FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

1% şanse pentru Rapid! Giuleştenii rămân în faliment și depind de acordul celorlalte cluburi pentru a mai spera la Liga 1

Suporterii rapidiști riscă să rămână fără echipa lor preferată
Suporterii rapidiști riscă să rămână fără echipa lor preferată

Articol de - Publicat vineri, 08 iulie 2016 00:00

Giuleştenii rămân în faliment după ce Curtea de Apel a respins ieri cererea de suspendare. Pe 20 iulie se judecă suspendarea definitivă a falimentului, însă e prea târziu pentru giuleşteni să se înscrie în Liga 1. Termenul-limită al LPF e 12 iulie, dar acesta poate fi schimbat cu acordul celorlalte cluburi.

După 93 de ani de istorie, frumoasa poveste a Rapidului se apropie de un final dureros pentru toţi iubitorii "Glasului roţilor de tren". Intrat în insolvenţă în 2012, clubul din Giuleşti a fost pe un trend descendent continuu după ce George Copos a renunţat la club, retrogradând şi promovând de câte două ori.

Clubul este în faliment de luna trecută, dar actualii patroni din Giuleşti, Violeta şi Valerii Moraru, au sperat tot mai mult la redresare odată cu promovarea în prima ligă, ceea ce însemna automat acces la 1,4 milioane de euro drepturile TV.

Astfel, conducerea vişinie a înaintat o cerere de suspendare a falimentului care urmează să se judece pe 20 iulie şi încă o cerere de suspendare temporară a falimentului în regim de urgenţă, judecată de Curtea de Apel, ieri.

Din păcate pentru suflarea alb-vişinie, Curtea de Apel a respins cererea ca fiind nefondată, aşa cum GSP.ro a anunţat ieri în exclusivitate.

Rapidiştii au mai formulat şi o cerere de urgentare a deciziei din 20 iulie, dar această cerere va fi analizată pe 11 iulie, mult prea târziu având în vedere că LPF a dat Rapidului dată limită 12 iulie pentru a se înscrie în Liga 1. Atenţie!, asta nu înseamnă că pe 11 iulie se va judeca decizia de ieşire din faliment, ci doar dacă data de 20 iulie va fi mutată sau nu.

În cazul în care se va menţine actuala situaţie, locul Rapidului va fi luat de retrogradata ACS Poli Timişoara.

Gazeta vă prezintă mai jos toate detaliile ce ţin de actuala situaţie a clubului de lângă Podul Grant:

1. Chiar dacă era admisă suspendarea provizorie, aceasta avea efect doar până pe 20 iulie, când se judeca suspendarea definitivă a falimentului. Totuşi, având în vedere că ţintarul Ligii 1 se trage pe 12 iulie, era singura variantă pentru ca Rapid să poată participa în Liga 1.

2. Variantele pe 20 iulie sunt ca giuleştenii să scape de faliment şi să revină în procesul de insolvenţă sau să se păstreze decizia de faliment şi astfel să se continue radierea clubului.

3. Liga nu poate să interzică Rapidului să se înscrie în Liga 1 pentru că e în faliment, aşa ceva nu există în regulament. Problema cea mai mare a Rapidului este că nu are jucători suficienţi pentru a participa în competiţie şi fiind sub faliment nu poate înregistra noi fotbalişti.  Cu alte cuvinte, conducătorii giuleşteni sperau prin suspendarea temporară a falimentului la o "portiţă" în care să înregistreze jucătorii necesari participării în Liga 1. Regulamentul cere un lot de 25 de fotbalişti, dar conform surselor Gazetei, Rapid îi mai are sub contract doar pe Raul Costin, Nicolae Vasile şi Virgil Drăghia.

4. Pentru a avea acces la banii din drepturile de televizare, Rapid trebuie obligatoriu să fie înscrisă în Liga 1. Altfel spus, giuleştenii au intrat într-un cerc vicios. Banii care pot scoate clubul din faliment sunt livraţi dacă echipa e înscrisă în Liga 1, dar echipa nu poate înregistra jucătorii necesari Ligii 1 fără să iasă din faliment. E posibil ca giuleştenii să încerce oricum să se înscrie şi în cazul respingerii cererii din cauza lipsei de jucători, să atace decizia LPF.

5. Rapidul mai poate avea o şansă minimă ipotetică fix pe 12 iulie, când este programat ţintarul pentru noul sezon al Ligii 1. Înainte de ţintar se va ţine Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal, la care vor lua parte toţi preşedinţii de club din Liga 1. Conform surselor Gazetei, dacă preşedinţii din fotbalul românesc se vor pune de acord, se poate face o concesie astfel încât giuleştenii să fie păsuiţi până când Tribunalul va da o decizie finală în ceea ce priveşte ieşirea din faliment.

Jucătorii au prevestit dezastrul

În ultimele zile, nume grele ale Ligii 1 ca Ovidiu Herea şi Ricardo Cadu s-au antrenat cu Rapid în speranţa că se va rezolva problema falimentului şi vor semna cu giuleştenii. Acum două zile, Herea a hotărât să semneze cu Pandurii Tg. Jiu, iar Ricardo Cadu s-a înţeles cu ASA Tg. Mureş, chiar ieri, în ziua deciziei Curţii de Apel.

Palmaresul merge la un anonim!

Rapid rămâne aproape sigur în faliment, iar acum întrebarea care se pune este: "Ce se va întâmpla cu palmaresul, stema şi culorile Rapidului?". În 2012, înainte ca giuleştenii să intre oficial în insolvenţă, George Copos a modificat statutul societăţii astfel încât, în caz de faliment, palmaresul, stema şi culorile să revină la societatea non-profit AFC Rapid, controlată în continuare de Copos.

Informaţiile de ultimă oră ale Gazetei susţin însă că fostul patron al giuleştenilor a dorit să rupă orice legătură cu fostul său club şi a cedat gratis toate drepturile pe care le avea asupra stemei, palmaresului şi culorilor fostului director de marketing al Rapidului, Horia Manoliu!

Neavând resursele financiare necesare, Horia Manoliu nu va putea, cel mai probabil, să formeze o nouă echipă. Acesta ar urma să vândă "moștenirea" lăsată de Copos unui om de afaceri puternic, care să pornească de la zero.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
ghitaeu
ghitaeu  •  09 Iulie 2016, 11:11

@ jack_the_stripper: sunt suporter rapidist si tot cred ca e mai bine sa ramana in faliment. Poate asa scapam de marlanii care scuipan antrenenorii adversi si injura alte echipe ca salut al jucatorilor proprii dar nu incurajeaza echipa.

jack_the_stripper
jack_the_stripper  •  08 Iulie 2016, 09:10

Pasuiti-i, ca sunt sarmani... Intre timp, cheta aia o sa stranga banii de la minunatii suporteri cu brichete si pungi si o sa asistam iar la circ...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close