Safranko 
Rezerve: Began, M. Tamas, I, Gheorghe, Tudorie, Junior, Ispas, Aganovic, Dimitrov, Varga 
Antrenor: Cristiano Bergodi

U Cluj: Gorcea - Martic, Miron, Pițian, Chipciu - G.Simion - D. Nistor, Remacle, I.Filip, Bic - Thiam 
Rezerve: Iliev, I. Stoica, Tescan, F.Ilie, Gomes, Goranov, Oancea, R.Pires, Ely Fernandes 
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău

Stadion: Municipal, Sibiu
Arbitru: Cătălin Popa / Asistenți: Daniel Mitruți și Bogdan Gheorghe 
Arbitru VAR: Istvan Kovacs / Arbitru AVAR: Andrei Chivulete

UPDATE 19:00 » Tensiuni în rândul fanilor lui U Cluj

La un moment dat, o parte dintre ultrașii lui U Cluj au început să se bată între ei. După câteva momente, Jandarmeria a dat semne că intervine și aceștia s-au calmat.

UPDATE 18:45 » Fanii lui Sepsi au venit în oraș

Galeria lui Sepsi a ajuns cu trenul la Sibiu. Peste o mie de fani au făcut deplasarea, iar când au ajuns în gară au început să cânte „Ria, ria, Ungaria”.

UPDATE 18:30 » Susținere specială pentru Remacle

Martin Remacle, mijlocașul belgian al lui U Cluj, va avea parte de o susținere specială. Mai mulți prieteni din Belgia și din Cluj au venit să-l susțină.

UPDATE 18:15 » Fanii lui U Cluj au plecat spre stadion

Suporterii clujenilor au plecat în corteo spre stadionul Municipal. Aceștia cântă și aprind torțe, fiind supravegheați de forțele de ordine. Sunt peste 1.500 de fani.

Aceștia au cântat mai multe melodii naționaliste și a avut un derapaj xenofob, scandând împotriva Ungariei.

Eroul Niczuly! Sepsi CÂȘTIGĂ Cupa României Betano, ediția 2023 » Dramatism total: victorie după 14 penalty-uri

UPDATE 17:30 » Mii de oameni în centrul Sibiului

Fanii au început să se strângă în centrul Sibiului. Un suporter al lui U Cluj a avut nevoie de intervenția medicilor. 

+11 FOTO

VIDEO. Răzvan Burleanu a făcut anunțul: unde și când se va juca Supercupa României

Citește și alte știri din fotbalul românesc: 

Făcut praf după eșecul cu Farul, azi a reziliat contractul » Despărțire oficială de FCSB: dorit de două rivale din Liga 1!

Vară tumultoasă la Farul » Gică Popescu: „Ieri am avut o discuție de două ore cu Gică. Ăsta e obiectivul nostru”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (119)
istet10
istet10  •  26 Mai 2023, 08:19
Postat de Catalynn.._. pe 26 Mai 2023, 01:27

Pai nu ai zis tu ca ești trist pt ca ajunge cupa la neromani?! Neromanii au ratat, Cupa nu a ajuns la ei! :-))) Lăsând gluma, uita-te și tu la numele jucătorilor ambelor echipe, Sepși sunt mai romani decât multe alte echipe din L1!

Evident ca nu la jucatori ma refeream. Chiar nu pricepi?

Catalynn.._.
Catalynn.._.  •  26 Mai 2023, 01:27
Postat de istet10 pe 25 Mai 2023, 19:49

Ar trebui sa ma inveseleasca?

Pai nu ai zis tu ca ești trist pt ca ajunge cupa la neromani?! Neromanii au ratat, Cupa nu a ajuns la ei! :-))) Lăsând gluma, uita-te și tu la numele jucătorilor ambelor echipe, Sepși sunt mai romani decât multe alte echipe din L1!

istet10
istet10  •  25 Mai 2023, 20:54
Postat de emilian_din_iasi pe 25 Mai 2023, 08:47

Ba sunt, dar una e una si alta e alta..

Te inseli.

Vezi toate comentariile (119)
Comentează