FOTBAL  »  Superliga  »  RETRO GSP

RETRO GSP 110 ani de la nașterea lui Bodola » Povestea transferului faraonic de la Oradea la Venus și un interviu fascinant cu cel mai mare atacant al anilor '30-'40

Iuliu Bodola (arhivă GSP) +24   FOTO
Iuliu Bodola (arhivă GSP)

Articol de , - Publicat sambata, 26 februarie 2022 09:25 / Actualizat sambata, 26 februarie 2022 10:47

Născut pe 26 februarie 1912, la Brașov, Iuliu Bodola a rămas în istoria fotbalului românesc prin mai multe recorduri. Cel de goluri marcate pentru naționala noastră (30) a fost doborât abia după o jumătate de veac. 

  • Nu rata alte episoade #RETROGSP de colecție 

Mai întâi de Gică Hagi, apoi și de Mutu. Dar cel alintat „Duduș” a fost și protagonistul unui transfer care a cutremurat soccerul autohton, suma achitată de Venus București pentru a-l lua de la Club Atletic Oradea uluind România anului 1937.

Iuliu Bodola, gol cu vicecampioana lumii

Puțin context. Pe 18 aprilie '37, pe stadionul ONEF „Principele Carol”, reprezentativa tricoloră întâlnea Cehoslovacia în „Cupa Țărilor Vecine”. În ciuda valorii formidabile a adversarului, vicecampioană mondială la acea oră, a unei ploi sâcâitoare și a terenului dificil, Bodola avea să strălucească în acea partidă.

Sub privirile a 40.000 de spectatori entuziaști, Iuliu a deschis scorul în minutul 63 și, dacă n-ar fi fost o gafă defensivă în ultimele minute, România ar fi obținut o victorie de prestigiu. Chiar și așa, prestația atacantului de la CAO n-a trecut neobservată. Iar șefii Venusului au acționat imediat.

Întăriri pentru Mitropa Cup

În primăvara acelui an, „negrii din Splai” se îndreptau cu pași mari spre un nou titlu și, mai ales, spre debutul în Mitropa Cup. Sau Cupa Europei Centrale, competiție la care țara noastră participa în premieră.

Tocmai pentru a nu se face de râs în duelurile cu forțele de pe continent, cei de la Venus au dat startul unei campanii de achiziții fără precedent. De pe lista celor doriți nu putea lipsi Bodola. Iar situația financiară complicată a clubului orădean i-a ajutat în tratative.

Un milion de lei transferul, 300.000 salariul

Pentru a-și asigura serviciile lui „Duduș”, Venus a pus pe masă colosala sumă de un milion de lei, 30 la sută din acești bani intrând în conturile fotbalistului! Care fotbalist a mai primit și un salariu stagional de 300.000 de lei, într-un acord pe două sezoane, ce avea să fie prelungit pe încă unul.

Ca să vă faceți o idee despre ce însemnau acei bani în 1937 trebuie să știți că un muncitor câștiga mai puțin de 2.000 de lei lunar. Iar un jucător obișnuit nu încasa mai mult de 50.000-60.000 de lei pe an.

Iuliu Bodola (foto: arhiva GSP)
+20 FOTO

Deși oficialii Venusului au încercat să țină secrete negocierile, ziariștii de la Gazeta Sporturilor au dezvăluit interesul bucureștenilor pentru Bodola încă din aprilie. Au urmat dezmințiri pe bandă rulantă, asigurări că nu se va face niciun transfer pe ruta Oradea - București.

Luat imediat după duelul direct

Cu toate acestea, la începutul lunii mai, chiar a doua zi după meciul Venus - CAO 3-1, Iuliu Bodola devenea oficial fotbalistul trupei din Capitală! În ediția de duminică, 16 mai '37, Gazeta publica un interviu cu „Duduș” preluat din ziarul maghiar Naplopó. În respectivul dialog, purtat cu o reporteriță de la Budapesta, Bodola confirma franc sumele vehiculate și își deschidea sufletul cum rar a făcut-o în carieră. Iată-l în întregime:

„Despre jucătorul Bodola s-a scris tot posibilul și imposibilul. Însă despre omul Bodola n-am citit nimic. Cu toate că ar fi interesant de știut cine este acest om care valoarează un milion! Am luat loc pe terasa de la «Palace» și încerc să văd ce ascund această figură serioasă și acești ochi blânzi.

- Care a fost motivul plecării de la CAO?
- Nu sunt atât de dornic de bani, cum pretind unii. Nu este adevărat că acesta ar fi motivul plecării mele. Natural, m-am condus și de considerațiuni reale, când am semnat cu Venus. Însă am făcut-o în primul rând pentru CAO. De mult timp n-aud altceva decât: reorganizare, reorganizare! Da, dar cu ce? Jucătorii noi nu se primesc gratis. Și cei vechi costă bani. Iar gruparea a avut în persoana mea singura valoare exploatabilă.

Iuliu Bodola: „Nu sunt martir”

- N-ar fi fost posibilă o altă soluție?
- Exclus! Nu e un secret că gruparea e săracă și că are numai datorii. Mecenații nu mai există, spiritul de sacrificiu a murit, numai eu am mai putut fi de folos. Ăsta a fost primul motiv. Nu vreau să fiu privit ca un martir. Și eu am vrut să plec, fiindcă noul meu contract îmi deschide posibilități materiale admirabile. 

Am 25 de ani. Câți ani mai pot juca? Maximum 5-6 ani. Întregul meu viitor trebuie să fie bazat pe acest scurt timp. Valoarea noastră, a jucătorilor, scade cu fiecare an. Iar contractul cu Venus îmi garantează 600.000 de lei în decursul a doi ani. N-am putut omite această posibilitate.

- Și ce primești din suma de cumpărare?
- 300.000 de lei!

- Numerar?
- Numerar.

- Și ce vei face cu banii?
- Cumpăr un imobil!

Ce pasiuni avea Iuliu Bodola

- Am auzit că la Brașov mai ai o proprietate.
- O brazdă - spune modest.

- Distracții?
- Film și cărți.

- Și femeile? Nu te interesează?
- Ba da - răspunde roșindu-se Bodola - însă cu măsură. Cum se îngăduie unui fotbalist.

- Ai fost vreodată îndrăgostit?
- O singură dată.

Iuliu Bodola: „Banii și dragostea se întâlnesc foarte rar”

- Nu te gândești la o căsătorie?
- Cum? Și dacă voi fi rănit, dacă mi se va rupe piciorul? Ce va fi atunci cu soția mea?

- Frumos acest simț de răspundere! Și dacă femeia aduce bani în căsătorie?
- N-ar fi rău - râde el - însă mă voi căsători doar din dragoste. Banii și dragostea se întâlnesc foarte rar. Eu mă voi căsători când nu voi mai juca și când voi avea atât cât ne trebuie. Cred că voi fi un soț sub papuc - adaugă zâmbind".

5-10 la „general” cu Ujpest

Transferul lui Iuliu n-a ajutat prea mult Venusul în competiția europeană. Chiar din primul tur în care au intrat, bucureștenii au suferit corecții serioase din partea ungurilor de la Ujpest: 4-6 la București, 1-4 la Budapesta!

Ceva mai bine s-au descurcat „negrii” în Mitropa Cup în 1939, când au învins acasă Bologna, 1-0. E adevărat, la retur au fost zdrobiți de peninsulari, 0-5, însă italienii erau la acel moment deținătorii titlului în Serie A!

Iuliu Bodola, campion în Ungaria

În vara lui '40, după cedarea Transilvaniei în urma Dictatului de la Viena, Bodola părăsește Venusul și se întoarce la CAO. Asta deși formația orădeană fusese trimisă în divizia secundă maghiară.

Promovează imediat, apoi urmează un loc 5 și un loc 2 în puternica primă ligă din țara vecină. Iar în 1944, cu „Duduș” sclipitor, CAO dă marea lovitură și devine campioana Ungariei!

Acuzați că s-au vândut ungurilor

Eșecul de pe teren propriu cu Ujpest, 4-6, a declanșat un uriaș scandal la Venus. Antrenorul maghiar al bucureștenilor, Ferenc Plattkó, a fost acuzat pe față că a vândut meciul, împreună cu portarul Carol Burdan. Lui Plattkó i s-a mai imputat și că alegea titularii în funcție de comisioanele pe care le lua de la jucători. Plattkó și Burdan au fost dați afară și n-au mers la retur, la Budapesta. 

În acei ani, Plattkó era un nume respectat în Europa. Fusese portar la mari cluburi de pe continent, inclusiv la FC Barcelona, 7 sezoane! Ulterior, ca tehnician, a activat, printre altele, la FC Barcelona, Celta Vigo, River Plate, Boca Juniors, Colo Colo și la naționala statului Chile.

„Aruncă-mi și gaura cheii!” :)

Bodola n-a fost ceea ce se cheamă un „consumator” înrăit, însă a avut și el momente când pierdea nopțile în compania unui pahar sau a mai multora. De la mijlocul anilor '30, când evolua la CAO și traversa o perioadă mai dificilă din punct de vedere sentimental, provine și o anecdotă. 

După ce s-a cherchelit bine în oraș, a venit acasă mult după miezul nopții. Pe atunci locuia într-un imobil alături de coechipierul său Augustin Juhasz. Cum poarta era închisă, iar „Duduș” nu avea cheie, l-a trezit pe Gusti: „Aruncă-mi cheia, că nu pot intra!”. Juhasz i-a dat-o, apoi s-a băgat la somn. După câteva minute, a fost trezit iar de Bodola: „Auzi, aruncă-mi și gaura cheii, că n-o găsesc!”. :)

Antisemit cu nevastă evreică?

Pe 16 februarie 1945, „Viața Nouă” din Oradea publica o știre șocantă: „Pentru delicte fasciste a fost reţinut cunoscutul fotbalist Iuliu Bodola, de la CAO. A fost în serviciul Gestapoului, a denunţat mai multe persoane pentru a-şi însuşi averea acestora. Bodola este deţinut în arestul poliţiei din Oradea, unde aşteaptă dezbaterea cauzei sale”. 

Un alt ziar, „Nepkarat”, găzduia o declarație a unui fost oficial de la CAO, Szanto Szandor: „Încă din 1943, numitul Bodola s-a manifestat în public împotriva evreilor, pe care îi dădea jos de pe trotuar”. Ulterior, niciun ziar nu a mai anunțat ce s-a întâmplat cu procesul lui „Duduș”. Cel mai probabil, a beneficiat de decretul de amnistie generală din aprilie '45. Totuși, acuzele de antisemitism la adresa lui Bodola sunt stranii întrucât soția lui a fost evreică!

Cine era Venus

În anii '30, gruparea bucureșteană făcea legea în fotbalul românesc, alături de Ripensia Timișoara. Beneficia de sprijin financiar și logistic din partea mai multor aristocrați din Capitală, inclusiv de protecția prefectului Poliției, generalul Gabriel Marinescu, care, o perioadă, a fost și ministru de interne. 

Înființată în 1914, Venus a cucerit titlul de campioană de 7 ori și a avut în lot fotbaliști extraordinar de valoroși. Pentru că-și permiteau să ofere salarii imense, „negrii” au legitimat superstaruri ale vremii precum Mircea David, Lăpușneanu, Sfera, Albu, Eisenbeisser, cei trei frați Vâlcov, Ploeșteanu, Bodola ori Humis. 

După instalarea regimului comunist în România, Venus a intrat într-un con de umbră, apoi s-a desființat, în 1948. A reapărut în 2014 și activează în Liga a 5-a bucureșteană.

CV Iuliu Bodola

  • S-a născut pe 26 februarie 1912, la Brașov
  • A evoluat pe postul de atacant
  • A fost legitimat la: Brașovia Brașov ('22-'29), Club Atletic Oradea ('29-'31, '32-'37, '40-'44), IAR Brașov ('31-'32), Venus ('37-'40), Vasas ('44), Ferar Cluj ('45-'46), MTK Budapesta ('47-'49)
  • Meciuri/goluri în Divizia A România: 153/112
  • Meciuri/goluri în prima ligă maghiară: 176/84
  • Meciuri/goluri în naționala României: 48/30
  •  A participat la două turnee finale de CM cu naționala României ('34, '38)
  • Meciuri/goluri în naționala Ungariei: 13/4
  • Palmares ca jucător: două titluri de campion al României ('39, '40), un titlu de campion în Ungaria ('44)
  • A antrenat formațiile: Ferar Cluj ('46), MTK Budapesta (echipa de tineret, '49-'50), Szolnoki ('50-'51), Szombathelyi Haladás ('51-'53), Pécsi ('53-'54, '57-'59), Komlói Bányász ('54-'57), Gyiulai ('59-'60), Diósgyőri ('60-'61), Salgótarjáni ('63), Ormosbányai Bányász ('64-'71)
  • A murit pe 9 septembrie 1992, la Budapesta

Recordurile lui Bodola la naționala României

- A înscris toate cele 30 de goluri doar din acțiune
- A marcat cele mai multe "duble", nu mai puțin de 7; numai Mutu a mai izbutit o performanță similară
- A reușit cele mai multe "triple": 3
- A înscris 10 goluri într-un singur an calendaristic, 1931; doar Ilie Dumitrescu, în 1994, a reușit o performanță similară

TOP 5 golgheteri all time ai națonalei României

NumeGoluriSelecții
1-2. Mutu 3577
Gh. Hagi35124
3. Bodola3048
4-5. V. Moldovan2570
Marica2572

Cel mai complet fotbalist al epocii mele a fost Bodola. Baratky era mai tehnic, era omul execuţiilor. La Bodola era şi travaliu.

- Angelo Niculescu, pentru GSP, în 2010

Fratele lui Bodola mi-a povestit că, atunci când a venit la Brașov cu banii luați de la Venus, n-a venit singur, ci însoțit de doi polițiști. Era vorba despre atât de mulți bani încât îi era frică să meargă fără să fie supravegheat de polițiști! 

- Andacs Iuliu, pentru Libertatea, în 2016

Citește și alte articole din seria RETRO GSP:

RETRO GSP. 87 de ani de când finala campionatului de fotbal a fost eclipsată de un derby de trap

RETRO GSP. Interviu de colecție cu Flavius Domide » Simbolul Aradului dezvăluie cum a ajuns să fie operat pe creier, de ce nu-i poartă pică lui Angelo Niculescu, deși n-a jucat în Mexic '70

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
adi_stelistul
adi_stelistul  •  26 Februarie 2022, 13:57

Am cunoscut bine un nepot al lui, profesor de matematica in Cluj, il chema tot Bodola (era fiul fratelui fotbalistului). Nu stiu daca mai traieste, ar avea peste 90 de ani acum. Unul dintre cei mai cumsecade oameni pe care i-am cunoscut.

vandnamol
vandnamol  •  26 Februarie 2022, 13:13

Venus Bucuresti, cu siguranta cel mai mare club bucurestean interbelic de departe. Dar tot stat bananier care se facea de ras la straini eram chiar si atunci. Scandalul ala din cupa mitropa a fost o aberatie, noi aveam maxim 5 ani de fotbal profesionist in timp ce ungurii erau pe val si vreo 4-5 jucatori din echipa aia ajungeau vicecampioni mondiali peste 1 an.

jooferenc1907
jooferenc1907  •  26 Februarie 2022, 12:29

Bodola Gyula , dragi multiculturali toleranti si doar cu o masura! :)

Vezi toate comentariile (3)
Comentează